Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Με άφθονη πλεονάζουσα ρευστότητα και δύναμη πυρός για εξαγορές και επενδύσεις, που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν στόχους επέκτασης και γίνονται όλο και πιο εξωστρεφείς. Είναι ήδη σε θέση ή κινητοποιούν για εξαγορές και επενδύσεις περισσότερα από τα μισά κεφάλαια φέτος μέχρι το τέλος του έτους.
Οι κινήσεις τους μέχρι τώρα και οι βλέψεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό στρέφονται σε τομείς που αφορούν τράπεζες και χρηματοοικονομικά και συναφείς κλάδους, ασφάλειες, τραπεζοασφάλειες, ψηφιακή τραπεζική και fintech, asset management, factoring, leasing, αλλά και το real estate, όπου διαχειρίζονται ακίνητα ή παρέχουν υπηρεσίες μέσω θυγατρικών.
Χωρίς να εγκαταλείπουν τους βασικούς στόχους τους για πιστωτική επέκταση ή να παραμελούν την ανάγκη για ικανοποίηση των μετόχων τους, οι τράπεζες έχουν ήδη βρεθεί με μεγάλη ρευστότητα και ξέρουν πως αν επιτευχθούν τα επιχειρηματικά πλάνα τους, στο τέλος της τρέχουσας τριετίας θα βρεθούν με σχεδόν διπλάσια πλεονάζουσα ρευστότητα.
Ταυτόχρονα, η μακροχρόνια διαδικασία χρηματοοικονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη, που έχει ήδη εκκινήσει στις Βρυξέλλες, θα αλλάξει σε λίγα χρόνια το τοπίο. Οι ελληνικές τράπεζες εκσυγχρονίζονται, επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στην ψηφιακή μετάβασή τους και στη δημιουργία νέων και περισσότερων μετοχικών συνεργασιών, καθώς οι μεταφορές κεφαλαίων απλοποιούνται και επιταχύνονται και οι fintech, με άμεση πρόσβαση στη νέα γενιά, έχουν ήδη χτίσει θέσεις διεθνώς στο λιανικό εμπόριο, στο embedded banking και στις κεφαλαιαγορές και εξαπλώνονται. Συνεπώς η επέκταση σε νέους τομείς και η δημιουργία κρίσιμης μάζας είναι προϋποθέσεις για τη μελλοντική επιτυχία των τραπεζών.
Φέτος αλλά και βραχυχρόνια το περιβάλλον των πτωτικών επιτοκίων που πιέζει τα περιθώρια σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκάλεσαν το πρώτο τρίμηνο οι πολιτικές των ΗΠΑ, έχουν χαρακτηρίσει την έναρξη της χρονιάς και την έμφαση των ελληνικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν τις πηγές των εσόδων τους, ώστε να σταθεροποιήσουν τις αποδόσεις τους. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε φάση έντονης ανάπτυξης και έχουν στοιχεία που τις διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με μεγάλα περιθώρια χρηματοδότησης λόγω του δείκτη δανείων προς καταθέσεις, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και διεθνώς.
Alpha Bank
Διαθέτει υπερβάλλον κεφάλαιο ύψους 1,4 δισ. ευρώ και έχει κάνει τις περισσότερες κινήσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και να μην έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις της. Πριν από την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της AstroBank στην Κύπρο, είχε εξαγοράσει και την εταιρεία factoring Flexfin, την οποία συνένωσε με τη δική της θυγατρική.
Η επόμενη κίνηση ήρθε με την πρόσφατη εξαγορά της Axia Venture με στόχο τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας με τη συνένωση των σχετικών τμημάτων της Alpha Bank καθώς και με την Alpha Finance για τη δημιουργία αυτοτελούς επενδυτικού βραχίονα με καθετοποιημένες υπηρεσίες στον κλάδο.
Eurobank
Η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που κινήθηκε εξωστρεφώς και μετά την κρίση επέλεξε τη διεθνή αρένα. Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο και η συγχώνευσή της με τη θυγατρική είναι αρμονική όσον αφορά τις δραστηριότητες και δημιουργεί έναν μεγάλο παίκτη στην Κύπρο, με σημαντική παρουσία και στις ασφαλίσεις με την εξαγορά της CNP. Η Eurobank με βάση την Κύπρο παραμένει εξωστρεφής και βλέπει προς Ανατολάς.
Η τράπεζα έχει ήδη διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για τις εξαγορές στην Κύπρο και διαθέτει επιπλέον πυρομαχικά 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο μελλοντικές επενδύσεις και εξαγορές που θα ταιριάζουν στο προφίλ της και στην πολιτική της να είναι σημαντικός “παίκτης” όπου επενδύει.
Η τράπεζα έχει σημαντική παρουσία στη Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο. Από φέτος εκτιμάται ότι περίπου τα μισά από τα κέρδη του Ομίλου θα προέλθουν από τις διεθνείς δραστηριότητες σε Κύπρο, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο.
Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κεφάλαια, τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Παύλου Μυλωνά, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2024, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό μέγεθος για επενδύσεις και επέκταση της τράπεζας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει κάνει ανυπόμονους μερίδα διεθνών επενδυτών της τράπεζας, οι οποίοι περιμένουν από την Εθνική να κάνει μια σημαντική κίνηση.
Ο κ. Μυλωνάς το έχει δηλώσει, ότι δεν θέλει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις και δεν θέλει να προχωρήσει σε εξαγορές, αν δεν προσδίδουν αξία στους μετόχους. Εκ των υστέρων, η αναστάτωση που προκάλεσαν οι πολιτικές δασμών των ΗΠΑ δικαίωσαν αυτή τη στρατηγική, αλλά η ανάγκη για επέκταση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων παραμένει ισχυρή.
Η τράπεζα έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε τεχνολογία, ψηφιοποιώντας το core banking, διατήρησε σημαντικό μερίδιο στην EpsilonNet και επενδύει με επιτυχία στο embedded banking. Δημιούργησε την ψηφιακή πλατφόρμα Uniko, η οποία αναπτύχθηκε από κοινού με την Qualco. Η ΕΤΕ ενδιαφέρεται και συμμετέχει σε διεθνή χρηματοδοτικά projects και αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία.
Τράπεζα Πειραιώς
Η Tράπεζα Πειραιώς προχώρησε πρόσφατα σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 600 εκατ. ευρώ. Στόχευση της διοίκησης του CEO, Χρήστου Μεγάλου, είναι η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της τράπεζας με αύξηση των εσόδων από προμήθειες και τραπεζοασφαλιστικές εργασίες.
Παράλληλα η Πειραιώς συμμετέχει μετοχικά και επενδυτικά στην ψηφιακή τράπεζα Snappi, η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά τον Ιούνιο και θα είναι η πρώτη ψηφιακή τράπεζα με ελληνικό IBAN.
Πηγή: capital.gr