Του Κώστα Κατίκου
Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2027, εξετάζεται να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2026.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του μέτρου και εξετάζονται το κόστος που θα απαιτηθεί να καλύψει ο προϋπολογισμός και οι πιθανές πηγές από τις οποίες θα κοπεί η μισή μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Οι επικρατέστερες πηγές από τις οποίες μπορεί να προέλθει η μισή μονάδα είναι δύο:
α) η εργοδοτική εισφορά περίθαλψης και
β) η εργοδοτική εισφορά ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
Το δε κόστος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου θα τονώσει την απασχόληση ενώ θα δημιουργήσει περιθώρια και για μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Με τη νέα μείωση οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν υποχωρήσει κατά 5,9% από το 2019 και μετά και θα βρεθούν κάτω από το 36% και συγκεκριμένα στο 35,66%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογική “σφήνα” στους μισθούς, η συνολική επιβάρυνση των μισθωτών από φόρους εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, ανέρχεται στο 39,3% με τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης να ανέρχονται σε 11,3% για τον εργαζόμενο και 18,2% για τον εργοδότη, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 8,1% και 13,4% αντίστοιχα.
Η κυβέρνηση εντάσσει τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στα μέτρα που εξετάζονται για να συμπεριληφθούν στο μεγάλο πακέτο ενισχύσεων που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αναλόγως του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει δεν πρέπει να αποκλείεται η μείωση να είναι 1 αντί μισή μονάδα, περιορίζοντας και τα βάρη για τους εργαζόμενους.
Η μισή μονάδα πάντως που είναι και το βασικό σχέδιο μπορεί να προέλθει από την εργοδοτική εισφορά στον κλάδο ασθένειας ή και συνδυαστικά από κλάδους της ΔΥΠΑ όπως για παράδειγμα οι εισφορές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στον ειδικό λογαριασμό ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
Αν η μισή μονάδα κοπεί από τις εισφορές των εργοδοτών στον ΕΟΠΠΥ τότε από 4,05% που καταβάλουν σήμερα το ποσοστό τους θα μειωθεί σε 3,55%. Αν η μείωση προέλθει και από την εργοδοτική συμμετοχή στη ΔΥΠΑ τότε είναι πιθανό να καταργηθεί το 0,15% που καταβάλουν στον λογαριασμό ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
Δεν θα πειραχθούν σε κάθε περίπτωση οι αμιγώς συνταξιοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (κύριας και επικουρικής ασφάλισης), και ενδεχομένως ούτε η εργοδοτική εισφορά υπέρ του κλάδου ανεργίας (1,20%).
Το κόστος από τη μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα εκτιμάται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ.
Στα θετικά στοιχεία αυτού του σεναρίου είναι ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει συμβάλει αποδεδειγμένα στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης και των μισθών που αντισταθμίζουν την απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών.
Ενδεικτικά η μείωση κατά 1 μονάδα που ισχύει στις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2025, εκτιμήθηκε ότι θα προκαλέσει απώλεια εσόδων στον ΕΦΚΑ κατά 440 εκατ. ευρώ, και την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για τη φετινή χρονιά προβλέπει αύξηση εσόδων από εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 420 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της απασχόλησης και των μισθών.
Πηγή: capital.gr