Του Τάσου Δασόπουλου
Μέχρι και το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να κλείσει άλλο ένα κεφάλαιο της εποχής των μνημονίων, το οποίο σχετίζεται με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 40% μέσω του PSI το 2012 και απειλούσε με ετήσιο επιπλέον κόστος σε τόκους έως και 600 εκατ. ευρώ από το 2026 ή το 2027.
Η “βόμβα” αυτή μπήκε το 2012 με την ανταλλαγή των ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους με άλλα τα οποία η αξία τους θα είχε κουρευτεί κατά 75%. Τότε οι συνθήκες για την Ελλάδα ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητες αφού η χώρα είχε πιθανότητα χρεοκοπίας πάνω από 50%. Το γεγονός αυτό άλλαζε συνέχεια τους όρους της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων,τα οποία κινδύνευαν να μην πληρωθούν ποτέ, με άλλα τα οποία θα είχαν το ¼ της αξίας των πρώτων, αλλά θα είχαν πιθανότητες εξόφλησης στη λήξη τους. Οι συνεχείς αλλαγές στους όρους ανταλλαγής των παλιών ομολόγων, με καινούργια “κουρεμένα” ομόλογα δεν έδειχνε να ενθουσιάζει τους επενδυτές. Έτσι, μετά από πρόταση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) το οποίο μεσολαβούσε για να βρεθεί μια λύση, αποφασίστηκε να δοθεί στους κατόχους των νέων μειωμένων σε αξία ομολόγων ένα “γλυκαντικό” ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία του PSI. Το κίνητρο αφορούσε τη διανομή ενός Warrant με ρήτρα ΑΕΠ που έδινε το δικαίωμα στους ομολογιούχους για ένα αυξημένο κατά 1% κουπόνι, το οποίο θα πληρώνονταν οι κάτοχοι ομολόγων μέχρι τη λήξη, με δύο προϋποθέσεις: Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει το 2% και το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, να επανέλθει στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης, δηλαδή στα 266 δισ. ευρώ.
Το θέμα είχε ξεχαστεί για περίπου 10 χρόνια μέχρι που η οικονομία μετά τον κορονοϊό, άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από το 2%. Η ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό και με τον υψηλό πληθωρισμό το 2022 και το 2023, άρχισε να εκπληρώνει με μεγάλη ταχύτητα και την επαναφορά του ΑΕΠ στα προς της κρίσης επίπεδα.
Τώρα πλέον είναι θέμα ενός ή δύο χρόνων πριν να ενεργοποιηθούν τα warrants (το ΑΕΠ φέτος αναμένεται να φτάσει τα 254 δισ. ευρώ), υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει έως και 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μέχρι και το 2042 που λήγουν όλα τα ομόλογα του PSI.
Απόσυρση με 160 εκατ. ευρώ
Στην προσπάθεια να απενεργοποιηθεί η “βόμβα” αυτή, ο ΟΔΔΗΧ θα παρέμβει μέσα στο μήνα και θα κάνει πρόταση εξαγοράς των δικαιωμάτων αυτών που κατέχουν οι ομολογιούχοι με ένα ποσό της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία θα κριθεί από το αν θα πειστούν οι ομολογιούχοι, να πουλήσουν το δικαίωμα το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν θα τους αποδώσει στην πράξη. Ως γνωστό, warrants είναι τίτλος διαπραγματεύσιμος στις αγορές ομολόγων. Η τιμή με βάση την οποία θα γίνει η εξαγορά προκύπτει από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών και οδηγεί στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ήτοι τα περίπου 160 εκατ. ευρώ. Το δικαίωμα αγοράς του ελληνικού δημοσίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τους κατόχους των warrants οι οποίοι θα εισπράξουν το ποσό που προαναφέρθηκε και θα χάσουν το δικαίωμα να ελπίζουν στην είσπραξη τόκων μαμούθ για την περίοδο έως και το 2042 οπότε και λήγει η ισχύς των συγκεκριμένων τίτλων.
Πηγή: capital.gr