Παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι για το μπλακάουτ

Παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι για το μπλακάουτ

Μεγάλες συζητήσεις και συγκρούσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών ενέργειας έχει προκαλέσει στην Ισπανία το πρωτοφανές εκτεταμένο μπλακάουτ της περασμένης Δευτέρας, καθώς οι Αρχές ακόμα προσπαθούν να προσδιορίσουν τα αίτιά του. O πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιτέθηκε στις εταιρείες ενέργειας, λέγοντας ότι θα «απαιτήσει όλες τις σχετικές ευθύνες από όλους τους ιδιωτικούς φορείς». Κάλεσε τους διευθυντές σε συνάντηση και στη συνέχεια δημοσίευσε στο X ότι «τους ζήτησε να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για τον εντοπισμό της αιτίας του συμβάντος». Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», ο Σάντσεθ είναι εξοργισμένος με τον φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου Red Electrica για «υπερβολική αδιαφάνεια και μη παροχή σαφούς εξήγησης του τι συμβαίνει».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ζήτησε δεδομένα από τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας σχετικά με την περίοδο της διακοπής και θα στείλει αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων της CNI, της υπηρεσίας πληροφοριών, στις εταιρείες για να διερευνήσουν τι συνέβη. Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου, ο οποίος ανήκει κατά 20% στο κράτος, ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική του αξιολόγηση απέκλεισε μια κυβερνοεπίθεση ως αιτία, αλλά ο Σάντσεθ αρνήθηκε να απορρίψει «οποιαδήποτε υπόθεση» μέχρι να υπάρξει οριστικό συμπέρασμα.

Ζητούν κρατικοποίηση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ υποστήριξε ότι θα πρέπει να κρατικοποιηθεί η διαχείριση του δικτύου. «Η REE είναι ιδιωτικό μονοπώλιο. Δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ντίαθ η οποία είναι επίσης υπουργός Εργασίας και μέλος του αριστερού κόμματος Sumar που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Διευκρίνισε πάντως ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δεν συμφωνεί ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο.

Η διακοπή της Δευτέρας, μια από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη, ξεκίνησε το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι τη νύχτα, επηρεάζοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο. Προκάλεσε προβλήματα σε επιχειρήσεις, νοσοκομεία, συστήματα μεταφορών, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Αυξάνει την πίεση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απαιτεί πλήρη διαφάνεια, αυξάνει την πίεση στον φορέα REE, καθώς όπως δήλωσε ο Ιγκνάσιο Γαλάν, πρόεδρος της Iberdrola, ενός μεγάλου προμηθευτή ενέργειας «μόνο η REE γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα στο σύνολό του και ποια κέντρα παραγωγής πρέπει ή όχι να ενεργοποιηθούν». Η επικεφαλής της Red Electrica και πρώην υπουργός Μπεατρίς Κορεντόρ, απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση και υπερασπίστηκε την εταιρεία της, υποβαθμίζοντας πρόσφατη έκθεση της εταιρείας που προειδοποιούσε για σοβαρούς κινδύνους διακοπών ρεύματος που συνδέονται με την υψηλή χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Η τρέχουσα εθνική στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ισπανίας είναι δέκα ετών και ξεπερασμένη, ανέφεραν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση έκρινε την ανανέωσή της ζωτικής σημασίας πριν από πέντε χρόνια, αλλά προκλήθηκε καθυστέρηση από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η πανδημία.

Οπως σημειώνει η «Wall Street Journal», οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν επενδύσει σημαντικά και στις δύο τεχνολογίες, με στόχο την παραγωγή του 69% της ενέργειας του μπλοκ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Ωστόσο, τα δίκτυα που λειτουργούν με υψηλά επίπεδα ηλιακής και αιολικής ενέργειας αντιμετωπίζουν τεχνικές προκλήσεις τις οποίες οι διαχειριστές δικτύων εξακολουθούν να προσπαθούν να διαχειριστούν. «Οι ανισορροπίες στα συστήματα πρέπει να διορθώνονται πιο γρήγορα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Μπρέισο, καθηγητής ενεργειακής μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τα συμβάντα διακοπών, όταν συμβαίνουν, είναι πιθανό να γίνουν πιο σημαντικά και εκτεταμένα».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Δείχνουν την… ασυνήθιστα υψηλή παροχή ηλιακής ενέργειας

Η αδυναμία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας να διαχειριστεί μια ασυνήθιστα υψηλή παροχή ηλιακής ενέργειας ήταν ένας βασικός παράγοντας για την καταστροφική διακοπή ρεύματος στις αρχές της εβδομάδας στην Ιβηρική Χερσόνησο, εκτιμούν στελέχη των ρυθμιστικών αρχών και ειδικοί. Περίπου το 55% της προσφοράς προερχόταν από ηλιακές πηγές, όταν 15 GW παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα το απόγευμα της Δευτέρας, προκαλώντας  ευρεία διακοπή λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αρκετοί ευρωπαίοι ειδικοί δήλωσαν στους «Financial Times» ότι η Ισπανία φαίνεται να μην είχε αρκετή σταθερή ισχύ – άμεσα διαθέσιμη, αξιόπιστη παροχή ενέργειας από πηγές όπως τα ορυκτά καύσιμα ή η πυρηνική ενέργεια, η οποία μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί – για να χρησιμοποιηθεί όταν η συχνότητα του δικτύου μειώθηκε απότομα τη Δευτέρα. Η συχνότητα, ο ρυθμός με τον οποίο εναλλάσσεται το ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να διατηρείται σταθερή προκειμένου να λειτουργήσει το δίκτυο.

Ο ισπανικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου Red Eléctrica είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη την ακριβή αιτία της διακοπής. Ο Αντρέ Μερλίν, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE, δήλωσε στους «FT»: «Τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας αποτελούνταν από μη ελεγχόμενους πόρους. Αυτοί οι μη ελεγχόμενοι πόροι… δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα του εσωτερικού ηλεκτρικού συστήματος».

Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Μεταφορών Οσκαρ Πουέντε αποκάλυψε μέσω του λογαριασμού του στο X ότι «μια υπερβολική τάση στο δίκτυο» είχε προκαλέσει βλάβη που άφησε ορισμένες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες. Εν τω μεταξύ, ένας σύμβουλος ενέργειας κοντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι ειδικοί διερευνούν εάν η υψηλή εξάρτηση της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η έλλειψη σταθερής ισχύος για την εξισορρόπηση των διακοπτόμενων παροχών συνέβαλαν στη διακοπή ρεύματος.

Οι διαχειριστές του δικτύου πρέπει να εξισορροπούν συνεχώς την προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για να διατηρούν σταθερή τη συχνότητα του δικτύου και να αποφεύγουν την πρόκληση ζημιών στον εξοπλισμό ή τις διακοπές. Αυτή η σταθερότητα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με τουρμπίνες που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα, υδροηλεκτρική ή πυρηνική ενέργεια παρά με τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή, γεγονός που βρήκαν ευκαιρία να προβάλουν όσοι επικρίνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ