Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Είναι μαραθώνιος δρόμος και όχι αγώνας ταχύτητας. Ανακτούμε σταδιακά τη δύναμή μας. Έχουμε ακόμα διαδρομή να διανύσουμε μέχρι να υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Και τότε οι πολίτες θα μας κρίνουν για το έργο μας”. Με τη φράση αυτή “γαλάζια” στελέχη αποτυπώνουν στο “Capital.gr” τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στην κυβερνητική έδρα, πραγματοποιώντας προβολή στα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Έπειτα από μια περίοδο έντονων τριγμών, έπειτα από μια πορεία πέριξ ή και κάτω από το πολιτικά και επικοινωνιακά αναιμικό αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη, η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει στον αρχικό στόχο, ο οποίος είχε τεθεί αμέσως μετά τις αλλαγές του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό σχήμα. Ο στόχος αυτός δεν είναι άλλος από την επαναφορά στο περιβάλλον του 30%. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο ορίζοντας δεν κρύβει ταλαντώσεις. Η επιστροφή της υπόθεσης των Τεμπών στην επικαιρότητα αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο αντιπαράθεσης. Κάτι που, αν μη τι άλλο, βρίσκεται στο κυβερνητικό μικροσκόπιο.
Ωστόσο, από τις συζητήσεις αυτό που προκύπτει είναι η πεποίθηση των “γαλάζιων” ότι βρίσκεται στο χέρι της Ηρώδου Αττικού 19 η συνέχιση της πορείας ανόδου. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει ανακτηθεί και άπαντες αναμένουν να φτάσει η απόδοση των θετικών παρεμβάσεων στην οικονομία στην… τσέπη των πολιτών. “Η κοινωνία ακούει τον πολιτικό μας λόγο και περιμένει απτά αποτελέσματα και για αυτό τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα ενοίκια και τους συνταξιούχους χαρακτηρίζονται προς τη σωστή κατεύθυνση… Οι κύριοι Ανδρουλάκης και Φάμελλος συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Ενώ είναι στην αντιπολίτευση και παρουσιάζουν μια χώρα υπό διάλυση, να πέφτουν συνέχεια εκείνοι. Ας προβληματιστούν οι ίδιοι εάν θέλουν. Είναι δική τους δουλειά”, επισημαίνουν παράγοντες.
Το κέντρο της “μάχης”
Σε συνομιλία του “Capital.gr” με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι, εν αναμονή των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ με επίκεντρο τη μεσαία τάξη και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το βάρος πέφτει:
– Στην επικοινωνία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
– Στις νέες περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε Αττική και περιφέρεια.
– Στην προώθηση παρεμβάσεων, με κοινωνικό πρόσημο, όπως η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
– Η μάχη με το αποκαλούμενο και “βαθύ κράτος”.
Όπως παρατηρούν στελέχη, το μήνυμα έχει σταλεί από τον κ. Μητσοτάκη. Και είναι ένα μήνυμα σύγκρουσης με τη γραφειοκρατία, τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις κατεστημένες αντιλήψεις που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ταλαιπωρούν τους πολίτες. “Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο ΟΣΕ. Αλλάζουμε τη λειτουργία του με το μοντέλο ΔΕΗ, ενισχύουμε την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών, καταπολεμώντας ουσιαστικά τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία. Με κινήσεις που σύντομα θα φέρουν ορατό αποτέλεσμα”, σχολιάζουν τα ίδια στελέχη. Με βατήρα τα πρωθυπουργικά σήματα, στην κυβέρνηση σχεδιάζονται τα επόμενα μεταρρυθμιστικά πλάνα, με στόχο το βαθύ κράτος. Οι κινήσεις, η κατεύθυνση των οποίων έχει δοθεί από τον κ. Μητσοτάκη, έχουν τον συντονισμό του αντιπροέδρου, Κωστή Χατζηδάκη, και φέρνουν στην προμετωπίδα (πέρα από τα μεγάλα θέματα) και πολλά “μικρά”, τα οποία αποτελούν αγκάθια στις σχέσεις κράτους και πολίτη. “Το βάρος θα πέσει σε ζητήματα γραφειοκρατίας ή αυθαιρεσίας από μέρους της διοίκησης που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά κανείς δεν ασχολείται για να τα αντιμετωπίσει”, επισημαίνουν παράγοντες.
Πού πέφτει το βάρος
Πριν από δύο εικοσιτετράωρα και σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε μια απόφαση του πρωθυπουργού, μέσω της οποίας ανατίθεται στον Κωστή Χατζηδάκη “η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης”. Όπως σημειώνουν στελέχη, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κινηθεί “οριζόντια” για τα θέματα αυτά και να αναλάβει νομοθετικές ή και άλλες πρωτοβουλίες. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του “Κ” στα χέρια των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μία επιστολή του κ. Χατζηδάκη. Στη συγκεκριμένη επιστολή επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδια για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας που δημιουργεί το “βαθύ κράτος” στους πολίτες. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσκαλεί τα μέλη της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή “με ιδέες και προτάσεις που θα είναι σημαντικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, χωρίς ωστόσο οι προτάσεις αυτές να έχουν δημοσιονομικό κόστος”.
Στην κυβερνητική έδρα αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές οι προτάσεις που αναδεικνύουν και αντιμετωπίζουν πρακτικές αυθαιρεσίας της διοίκησης ή φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών όταν συναλλάσσονται με το κράτος. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι ιδέες και οι προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μπορούν να λάβουν τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων, αυτό θα οδηγεί σε ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Έτερες κινήσεις
Πέραν των βουλευτών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν τον δικό τους ειδικό ρόλο, στην κυβέρνηση σκοπεύουν να αναζητήσουν κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης για την καταγραφή και την ανάδειξη των προβλημάτων, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το “Capital.gr” στην Ηρώδου Αττικού 19, αλλά και στο Μέγαρο του Ιδρύματος “Μποδοσάκη”, στο οποίο στεγάζεται το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έχουν συσταθεί ομάδες που, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, αναζητούν τα πάντα. Ρεπορτάζ και καταγγελίες πολιτών στα Μέσα Ενημέρωσης. Εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολεοδομίες που αποτελούν, όπως σχολιάζουν παράγοντες, διαχρονική πηγή ταλαιπωρίας. Ταυτόχρονα, ακόμα ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των συγκεκριμένων ομάδων είναι οι αποκαλούμενες και αποκλειστικές προθεσμίες. Δηλαδή, οι προθεσμίες που νομοθετούνται, προκειμένου η διοίκηση να αναλάβει δράση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά δεν τηρούνται.
Πηγή: capital.gr