Εάν υποθετικά, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν έπαιρναν σήμερα καρτέλα επιδόσεων στην εξωτερική πολιτική, ο νυν πρόεδρος θα βαθμολογούνταν με… «Καλώς» και ο Μπάιντεν θα… κοβόταν. Αυτή τη βαθμολογία τους δίνει ένας εκ των κορυφαίων Πολιτικών Επιστημόνων στις ΗΠΑ, Τζον Μιρσχάιμερ. Γιατί όμως;
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιρσχάιμερ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είναι ο πατέρας της σχολής του Επιθετικού Ρεαλισμού που υποστηρίζει ότι η αναρχική φύση του διεθνούς συστήματος καθιστά τα κράτη επιθετικά.
Μιλώντας στη βρετανική εκπομπή The Spectator, ο Μιρσχάιμερ έθεσε τέσσερα «θέματα» στα οποία δώσαν εξετάσεις οι δύο Αμερικανοί πρόεδροι, τα οποία αντιστοιχούν σε τέσσερα φλέγοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Το ένα είναι προφανώς η Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία γενικότερα, το δεύτερο είναι το Ιράν, το τρίτο θα ήταν το ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και το τέταρτο, οι δασμοί.
Άριστα με Ιράν και Ρωσία
Στο ζήτημα του Ιράν, ο καθηγητής δίνει τα «εύσημα» στον Τραμπ γιατί θεωρεί ότι είναι καλύτερο να βρεθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων σε αυτό το πρόβλημα και να αποφευχθεί ένας πόλεμος και εργάζεται σκληρά για να επιδιώξει κάποιο είδος διπλωματικής λύσης.
Όσον αφορά την Ουκρανία, «νομίζω ότι καταλαβαίνει ότι πρέπει να εξυπηρετήσουμε σε μεγάλο βαθμό τους Ρώσους και ότι είναι σημαντικό να πείσουμε τους Ουκρανούς να συμμετάσχουν και να προσπαθήσουμε να το διευθετήσουμε, οπότε νομίζω ότι οι στόχοι του και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι καλοί».
Έτσι, πιστεύει ότι τα ένστικτα του Τραμπ, σε Ουκρανία και Ιράν είναι «εξαιρετικά, νομίζω ότι καταλαβαίνει».
Ωστόσο, ο καθηγητής εντοπίζει κακές επιδεόσεις στην εφαργμογή εκ μέρους του Τραμπ. «Νομίζω ότι η εκτέλεση δεν ήταν καλή σε καμία από τις δύο περιπτώσεις και νομίζω ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι εντός της κυβέρνησης έχει σαφή διαχωρισμό ως προς το πώς να προσεγγίσει και τα δύο αυτά προβλήματα».
«Επιπλέον, αυτά τα προβλήματα είναι σχεδόν δυσεπίλυτα, οπότε του δίνω τα εύσημα για το ότι έχει τα σωστά ένστικτα, αλλά όσον αφορά την εκτέλεση δεν έχει κάνει πολύ καλή δουλειά».
Παλαιστίνη: Κόβεται
Όσον αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, νομίζω ότι έχει κάνει απαίσια δουλειά, δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει τη γενοκτονία και του δίνω ένα πιο ξεκάθαρο «F» (κόβεται)», σημειώνει ξεκάθαρα ο Μιρσχάιμερ.
Δασμοί: Κόβεται
Στο ζήτημα των δασμών, ο Αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι ο Τραμπ δεν τα πήγε καλά. «Είναι αρκετά σαφές ότι δεν είχε μια συνεκτική στρατηγική ή μια συνεκτική λογική που να στηρίζει τους δασμούς. Ε, και έχουν αντιδράσει παντού όσον αφορά, ξέρετε, την επιβολή δασμών […] Και αν υπάρχει ένα πράγμα που οι αγορές δεν χρειάζονται, είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα από ό,τι είναι φυσικό για αυτές τις χρηματοπιστωτικές αγορές».
«Αν μη τι άλλο, έχει επιδεινώσει την αβεβαιότητα και η οικονομία φαίνεται να τα πάει άσχημα ως αποτέλεσμα, οπότε θα του έδινα ένα F στους δασμούς».
Ο Μιρσχάιμερ, δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να δεν πρέπει να υπάρχουν δασμοί, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν βάσει σαφούς στρατηγικής, προς όφελος των ΗΠΑ.
«Αλλά νομίζω ότι αν κοιτάξετε τη γενική στρατηγική πίσω από τους δασμούς και την ικανότητα ή την αδυναμία της κυβέρνησης να διατυπώσει μια σαφή λογική για αυτό που κάνει, νομίζω ότι θα του έδινα ένα F εκεί, οπότε νομίζω ότι ο συνολικός βαθμός είναι πιθανώς D».
Μπάιντεν: Κάτω από τη βάση
Ωστόσο, στο μάθημα της εξωτερικής πολιτικής, ο Μιρσχάιμερ, θα «έκοβε» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν καταστροφή, εννοώ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι κυρίως υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Για τον Μιρσχάιμερ, ο Μπάιντεν είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της εξωτερικής πολιτικής που οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει να προκληθεί, στην πρόσφατη ιστορία τους.
Όσον αφορά στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης μετά την 7η Οκτωβρίου, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά ο Μπάιντεν έδωσε στους Ισραηλινούς το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν.
«Δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να τους αποτρέψει από το να εκτελέσουν γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν είχε το δικαίωμα, να απαντήσει, προσθέτει ο καθηγητής, αλλά «νομίζω ότι ο τρόπος που αντέδρασαν ήταν ανήθικος και νομίζω ότι η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ικανοποίησε τους Ισραηλινούς, οπότε θα του έδινα ένα D και σε αυτό».
Όποτε για τη συνολική πολιτική του, ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον καθηγητή, παίρνει κάτω από τη βάση (F).
Πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη
Ο Αμερικανός επιστήμονας, υπογραμμίζει όμως και το εξαιρετικά σύνθετη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σήμερα στην εξωτερική πολιτική.
«Ο Τραμπ αντιμετωπίζει πολλά μεγάλα και πολύ δύσκολα πολιτικά ζητήματα ταυτόχρονα και είναι πολύ δύσκολο όταν ασχολείσαι με διαφορετικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, να έχεις το νου σου και να μην αφήσεις άλλα ζητήματα να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεις ένα συγκεκριμένο ζήτημα» εξηγεί.
Έτσι, ο ειδικός λέει ότι, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ είναι ότι αν υιοθετήσει μια αμφιλεγόμενη άποψη για την Ουκρανία, κινείται κόντρα σε αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι, οι Ουκρανοί και τα «γεράκια» στην κυβέρνησή του για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο με τη σειρά του περιορίζει σημαντικά το τι μπορεί να κάνει στο Ιράν, επειδή δεν βρίσκεται σε θέση να αντιταχθεί στην πλειοψηφία σε δύο ζητήματα ταυτόχρονα.
«Έτσι, νομίζω ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου αντιμετωπίζει δύο προβλήματα, την Ουκρανία και το Ιράν, όπου δεν υπάρχει προφανής λύση και όπου κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι για να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο δρόμο θα πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα που θα περιορίσει τι μπορεί να κάνει στον άλλο δρόμο» λέει.
«Επομένως, νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι το Ιράν και η Ουκρανία συνδέονται και με μια σειρά από άλλα ζητήματα».
Με άλλα λόγια, καταλήγει ο Μιρσχάιμερ, «αν οι δασμοί προκαλέσουν πραγματικά μεγάλη ζημιά στον Τραμπ στο εσωτερικό, αυτό θα περιορίσει ακόμη και τις δυνατότητές του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, οπότε έχει πολλά περιθώρια δράσης εδώ και μερικά από αυτά τα περιθώρια δράσης μπορεί να επηρεάσουν και το Ιράν».
Πηγή: in.gr