Για το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και τις δυνατότητες αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου μίλησε ο Δημήτρης Πολίτης, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα επενδύσεων, στο 5ο OT FORUM με θέμα «Νέα εποχή για τις κεφαλαιαγορές: Το στοίχημα για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και χρηματοοικονομική αειφορία» που διοργανώνει ο στο Μικρό Χρηματιστήριο.
Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους του ΟΤ, Ελένη Στεργίου και Νίκο Φιλιππίδη, ο κ. Πολίτης με προϋπηρεσία ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, περιέγραψε «ένα πολύ θετικό κλίμα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία γίνονται πολλές επαφές και από μεμονωμένους επενδυτές και από επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και από αποστολές χωρών, όπως από τα ΗΑΕ την προηγούμενα εβδομάδα με υψηλή εκπροσώπηση και επιχειρηματίες από πολλούς τομείς».
Η φύση των επενδύσεων
«Οι επενδύσεις διαχέονται πλέον σε πολλούς τομείς. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση Στουρνάρα, πριν από την πανδημία είχαν επικεντρωθεί στο κομμάτι των ακινήτων, ενώ τώρα έχουν “ανοίξει” αρκετά πέρα από τους τομείς των servicers και των υπηρεσιών, επιδιώκοντας και πιο παραγωγικού τύπου επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Πολίτης.
«Παρατηρούμε ότι υπάρχει κάποιο upgrade», υπογράμμισε ο κ. Πολίτης μιλώντας για το πέρασμα από τα funds και τα κόκκινα δάνεια -μια όχι παραγωγική επένδυση αλλά συγκυριακή- σε επενδυτές που δεν είναι ευκαιριακοί.
«Βλέπουν την Ελλάδα ως πλατφόρμα επέκτασης και έξω από την αυτήν. Προσελκύοντας τέτοιους επενδυτές, απαλύνουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μικρός επενδυτικός προορισμός από μόνος του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Masdar που αγόρασε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την τεχνολογία ανάπτυξης, την πλατφόρμα, το human capital – αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά», πρόσθεσε.
Επικαλούμενος τα ετήσια στοιχεία, ο κ. Πολίτης διευκρίνισε πως «το 2024 ήταν ο δεύτερος χρόνος από μέγεθος επενδύσεων (άμεσες ξένες επενδύσεις) την τελευταία εικοσαετία». Ακόμη ένα παράδειγμα, η PureHealth που εξαγόρασε την HHG, όχι απλώς για τη διαχείριση των νοσοκομείων, αλλά για την τεχνογνωσία, για την πολύ καλή βάση που μπορεί να περάσει η τεχνολογία της υγείας».
Το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον προέρχεται εκτός από ΗΑΕ, από Αίγυπτο, Ισραήλ, αλλά και Ινδία. «Η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Πολίτης, γι’ αυτό και «πρέπει και ο υποδοχέας (η Ελλάδα, η επιχείρηση, το πλαίσιο της κεντρικής εξουσίας) να είναι έτοιμος και φιλικός, δηλαδή να παρέχει ασφάλεια δικαίου και ορθούς χρόνους αδειοδοτήσεων και επίλυσης νομικών διαφορών».
Ως αποτέλεσμα,«αναμένουμε πως θα επηρεαστεί το επίπεδο αγοράς εργασίας, οι μισθοί αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο, που θα έχουν ακόμη ένα κίνητρο για να επιστρέψουν. Το brain gain δεν είναι κάτι απλό εξάλλου, καθώς δεν αρκεί ένας μισθός αλλά και άλλα κίνητρα όπως η ασφάλεια στις πόλεις, τα σχολεία. Είναι πολυπαραγοντικό το θέμα», συμπλήρωσε ο κ. Πολίτης.
Τα κρατικά ακίνητα
Ανάλογο το ενδιαφέρον και για τα ακίνητα του δημοσίου, «όπου γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης και επανεκκίνησης της ΕΤΑΔ», σύμφωνα με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα επενδύσεων.
«Το στοίχημα στο πεδίο αυτό είναι πόσο εύκολα ένα ακίνητο που είναι του δημοσίου, μπορεί να αποτελέσει επενδυτική επιλογή. Θα πρέπει να δούμε ποια έχουν ατέλειες και πρέπει να διορθωθούν, αλλά και να διευθετήσουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο με το διάλογο».
Πηγή: ot.gr