Σάρκα και οστά αρχίζουν να παίρνουν τα σχέδια της κυβέρνησης για επαναφορά του δόγματος Νόμος και Τάξη στα Πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι μεμονωμένα περιστατικά όπως στη Νομική και την Πολυτεχνειούπολη.
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μέσω ΕΡΤ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την «αυτοματοποίηση» των διαγραφών όσων φοιτητών αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε επεισόδια, και την θέσπιση «κάρτας εισόδου» στα Πανεπιστήμια, διαμηνύοντας παράλληλα ότι σε περιπτώσεις που τυχόν ζημιές αποδεικνύεται ότι έγιναν από φοιτητές, αυτοί -πέραν των άλλων- θα καλούνται και να τις πληρώσουν.
«Θα λύσουμε τα χέρια των αρμοδίων με τις διαγραφές»
«Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια αλυσίδα γύρω από το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μειώσουμε και να εξαφανίσουμε αυτού του είδους τα περιστατικά. Κάθε νόμος μένει να υλοποιηθεί για να δούμε ακριβώς τι μπορεί να μείνει έτσι ώστε να βελτιωθεί. Αυτά τα επεισόδια δε σημαίνει ότι γίνονται μόνο από φοιτητές. Ενδέχεται κάποιοι να είναι φοιτητές και οι υπόλοιποι να είναι “εξωσχολικοί”. Αυτό το οποίο σίγουρα θα ενισχύσουμε είναι την ισχύουσα διάταξη για το πώς κάποιος θα χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όταν αποδεικνύεται μέσω της δικαστικής διαδικασίας, ότι αυτός έχει συμμετάσχει σε επεισόδια», ανέφερε και συνέχισε:
«Στόχος είναι να γίνει πιο αυτοματοποιημένο το σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, γιατί σήμερα η διαδικασία είναι μακρά. Θα λύσουμε τα χέρια των αρμοδίων με τις διαγραφές και βέβαια θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την περίπτωση», είπε.
Ελεγχόμενη είσοδος
Η κ. Ζαχαράκη τάχθηκε υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου με κάρτα στα Πανεπιστήμια χαρακτηρίζοντάς τη ως «διεθνή πρακτική»: «Είμαι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό όπως σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάθε πανεπιστήμιο, κάθε σχολή και κάθε κτήριο έχει μια ιδιαιτερότητα» είπε και πρόσθεσε: «Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού ώστε να γίνουν ασφαλή τα πανεπιστήμια», ενώ μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» ώστε να γίνουν διορθώσεις στους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τα ΑΕΙ, μετά από την εφαρμογή τους.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως «πρέπει να πληρώσει κάποιος που προκαλεί υλικές ζημιές, όπως ακριβώς γίνεται με το κομμάτι της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας. Αυτά τα οποία αγγίζουν αστικά, διοικητικά, ποινικά μέτρα αποτιμούμε αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να τα κάνουμε ακόμη πιο αυστηρά. Αυτά λοιπόν μένουν να αποτυπωθούν με απόλυτη διαύγεια έτσι ώστε ό,τι υπάρχει στο νόμο να γίνει ακόμη πιο αυστηρό ως προς το κομμάτι της απόδοσης συνεπειών και ευθυνών, έτσι ώστε κάποιος να γνωρίζει ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι ο χώρος για να ασκήσει τη δική του επαναστατική γυμναστική».
Δεν σταματούν οι αποβολές στα σχολεία
Όσον αφορά στα σχολεία, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι η νέα ιδέα της κοινωνικής προσφοράς -όπως χαρακτήρισε την κοινωνική εργασία- δεν θα σταματήσει τις αποβολές, όπως αρχικά θεωρήθηκε. Οι αποβολές θα συνεχίσουν να δίνονται, όπως είπε και συνέχισε: «Μαζί με τους ειδικούς όμως, θα εξετάσουμε ένα πλαίσιο για το πώς μπορεί ένα παιδί να έχει μια ευκαιρία να κάνει μια εθελοντική εργασία. Περισσότερο, εστιάζουμε στη λογική της κοινωνικής προσφοράς (…) Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη ευκαιριών για να μπορέσουν και αυτά να προσφέρουν. Το πειθαρχικό κομμάτι παραμένει γιατί υπάρχει και το ζήτημα της Δικαιοσύνης».
Η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα σχεδιαζόμενα Τεχνικά Γυμνάσια, δεν θα είναι σχολεία -γκέτο, αλλά μια ακόμα επιλογή για τα παιδιά, τα οποία από εκεί θα μπορούν να μαθαίνουν πιο τεχνικά πράγματα και κατόπιν να οδηγούνται στα ΕΠΑΛ.
Πηγή: tanea.gr