Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και οι κρατήσεις πακέτων έχουν πάρει φωτιά. Σημαντικό ποσοστό των κρατήσεων έχει γίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των σημαντικών εκπτώσεων του early booking, όμως σε μεγάλο βαθμό, όπως σημειώνουν στο Capital.gr παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, έχουμε μεμονωμένες κρατήσεις για τους επόμενους μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι κρατήσεις μέσω tour operators φτάνουν στα ίδια επίπεδα με τις μεμονωμένες και αυτό αποτελεί ακόμα ένα χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, μαζί με τον προγραμματισμό περισσότερων ταξιδιών εκτός καλοκαιρινών μηνών (για την αποφυγή υψηλότερων θερμοκρασιών, περισσότερου κόσμου και ακριβότερων τιμών).
Για ακόμα μία χρονιά η Κρήτη και η Ρόδος καταγράφουν την υψηλότερη ζήτηση, με τους μεγάλους tour operators, όπως η TUI, να διευρύνουν τη σεζόν με περισσότερες πτήσεις τσάρτερ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι οι δύο προορισμοί που τρέχουν με διψήφια ποσοστά αύξησης στις κρατήσεις. Στους κερδισμένους της φετινής περιόδου αναμένεται να είναι επίσης η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα. Η άνοδος στις κρατήσεις υπολογίζεται γύρω στο 6%-7%, κατά το ρεπορτάζ. Άνοδο στα ίδια ποσοστά φαίνεται να καταγράφει και η Κως. Παράλληλα, τη δυναμική των κρατήσεων, που έγινε εμφανής από πέρσι, δείχνουν πως θα διατηρήσουν και οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί, όπως είναι η Λέσβος, η Σάμος και η Κάρπαθος. Εκτιμάται πως τα νησιά αυτά θα έχουν και πάλι σημαντική άνοδο στην κίνηση στα αεροδρόμια.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως, τι θα γίνει με τους προορισμούς-ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Η Σαντορίνη φαίνεται πως ανακάμπτει μετά τον Ιούνιο, ενώ η πτώση των κρατήσεων λόγω της σεισμικής δραστηριότητας τους προηγούμενους μήνες σε σχέση με πέρσι ξεπερνά το 30%. Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι φαίνεται πως και ο τουρισμός της Μυκόνου θα έχει αρνητικό πρόσημο, με τις τιμές στα πολυτελή καταλύματα και τις βίλες να καταγράφουν βουτιά έως και 40% σε σχέση με το 2022. Σημάδια ύφεσης δείχνει να έχει και η Πάρος.
Όσον αφορά τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, οι πληροφορίες λένε πως οι κρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες δεξαμενές επισκεπτών και εσόδων, κυμαίνονται σε υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, ενώ πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από την αμερικανική αγορά, που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή δαπάνη ανά επισκέπτη, εξαιτίας της αυξημένης αεροπορικής συνδεσιμότητας. Αντίθετα, στασιμότητα –και σε πολλούς προορισμούς υστέρηση– παρατηρείται από τη γερμανική αγορά, που φαίνεται φέτος να είναι συγκρατημένη όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες.
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Το πρώτο τρίμηνο δεν μπορεί να είναι ενδεικτικό της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, που έχει αφίξεις κυρίως από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, δίνει όμως μια πρώτη εικόνα των ταξιδιωτικών τάσεων. Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2025 καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +77.000 / +4,8%. Από τις αφίξεις αυτές, το 73% έγινε στο αεροδρόμιο Αθηνών και το 24% στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και μόλις 3% στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 529.000 αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,1%. Τον Φεβρουάριο είχαμε 487.000 διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 5,5%. Τέλος, τον Μάρτιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 663.000, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση κατά 1%. Συνολικά μέχρι και τον Μάρτιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 1,2 εκατ. διεθνείς αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,9%. Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 404.000 διεθνείς αφίξεις, με την άνοδο να φτάνει το 8,9%.
Η τουριστική κίνηση το 2024 και οι προορισμοί-πρωταθλητές
Τη χρονιά που πέρασε οι διεθνείς αφίξεις τουριστών (εξαιρουμένων των επιβατών κρουαζιέρας) ανήλθαν σε 36 εκατ., αυξημένες κατά 9,8% σε σχέση με το 2023 και κατά +6% σε σύγκριση με το 2019. Την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις (χωρίς κρουαζιέρα) αυξήθηκαν κατά 4,3% και ανήλθαν σε 20,6 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από κρουαζιέρα σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση (31,2%), φτάνοντας στα 1,1 δισ. ευρώ. Έτσι, το σύνολο των εσόδων, συνυπολογιζομένων αυτών από την κρουαζιέρα, αυξήθηκε κατά +5,4% και ανήλθε σε 21,7 δισ. ευρώ. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (εξαιρούμενης της κρουαζιέρας) άγγιξε τα 573 ευρώ, έναντι 603 ευρώ το 2023, σημειώνοντας μείωση 5,1% το 2024.
Με βάση τα διοικητικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο οι κάτοικοι Ελλάδος όσο και οι κάτοικοι εξωτερικού, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024 καταγράφηκαν:
– 26 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (+8,1% ή +2 εκατ. σε σχέση με το 2023), με ισχυρή άνοδο στην Αθήνα (+12,0%).
– 11,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 10,4 εκατ. το 2023 (+14,4% ή +1,5 εκατ.).
– 1,3 εκατ. ακτοπλοϊκές αφίξεις από Ιταλία (-5,8% σε σχέση με το 2023).
– Σε 51 λιμάνια, οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 5.490 (+5%) και οι αφίξεις επιβατών σε 7,9 εκατ. (+13%).
Η μεγαλύτερη αύξηση στις αεροπορικές αφίξεις σημειώθηκε στη γεωγραφική ενότητα των Δωδεκανήσων, όπου καταγράφηκε αύξηση 10,3%, φτάνοντας τις 4,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Στην Κρήτη οι διεθνείς αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 5,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 6,6%. Ακολούθησαν τα Ιόνια Νησιά, όπου οι αφίξεις ανήλθαν σε 3,8 εκατ. (+5,5%). Στην Πελοπόννησο σημειώθηκε αύξηση 14%, με τις αφίξεις να διαμορφώνονται σε 231.000.
Αντίθετα, μείωση σημειώθηκε στις Κυκλάδες, όπου οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,28 εκατ., μειωμένες κατά 0,8%.
Η Αθήνα δέχτηκε το 30,4% των εισερχόμενων διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024, διατηρώντας την πρώτη θέση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ηράκλειο με 14,6%, ενώ στην τρίτη θέση ακολούθησε η Ρόδος με 11,5%. Στην τέταρτη θέση κατατάχθηκε η Θεσσαλονίκη με 9,4% και στην πέμπτη θέση η Κέρκυρα με 7,5%. Στην έκτη θέση βρίσκονται τα Χανιά με 5,9%, στην έβδομη θέση η Κως με 5,2% και στην όγδοη θέση η Ζάκυνθος με 4%. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σαντορίνη με 2,9% και η Μύκονος με 2%. Συνολικά, οι αφίξεις στα δέκα αεροδρόμια αντιστοιχούν στο 93,9% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2024.
Πηγή: capital.gr