Από την αρχή του χρόνου στην Κρήτη έχουν φτάσει 3.000 μετανάστες

Από την αρχή του χρόνου στην Κρήτη έχουν φτάσει 3.000 μετανάστες

Αρνητική… πρωτιά κατέχει για το 2025 η Κρήτη, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, είναι η περιοχή της χώρας με τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από την αρχή του έτους, αφήνοντας πίσω περιοχές που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Κρήτη είναι η περιοχή της χώρας με τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων το 2025

Ο… μεταναστευτικός δρόμος που άνοιξε από τα τέλη του 2023, με αφετηρία τις αφρικανικές ακτές και τελικό προορισμό τη Νότια Κρήτη και τη Γαύδο, αποδεικνύεται ιδιαίτερα «δημοφιλής» στα κυκλώματα διακινητών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία των λιμενικών Αρχών της Κρήτης, μέχρι και πριν από δύο ημέρες η περιοχή… υποδέχθηκε σχεδόν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες (πιο συγκεκριμένα, 2.958).

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, η Κρήτη και η Γαύδος έχουν μετατραπεί στην πρώτη πύλη εισόδου για τους μετανάστες. «Αρκεί να αναφέρω ότι το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς έχουν καταγραφεί 63 περιστατικά, στα οποία πραγματοποιήσαμε έρευνα και διάσωση 20 και 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές, ενώ το 2024 έκλεισε με 100 περιστατικά. Εχουμε αύξηση 100% συγκριτικά με πέρυσι, όταν όλη η υπόλοιπη χώρα έχει καταγράψει μείωση περίπου 40% στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την ώρα που τα νότια της χώρας «βομβαρδίζονται» από καραβιές, παρόλο που ακόμη οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, η Σάμος αλλά και η Λέσβος, νησιά στα οποία οι βάρκες τα προηγούμενα χρόνια έφταναν κατά δεκάδες καθημερινά, βλέπουν τις ροές να βαίνουν μειούμενες. Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο μέχρι τις 20 Απριλίου είχαν αποβιβαστεί 1.336 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Σάμο 1.962.

Οι διακινητές

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει μετατοπιστεί πλέον στη Νότια Κρήτη και τη Γαύδο. Κι αυτό γιατί παρόλο που το ταξίδι από την Αφρική προς τις ακτές μας είναι πιο επικίνδυνο, καθώς απαιτεί τη διάσχιση της Μεσογείου, για τους διακινητές αποδεικνύεται πιο εύκολο, αφού η άλλη επιλογή, του Ανατολικού Αιγαίου, έχει αυστηρότερους ελέγχους. Το ζήτημα είναι ότι δεν βλέπουμε καμία ανταπόκριση από την πολιτεία, σαν να μην υπάρχει η Κρήτη στην ατζέντα. Ενόψει τουριστικής περιόδου, τα λιμεναρχεία Κρήτης θα ασχολούνται μόνο με τις διασώσεις και τις μεταγωγές των μεταναστών στην Αθήνα. Το προσωπικό βρίσκεται ήδη στα όριά του», προσθέτει ο Κατσικανδαράκης.

Ενδεικτικό της κατακόρυφης αύξησης των ροών προς τα νότια της χώρας είναι το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο οι λιμενικές Αρχές στο νησί κλήθηκαν να συνδράμουν σε τρεις επιχειρήσεις διάσωσης κι εντοπισμού μεταναστών. Το πρωί της Κυριακής ένα μη επανδρωμένο σκάφος (drone) της FRONTEX εντόπισε βάρκα με 34 αλλοδαπούς – όλοι άνδρες – στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Δυνάμεις του Λιμενικού περισυνέλεξαν τους επιβαίνοντες και τους μετέφεραν στον προσωρινό χώρο φύλαξης στην Αγυιά Χανίων.

Ενα 24ωρο αργότερα, το πρωί της Δευτέρας, άλλη μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στήθηκε ανοιχτά της Γαύδου. Πιο συγκεκριμένα, πλοίο της FRONTEX εντόπισε σκάφος με 39 μετανάστες, 17 ναυτικά μίλια νότια του νησιού, με τους μετανάστες, αφού μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, τελικά να φτάνουν κι αυτοί στην Αγυιά Χανίων. Την ίδια ώρα, στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Γαύδου εντόπισαν στην παραλία Κόρφου της Γαύδου 64 μετανάστες – 62 άνδρες και 2 γυναίκες. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αρχικά σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας του Δήμου Γαύδου, ακολούθως με επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας και από εκεί οδηγήθηκαν στην Αγυιά.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ