Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας

Κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας

Καθώς οι 133 καρδινάλιοι ετοιμάζονται να εισέλθουν στο Κονκλάβιο που θα αναδείξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, το Βατικανό έζησε μέρες έντονης κινητικότητας και υπόγειων ζυμώσεων. Οι επίσημες συνεδριάσεις, οι ιδιωτικές συναντήσεις και οι ανεπίσημες συνομιλίες στους διαδρόμους και τα εστιατόρια της Ρώμης αποκαλύπτουν ότι, παρά τα λίγα φαβορί, η εικόνα παραμένει ρευστή. Με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία – από θεολογικές διαφωνίες έως οικονομικά ελλείμματα –, οι καρδινάλιοι καλούνται όχι απλώς να εκλέξουν έναν νέο Πάπα, αλλά να καθορίσουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Εκκλησία στον 21ο αιώνα. Τα λόγια, οι σιωπές και τα επιχειρήματα των ημερών αυτών ίσως αποδειχθούν πιο καθοριστικά και από την ίδια την ψηφοφορία. Στο νήμα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής, πιστοί από όλον τον κόσμο εκφράζουν την επιθυμία να συνεχιστεί η πορεία που χάραξε ο εκλιπών Φραγκίσκος, εστιάζοντας στην ενσωμάτωση των αποκλεισμένων και των περιθωριοποιημένων ομάδων στην Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται μια συντηρητική στάση στα ζητήματα της ηθικής και της διδασκαλίας.

Παρόλο που κάποιοι καρδινάλιοι θεωρούνται φαβορί για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου – δύο που αναφέρονται συχνά είναι ο ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος Λουίς-Αντόνιο Τάγκλε –, πολλοί από τους καρδιναλίους που θα ψηφίσουν επέμεναν ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει. «Η λίστα μου αλλάζει και πιστεύω πως θα συνεχίσει να αλλάζει μέχρι την τελευταία στιγμή» δήλωσε στο Reuters ο βρετανός καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, που συμμετέχει στο πρώτο του κονκλάβιο. «Είναι μια διαδικασία που για εμένα απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί».

Μέχρι την αυριανή είσοδό τους στο Κονκλάβιο, οι καρδινάλιοι συναντώνται σε αυτό που αποκαλείται «γενικές συνελεύσεις», όπου μεμονωμένα κληρικοί μπορούν να δώσουν ομιλίες παρουσιάζοντας το όραμά τους για το μέλλον της παγκόσμιας πίστης. Κατά το Κονκλάβιο του 2013, ήταν σε αυτή την περίοδο που ο αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε-Μάριο Μπεργκόλιο εκφώνησε ομιλία η οποία, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, εντυπωσίασε βαθιά τους συναδέλφους του. Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η εκλογή του.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο καρδινάλιος Γουίλιαμ Γκο-Σενγκ-Τσάι, αρχιεπίσκοπος της Σιγκαπούρης, δήλωσε στην εφημερίδα «Il Messaggero» ότι ούτε εκείνος γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος Πάπας. «Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε» είπε.

Το Κονκλάβιο ξεκινά αύριο το πρωί με την τέλεση μιας ειδικής λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το απόγευμα, οι καρδινάλιοι θα μπουν επίσημα σε πομπή στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, τον διάσημο λατρευτικό χώρο του 15ου αιώνα που κοσμείται με τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, όπου και θα ξεκινήσουν την ψηφοφορία για τον επόμενο Πάπα. Πέραν της Τετάρτης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ψηφοφορία, τις επόμενες μέρες θα διεξάγονται δύο ψηφοφορίες το πρωί και δύο το απόγευμα.

«Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες είναι για προσανατολισμό, μετά αρχίζουμε να κάνουμε τη σύνοδο» δήλωσε στην «Corriere della Sera» ο ιταλός καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι, που συμμετέχει στο δεύτερό του Κονκλάβιο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Παράλληλα, οι προσδοκίες των πιστών ποικίλλουν, με κάποιους να επιθυμούν έναν πιο προοδευτικό Πάπα και άλλους έναν πιο παραδοσιακό ηγέτη, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία στη σύγχρονη εποχή. «Να είναι σαν τον Φραγκίσκο» εύχεται μια 60χρονη καθολική στο Μανχάταν. «Να συνεχίσει τη δέσμευση του Φραγκίσκου υπέρ της φιλανθρωπίας» θέλει η 20χρονη Αμοα από την Ακκρα, πρωτεύουσα της Γκάνας. «Εναν Πάπα που είναι περισσότερο ποιμένας και λιγότερο θεολόγος» θα ήθελε και η ηλικιωμένη Ζακλίν Μεζόν στη Λυών. Εναν συντηρητικό Πάπα προτιμά η Βραζιλιάνα Γκόμες. «Οι προοδευτικοί δημιουργούν αντιπαραθέσεις» λέει.

Αναλυτές επισημαίνουν στη «Monde» ότι στον εκλιπόντα, κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παπικής θητείας του, που μίλησε και έγραψε πολύ, πολλές φορές αντιφάσκοντας, καθένας μπορούσε να βρει κάτι που του ταίριαζε.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθοδος στην κόλαση

Κάθοδος στην κόλαση

«Ηταν ο μέντορας του Χάμπερμας, ο Τέοντορ Αντόρνο, εκείνος που έγραψε ότι το πρώτο βήμα στην…