«Επιτέλους θα θέσουμε υπό την κατοχή μας τη Λωρίδα της Γάζας. Θα σταματήσουμε να φοβόμαστε τη λέξη “κατοχή”»: με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε χθες ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, την επιχείρηση «Αρματα του Γεδεών» που ενέκρινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομόφωνα το βράδυ της Κυριακής το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η επιχείρηση δεν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα, από τις 13 έως τις 16 Μαΐου, στη Μέση Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα ΗΑΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ. Κάποιοι παρατηρητές, λοιπόν, θεωρούν πως η προαναγγελία της είναι ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τη Χαμάς, ώστε να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία εκεχειρίας. Μέσω διαρροών, πάντως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φρόντισε να διαμηνύσει πως «θα συνεχίσει να προωθεί το σχέδιο Τραμπ με στόχο… την εθελοντική αποχώρηση των κατοίκων της Γάζας».
Για όσους ενδεχομένως δεν το θυμούνται, αρχές Φεβρουαρίου ο αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει, προκαλώντας τότε διεθνή σάλο, να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας ώστε να την ανοικοδομήσουν και να τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Ενάμιση μήνα αργότερα, μετά την κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ένας βαλλιστικός πύραυλος των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι της Υεμένης έπληξε την περιοχή γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, το ισραηλινό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ενέκρινε την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα – με παράλληλη μετακίνηση του πληθυσμού προς το νότιο κομμάτι της – ώστε να περιλάβουν «την κατάκτηση» του παλαιστινιακού θυλάκου. Αυτό δήλωσαν δηλαδή αρχικά διάφοροι ισραηλινοί αξιωματούχοι, πριν πάρει τον λόγο ο Σμότριτς, αλλά και ο ίδιος ο Νετανιάχου, ώστε να ενημερώσει τον ισραηλινό λαό «χωρίς το φίλτρο των ΜΜΕ»:
Το υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, «αποφάσισε μια δυναμική επιχείρηση στη Γάζα. Αυτή ήταν η σύσταση του αρχηγού του επιτελείου, να καταστρέψουμε τη Χαμάς. Και στην πορεία, πιστεύει ότι αυτό θα μας βοηθήσει να σώσουμε τους ομήρους, και συμφωνώ μαζί του». Το Φόρουμ των Οικογενειών, ωστόσο, η μεγαλύτερη ένωση συγγενών των ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το σχέδιο αυτό τους «θυσιάζει». Σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» κάλεσε το Ισραήλ η ΕΕ εκφράζοντας τον φόβο πως το σχέδιο αυτό «θα οδηγήσει σε νέα θύματα και βάσανα για τον παλαιστινιακό λαό». Λίγη ώρα αργότερα, ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες για αμερικανικά και ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη, ένα πρώτο δείγμα των αντιποίνων που υποσχέθηκε ο Νετανιάχου στους Χούθι αλλά και το Ιράν.
«Παραγωγική» συνομιλία Τραμπ με Ερντογάν
Mια «πολύ καλή και παραγωγική» συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε, κατά δήλωσή του, χθες ο Ντόναλντ Τραμπ. Οπως ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και «όλα τα θέματα της Συρίας, της Γάζας και άλλα». Ο Τραμπ δήλωσε ότι προσκλήθηκε να επισκεφθεί την Τουρκία και ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί επίσης την Ουάσιγκτον. Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν εξέφρασε στον Τραμπ την υποστήριξή του στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν καθώς και στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, σημείωσε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία.
Πηγή: tanea.gr