Σε θέση μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση για νέα Προανακριτική

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Με τη νέα δικογραφία για τα Τέμπη να βρίσκεται πια στα χέρια των βουλευτών, η κυβέρνηση περιμένει τις κινήσεις της αντιπολίτευσης, η οποία ξεκίνησε να μελετά τα 59.000 αρχεία που έχουν πια στη διάθεσή τους. Υστερα από μια περίοδο μακράς σιωπής, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, του οποίου το όνομα αναφέρεται σε αυτά, σε δήλωσή του τόνισε ότι «είναι βέβαιος για την αθωότητά του» και ότι είναι «στη διάθεση των Αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια». Ο πρώην υπουργός Μεταφορών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ανοιχτή γραμμή και συντονισμό με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πιθανότητα το αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ να αποδίδει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στον πρώην υπουργό Μεταφορών κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η διάθεση έχει ήδη διαφανεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Αν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις υφισταμένων του κ. Καραμανλή, τότε πρέπει να πάμε με κακουργηματικές πράξεις και για τον υπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά (STAR), δείχνοντας και προς την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη επιλέγει να κινηθεί αυτόνομα, καθώς έχει τις 30 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για την κατάθεση του αιτήματος. Σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένο πως η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν στοιχειοθετείται κακούργημα Καραμανλή, όλα δείχνουν πως θα καταθέσει τη δική της πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, βασισμένη σε πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Η στάση της αντιπολίτευσης

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το επόμενο βήμα της σύγκρουσης αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί όταν το αίτημα ψηφιστεί, καθώς οι αναφορές σε «μοντέλο Τριαντόπουλου» ή «Προανακριτική της μιας μέρας», ώστε η διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει από τον φυσικό δικαστή, φέρνει κι άλλες αντιδράσεις. Από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως αυτή η Προανακριτική πρέπει να είναι «ορθή και σε βάθος», χωρίς τις «fast-track διαδικασίες» που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση Τριαντόπουλου. Για «τακτική Τριαντόπουλου» προκειμένου να πέσει «στα μαλακά» ο Καραμανλής μιλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμη είναι ανοιχτό αν, με 26 βουλευτές, θα επιδιώξει συντονισμό των κοινοβουλευτικών του κινήσεων με τη Νέα Αριστερά, ανεβάζοντας τον αριθμό των προτάσεων που θα τεθούν στην κρίση των βουλευτών σε τρεις. Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης «που θα περιλαμβάνει τον κ. Μητσοτάκη που είναι κατ’ εξοχήν υπόλογος ποινικά, που θα περιλαμβάνει τον κ. Καραμανλή που είναι κατ’ εξοχήν υπόλογος ποινικά» ζητάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ