Με μια τεράστια έκπληξη άρχισε το πρωί της Τρίτης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο η διαδικασία εκλογής του Φρίντριχ Μερτς ως του δέκατου καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέγραψαν την προγραμματική συμφωνία τους
Για την εκλογή του νέου καγκελάριου απαιτούνται οι ψήφοι 316 από τους 630 ομοσπονδιακούς βουλευτές, ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι η αναγκαία πλειοψηφία μπορούσε να επιτευχθεί ήδη στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συγκεντρώνουν συνολικά 328 βουλευτές.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού ο Μερτς συγκέντρωσε 310 ψήφους.
O Guardian γράφει ότι το αποτέλεσμα είναι ντροπιαστικό για τον Μερτς.
Το BBC επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
🚨 Shock news from Berlin: Friedrich Merz has fallen short of the numbers needed to become chancellor.
Merz needed 316 votes in the Bundestag but only secured 310.
The Bundestag will have another 14 days to choose either Merz or another candidate.https://t.co/kWiCvhTvjX
— Jorge Liboreiro (@JorgeLiboreiro) May 6, 2025
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται
Σύμφωνα με το σάιτ της Bundestag, η διαδικασία που προβλέπεται για την εκλογή καγκελάριου είναι η εξής:
«Για να εκλεγεί, ο υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών της Bundestag, δηλαδή των μισών βουλευτών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο. Αυτό ονομάζεται ενίοτε ‘πλειοψηφία του καγκελάριου’.
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος. Στη συνέχεια, η Bundestag έχει στη διάθεσή της 14 ημέρες για να εκλέξει άλλον υποψήφιο καγκελάριο. Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των πιθανών ψηφοφοριών, αν και απαιτείται πάντοτε απόλυτη πλειοψηφία (άρθρο 63.3 του βασικού νόμου).
Εάν και αυτός ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν αμέσως νέες εκλογές. Το πρόσωπο που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται τότε καγκελάριος.
Σε περίπτωση που ο εκλεγμένος καγκελάριος εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις ψήφους της πλειοψηφίας των μελών της Bundestag, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος πρέπει να διορίσει τον καγκελάριο εντός επτά ημερών από την εκλογή. Εάν ο εκλεγμένος καγκελάριος λάβει μόνο τη σχετική πλειοψηφία, δηλαδή τις περισσότερες ψήφους, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος πρέπει είτε να διορίσει τον Καγκελάριο εντός επτά ημερών είτε να διαλύσει τη Bundestag (άρθρο 63 παράγραφος 4 του βασικού νόμου)».
Θα γίνει νέα ψηφοφορία σήμερα;
Όπως αναφέρει ο Guardian, δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει νέα ψηφοφορία σήμερα, καθώς ο Μερτς και οι σύμμαχοί του θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι ο ηγέτης του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα πρέπει να εκλεγεί, αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα τόσο για τη θέση του όσο και για την αξιοπιστία του.
Άκυρη η τελετή παράδοσης μεταξύ Σολτς και Μερτς
Μετά την εκλογή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μερτς αναμενόταν να μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να λάμβανε από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ την εντολή διορισμού του και να επέστρεφε ακολούθως στην Bundestag για την ορκωμοσία του.
Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί να γίνει η τελετή παράδοσης στην καγκελαρία, μεταξύ του απερχόμενου Όλαφ Σολτς και του Φρίντριχ Μερτς.
Προγραμματική συμφωνία
Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέγραψαν χθες την προγραμματική συμφωνία τους, ανοίγοντας και τυπικά τον δρόμο για τον σχηματισμό του νέου ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία υπό τον Φρίντριχ Μερτς.
«Η συμφωνία που υπογράφουμε μαρτυρά ακριβώς αυτή τη βούληση για σοβαρή, επικεντρωμένη και με επίγνωση των προβλημάτων συνεργασία», δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή: in.gr