Στην Κομισιόν Blue Skies και χρηματοδοτήσεις

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Παρέμβαση στην Κομισιόν προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις της ΝΔ με την άγνωστη εταιρεία Blue Skies των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, που μισθοδοτούσε κορυφαία «γαλάζια» στελέχη και συνεχίζει να πληρώνει μέλη του επικοινωνιακού μηχανισμού. Ο Νίκος Φαραντούρης κατέθεσε, λοιπόν, χθες ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας να διερευνηθεί ενδεχόμενη παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από το κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας ότι η υπόθεση εγείρει, επίσης, ζήτημα καταστρατήγησης της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών δυνάμεων ενόψει εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών. «Δεν μπορούμε να δείξουμε ανοχή σε πρακτικές σκιώδους χρηματοδότησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης από κυβερνώντα κόμματα μέσω παρένθετων εταιρειών που χρηματοδοτούνται από δημόσιους φορείς» σημειώνει χαρακτηριστικά. Η ερώτηση κατατέθηκε με φόντο τις επισημάνσεις της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα (2024), η οποία εντοπίζει αδιαφάνεια, κρίσιμες αδυναμίες στους οικονομικούς ελέγχους των κομμάτων και έλλειμμα δημοσιοποίησης στοιχείων. Ενώ επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα πληροί μόλις το 60% των κριτηρίων κανονιστικού πλαισίου και το 71% των κριτηρίων εφαρμογής στην πολιτική χρηματοδότηση, ενώ δεν δημοσιεύονται επαρκή στοιχεία για παραβάσεις και επιβληθείσες κυρώσεις

Στον πάτο της ΕΕ η ελευθερία του Τύπου

Σταθερά στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραμένει η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών με βάση την ελευθερία του Τύπου, που δημοσιεύει ετησίως η οργάνωση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF). Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος στην 89η θέση, μία θέση χαμηλότερα σε σχέση με το 2024 και τελευταία στην ΕΕ, με δεύτερη χειρότερη ευρωπαϊκή επίδοση αυτή της Κύπρου που βρίσκεται αρκετά παραπάνω από εμάς, στην 77η θέση. Θέλετε και μερικές ακόμη χώρες που πέτυχαν καλύτερο σκορ από το ελληνικό; Η Αλβανία, η Ζάμπια, η Σενεγάλη, μέχρι και η Ουγγαρία του Ορμπαν παραμένει σε καλύτερη επίδοση. Τρία είναι τα γεγονότα που έχουν πλήξει δραματικά την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, εξηγούν οι RSF: η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και οι υποκλοπές που δεν έχουν διαλευκανθεί, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, για την οποία επίσης δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και η συνηθισμένη μεταχείριση ένδικων μέσων ως SLAPP, προκειμένου να εκφοβίσουν δημοσιογράφους, να τους επιβαρύνουν οικονομικά ή και να εμποδίσουν τη δημοσίευση των ρεπορτάζ τους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

«Συστημική κρίση»

Οπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υφίσταται συστημική κρίση από το 2021», τονίζοντας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν από τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης του κοινού που καταγράφονται σε έρευνες γνώμης στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα σοβαρές είναι οι επισημάνσεις για το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο που επιδεινώνεται «παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις». Ενδεικτικά αναφέρουν τον νόμο απαγόρευσης χρήσης λογισμικών παρακολούθησης από ιδιώτες που «δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα», την επί της ουσίας απαλλαγή της ΕΥΠ από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την αυστηροποίηση των ποινών για συκοφαντική δυσφήμηση.

Επιτελική και η άμυνα

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ που σας είχαμε γράψει στα «ΝΕΑ» προ μηνός, για την αναβάθμιση του Θάνου Ντόκου, από τον ρόλο του συμβούλου του Πρωθυπουργού, σε επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Οι λεπτομέρειες, βέβαια, του Προεδρικού Διατάγματος της ίδρυσής της έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο γιατί διευρύνουν σημαντικά τις ήδη διευρυμένες εξουσίες του επιτελικού κράτους, όσο και γιατί οι αρμοδιότητές της μοιάζουν να υπερβαίνουν αυτές άλλων υπηρεσιών και υπουργείων. Προφανώς δεν πέρασε, επίσης, απαρατήρητο ότι δίνεται αρμοδιότητα επί των εξοπλιστικών στη συγκεκριμένη συγκυρία, με την έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος ReArm. Αλλά σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι αυτά θα περάσουν όλα από το Μαξίμου, όπως επιβεβαίωσε και η πρόσφατη πρόσκληση σε συνάντηση στους επιχειρηματίες της άμυνας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Βράζουν» οι δεξιοί βουλευτές

Οι «γαλάζιες» πηγές μου μού μεταφέρουν ότι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα της νεοδημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οχι όλα, αλλά των πιο… δεξιών, ας πούμε, μελών της. Οι οποίοι είναι σε κάπως έξαλλη κατάσταση με το (πράγματι ανησυχητικό) περιστατικό βίας στη Νομική Σχολή της Αθήνας, το οποίο τους θύμισε νομοσχέδια και εξαγγελίες που πήγαν στον βρόντο χωρίς καμιά εξήγηση. Ακούω, λοιπόν, ότι συλλέγονται υπογραφές για ερώτηση που θα αφορά και τα πρόσφατα επεισόδια αλλά και την τύχη εκείνης της πολυτραγουδισμένης και περιλάλητης «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Εκείνης που ψηφίστηκε το 2021, έγιναν και οι προσλήψεις 600 νοματαίων που υποτίθεται θα τους απορροφούσε η ΕΛ.ΑΣ. αν και δεν έχουν εκπαίδευση και όπλο, άρα δεν ξέρουμε τι κάνουν. Ο συνομιλητής μου μού θύμισε δε ότι αγνοούνται, επίσης, οι πόρτες ασφαλείας και τα τουρνικέ, για τα οποία είχε δοθεί και ιδιωτική χορηγία πολλών χιλιάδων ευρώ. «Τα ψηφίσαμε όλα αυτά και δεν μας είπαν ποτέ τι απέγιναν» άκουσα να δηλώνει χαρακτηριστικά και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Ψωμί κι αλάτι

Μήπως θυμάστε εκείνες τις ομορφιές περί «Greek mafia» που είχε δηλώσει για το ίδιο του το κόμμα ο Βασίλης Στίγκας των «Σπαρτιατών»; Που έγιναν αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη; Ε, πήγε στο δικαστήριο χθες και τα πήρε όλα πίσω. Δεν πάει και καλά το κόμμα άλλωστε, μέλλον δεν προβλέπεται βαθύ, ας μη χαθούν όλα, έδρες και επιχορηγήσεις μαζί. Στη δίκη που ξεκίνησε, τελικά, έπειτα από τρεις αναβολές, αρνήθηκε ότι το κόμμα ήταν δούρειος ίππος για τον Κασιδιάρη, αρνούμενος ότι επιχείρησε να καθοδηγήσει βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ότι υπήρξε προσπάθεια ανατροπής του. Πώς εξήγησε όσα είχε καταγγείλει τότε και αναιρεί τώρα; Είχε, λέει, «λανθασμένη πληροφόρηση». Τι τραβάνε, όμως, ώρες ώρες και οι δικαστές με όσα ακούνε…

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ