Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών: Το μόνιμο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που γίνεται…μονιμότερο –

globe

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει για την Ελλάδα παραμένει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Το παραπάνω προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τη χώρα μας εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. Κι αυτό καθότι η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να πλήξει την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών, κάτι το οποίο αναμένεται να έχει -με τη σειρά του- επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σε ποσοστό άνω του 60% οδηγούνται προς χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Άλλωστε, ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως η S&P υπογράμμισε τις εξωτερικές ανισορροπίες (έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), κάτι που περιλαμβανόταν στην έκθεση του οίκου που αναβάθμιζε και άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος αναφέρθηκε στο γνωστό μεγάλο «αγκάθι» της οικονομίας, αυτό των εξωτερικών αδυναμιών οι οποίες και υπονομεύουν τις βελτιώσεις που έχει καταγράψει η χώρα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διατηρείται πάνω από το 6% εδώ και πέντε συνεχή έτη και εκτιμά ότι θα κινηθεί στο 5,9% σε μέσο όρο το 2025-2028. «Χωρίς περαιτέρω πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα επιμείνει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η εικόνα του 2025

Τα τελευταία στοιχεία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 1,5 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δίμηνο του 2025. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 211,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκε σε 1,5 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε, λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εισαγωγών – κυρίως καυσίμων – και της αύξησης των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% (3,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,6% (2,1% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 3,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 2,8% (4,6% και 1,8% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Αξίζει να  υπενθυμιστεί πως η Κομισιόν ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα, σε προηγούμενη έκθεσή της για την Ελλάδα. Σε αυτήν γίνεται ειδική αναφορά στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (υπέρτερο του εμπορικού ισοζυγίου) που παραμένει υψηλότερο από τα επίπεδα προς της πανδημίας και δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων η δυναμική των επενδύσεων (λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) συνεισφέρει αρνητικά στο εμπορικό ισοζύγιο.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Την προβληματική κατάσταση έχουν επισημάνει και άλλοι αναλυτές. Όπως για παράδειγμα το ΚΕΠΕ, το οποίο καταγράφει, σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα πως την περίοδο μεταξύ 2020-23, καταγράφεται μια αναζωπύρωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος ήταν 7,5% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 14,61 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, την πρώτη περίοδο μεταξύ 2007-08, κατά την οποία καταγράφεται ιστορικά υψηλό επίπεδο ελλείμματος άγγιξε το 15,15% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 35,95 δισ. ευρώ.

Την περίοδο μεταξύ 2009-12, καταγράφεται μια πορεία συρρίκνωσης του ελλείμματος. Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ήταν 8,69% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 19,11 δισ. ευρώ.

Την περίοδο μεταξύ 2013-19, καταγράφεται ιστορικά χαμηλό επίπεδο ελλείμματος, καθότι ήταν στο 1,58% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 2,82 δισ. ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ