Αυτοματοποίηση: Οι νέοι βιομηχανικοί εργάτες θα είναι ανθρωποειδή ρομπότ –

Αυτοματοποίηση: Οι νέοι βιομηχανικοί εργάτες θα είναι ανθρωποειδή ρομπότ - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι οι νέοι βιομηχανικοί εργάτες υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, καθώς πλέον μεγάλες εταιρείες τα εντάσσουν στις γραμμές παραγωγής τους. Η διαφορά με τα απλά ρομποτικά μοντέλα αυτοματοποίησης, είναι ότι τα πολυχρηστικά ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούν να εκτελούν πολλές λειτουργίες – όπως και ένας άνθρωπος – και δεν θα περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη εργασία.  Αισιόδοξοι τεχνοεπιστήμονες προβλέπουν ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία και την παγκόσμια οικονομία. Όταν όμως τα κάνουν θάλασσα, αλίμονό μας.

Εντός του 2025 η εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics σχεδιάζει να βάλει το πλήρως ηλεκτρικό ανθρωποειδές ρομπότ Atlas να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο της Hyundai. Το νέο μοντέλο του Atlas έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο, ενώ το ρομπότ Spot που μοιάζει με σκύλο και το ρομπότ αποθήκης Stretch της ίδιας εταιρείας έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικούς χώρους, το πιλοτικό πρόγραμμα της Hyundai θα είναι το πρώτο που θα χρησιμποιήσει το Atlas στην εμπορική βιομηχανική παραγωγή.

Η Boston Dynamics, εταιρεία spinoff του ΜΙΤ, η οποία εξαγοράστηκε από τη Hyundai για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, είναι φειδωλή στις πληροφορίες για το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί ο Atlas. Ως γενική ιδέα μας λένε ότι  σχεδιάστηκε για να είναι «πιο δυνατό και πιο αξιόπιστο από έναν ανθρώπινο εργαζόμενο», όπως υποστηρίζει άρθρο του Wired. «Το ρομπότ θα είναι σε θέση να κάνει πράγματα που είναι δύσκολα για τους ανθρώπους», λέει η εκπρόσωπος της Boston Dynamics, Kέρι Νίλον.  «Όπως να σηκώνει πολύ βαριά αντικείμενα και να μεταφέρει πράγματα που είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να μεταφέρουν».

Ένα δισεκατομμύριο ρομπότ – εργάτες

Ο Atlas θα έχει και φίλους – συναδέλφους σε άλλα εργοστάσια.

Το 2025 φαίνεται να είναι η χρονιά που τα πολυχρηστικά ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία μέχρι τώρα περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα ερευνητικά εργαστήρια, θα βγουν στην αγορά. Ορισμένα έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα σε πληρωμένες εργασίες, με το Digit της Agility Robotics να μεταφέρει αντικείμενα σε αποθήκες και το ομώνυμο δίποδο ρομπότ της Figure να αποστέλλεται σε εμπορικούς πελάτες πέρυσι.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες επίσης ακολουθούν την τάση: Τόσο η Apple όσο και η Meta φημολογείται ότι εργάζονται πάνω σε κάποιο είδος ανθρωποειδούς ρομπότ για καταναλωτές.

Μια έκθεση της Goldman Sachs για το 2024 εκτιμά ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα αντιπροσωπεύουν μια αγορά 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2035, υπερβαίνοντας κατά έξι φορές τις προβλέψεις της εταιρείας ένα χρόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχα, έκθεση της Morgan Stanley προβλέπει ότι ως το 2050 θα έχουν μπει στην παραγωγή περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρωποειδή ρομπότ, ξεκινώντας από τα εργοστάσια και τις αποθήκες.

Από τα εργαστηρια και τις εκθέσεις, τα ανθρωποειδη ρομπότ εισέρχονται πιο μαζικά στην παραγωγή

Τα κάνουν όλα, αλλά συμφέρουν;

Η βασική υπόσχεση των ανθρωποειδών ρομπότ είναι ότι θα μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ πολλαπλών εργασιών, ακριβώς όπως οι ανθρώπινοι ομόλογοί τους. Πρόκειται για μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση από την παραδοσιακή αυτοματοποίηση της γραμμής συναρμολόγησης, η οποία δημιουργεί ένα ολόκληρο περιβάλλον γύρω από τις συγκεκριμένες εργασίες που απαιτούνται για την κατασκευή προϊόντων. Ο Τζόναθαν Χερστ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος ρομποτικής της Agility Robotics, αναμένει ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ της εταιρείας θα συνυπάρξουν με αυτή τη διαδικασία, χωρίς να την διαταράσσουν.

Τα ρομποτικά μηχανήματα, που εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες,  θα εξακολουθήσουν να είναι πιο αποδοτικά και πιο φθηνά ως λύσεις αυτοματοποίησης. «Αλλά για εργασίες που δεν χρειάζεται να εκτελούνται όλο το 24ωρο, ένα ευέλικτο ρομπότ θα μπορούσε να είναι πιο παραγωγικό», λέει ο ιδρυτής της Αgility Robotics.

Εμπλοκή λόγω… δασμών

Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις για την εμπορική διάθεση ανθρωποειδών ρομπότ. Το Optimus της Tesla είχε καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία του, το 2021. Όμως σε μια επίδειξη που έγινε τον Οκτώβριο του 2024 υπήρξε απογοήτευση, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα ρομπότ που παρουσιάστηκαν ελέγχονταν από ανθρώπους, γεννώντας ερωτήματα για το κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Κι ενώ τον Ιανούαριο ο Μασκ δήλωνε ότι θα κατασκευάσει «αρκετές χιλιάδες ρομπότ» το 2025, τον Απρίλιο άλλαξε τροπάριο. Είπε στους επενδυτές ότι η παραγωγή των ρομπότ θα επηρεαστεί αρνητικά από τους περιορισμούς στις εισαγωγές σπάνιων γαιών από την Κίνα, λόγω των δασμών.

Θα μας πάρουν τα ρομπότ τις δουλειές;

Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από το Μετρόπολις του Φριτς Λανγκ, όταν το ανθρωποειδές ρομπότ Maschinenmensch , που άκουγε στο όνομα Μαρία,  γεννούσε δέος και ταραχή στους εργάτες. Όμως το ερώτημα παραμένει σχεδόν το ίδιο: «Θα μας πάρουν τα ρομπότ τις δουλειές;»

Άρθρο του Forbes για το πώς «τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μεταμορφώσουν τη βιομηχανία και την παγκόσμια οικονομία», προσπαθεί να μας καθησυχάσει. Οραματίζεται ένα «συνεργατικό μέλλον» που άνθρωποι και ρομπότ θα συνυπάρχουν αρμονικά.
Η πρόβλεψη δεν ακούγεται πολύ πειστική, πόσο μάλλον όταν ο αρθρογράφος Αμίρ Χουσέιν είναι ιδρυτής εταιρείας ΑΙ και μέτοχος σε εταιρείες ρομποτικής. Ακόμα και αυτός, παραδέχεται εμμέσως ότι θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βρουν τρόπους για να υποστηρίξουν τους πολίτες τους σε μια εποχή αυξανόμενης και αναπόφευκτης αυτοματοποίησης, είτε με την επέκταση της υποστήριξης για προγράμματα εκπαίδευσης με αμοιβή, ώστε να μειωθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, είτε μέσω ενός βασικού εισοδήματος. Οι καλλιτέχνες και οι επιχειρηματίες πρέπει να εφεύρουν νέα επαγγέλματα με επίκεντρο τον άνθρωπο, στα οποία θα μπορεί να μεταφερθεί η ανθρώπινη εργατική δύναμη που σύντομα θα είναι πλεονάζουσα», σημειώνει. .

Eκπαιδεύοντας τα ανθρωποειδή με ΑΙ

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να γίνουν τα πολυχρηστικά ανθρωποειδή ρομπότ πραγματικά χρήσιμα είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να μάθουν να εκτελούν διαφορετικές εργασίες. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί δραστικά, όσο εξελίσσονται  τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζει το Wired.

Γι’ αυτό και εταιρείες που ήδη διαθέτουν εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, η Apple, η Meta και η Tesla, επεξεργάζονται μοντέλα μάθησης για ανθρωποειδή ρομπότ.

Τον Μάρτιο, η Google DeepMind κυκλοφόρησε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Gemini Robotics, το οποίο έχει σχεδιαστεί ακριβώς για αυτή την εφαρμογή. Χρησιμοποιεί την προσαρμοστικότητα ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου για να βελτιώσει την ικανότητα των ρομπότ να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις.

Μόλις τα ρομπότ αποκτήσουν την ικανότητα να μαθαίνουν δεξιότητες εν κινήσει, θα είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να μεταβαίνουν από τη μία εργασία στην άλλη, όπως ένας άνθρωπος. «Φανταστείτε ένα κατάστημα τροφίμων ή ανταλλακτικών για τρακτέρ που διαθέτει ένα τέτοιο ρομπότ, το οποίο μπορεί να βρίσκεται στο πίσω δωμάτιο και να ξεπακετάρει, να καθαρίζει, να γεμίζει τα ράφια, να ελέγχει το απόθεμα, να κάνει μια τεράστια γκάμα εργασιών», λέει ο ιδρυτής της Agility Robotics. «Εκεί βρίσκεται η πραγματική αξία».

Όταν τα ρομπότ… τα κάνουν θάλασσα

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των βαρέων μεταλλικών ρομπότ που εργάζονται δίπλα σε ανθρώπους, και θα υπάρχουν πολλές ακραίες περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο Kρις Άτκενσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, λέει ότι η κεντρική πρόκληση θα είναι η αξιοπιστία. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός ρομπότ που άφησαν να ανανεώσει τα ράφια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εργασία μπορεί να γίνεται τέλεια για μήνες, μέχρι να εμφανιστεί μια βλάβη. «Ας υποθέσουμε ότι ο ιδιοκτήτης έρχεται μια μέρα και τα ράφια είναι άδεια, όλα είναι στο πάτωμα. Ας υποθέσουμε ότι το μέρος καίγεται», λέει ο Άτκεσον.  «Αυτές είναι πολύ ακριβές βλάβες».

Ωστόσο, ο γρήγορος ρυθμός προόδου των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει αυτό που σήμερα φαίνεται αδύνατο, να είναι αύριο συνηθισμένο. Θα μπορούσαμε να έχουμε ρομπότ που σκέφτονται; «Αν με ρωτούσατε πριν από πέντε χρόνια, θα έλεγα ότι δε θα συμβεί ποτέ», λέει ο Άτκεσον. «Αλλά με τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο σε αυτό που θα αποκαλούσα ‘κοινή λογική’ (σ.σ. των ψηφιακών συστημάτων). Ίσως το έχουμε σχεδόν πετύχει».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ