Tην παραγωγή των περισσότερων iPhone και άλλων συσκευών που θα πωλούνται στις ΗΠΑ μεταφέρει μακριά από την Κίνα η Apple, καθώς η χώρα παραγωγής των περισσότερων προϊόντων του τεχνολογικού κολοσσού έχει βρεθεί στο επίκεντρο των δασμών του αμερικκανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Η πλειονότητα των iPhone που προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες θα κατασκευαστεί στην Ινδία, ενώ το Βιετνάμ θα είναι ένας σημαντικός κόμβος παραγωγής για είδη όπως iPad και Apple Watches, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ.
Η Apple ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στα 95,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός γίγαντας εκτιμά πως οι φόροι εισαγωγής των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια στο κόστος του στο τρέχον τρίμηνο, παρά την απόφαση του Τραμπ να απαλλάξει βασικά ηλεκτρονικά είδη από τους νέους δασμούς.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει η Apple να μεταφέρει την παραγωγή στην Αμερική.
Η εκτίμηση έρχεται καθώς εταιρείες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις τεράστιες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο που προκαλούνται από τις εμπορικές πολιτικές της Ουάσινγκτον.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με επενδυτές την Πέμπτη για να συζητήσουν την οικονομική απόδοση της εταιρείας, ο επικεφαλής της Apple φάνηκε πρόθυμος να επιστήσει την προσοχή στις επενδύσεις της στις ΗΠΑ.
Ο Τιμ Κουκ άνοιξε τη συζήτηση υπενθυμίζοντας τα σχέδια της εταιρείας να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Made in India
Είπε επίσης ότι η Apple μετατοπίζει την αλυσίδα εφοδιασμού της για προϊόντα με προορισμό τις ΗΠΑ μακριά από την Κίνα, αλλά η Ινδία και το Βιετνάμ είναι αυτές που αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από αυτή την κίνηση.
«Αναμένουμε ότι η πλειονότητα των iPhone που πωλούνται στις ΗΠΑ θα έχει την Ινδία ως χώρα προέλευσης», δήλωσε ο κ. Κουκ.
Εν τω μεταξύ, το Βιετνάμ θα είναι ο κύριος κόμβος παραγωγής «για σχεδόν όλα τα προϊόντα iPad, Mac, Apple Watch και AirPods που πωλούνται στις ΗΠΑ».
Η Κίνα θα παραμείνει η χώρα προέλευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών προϊόντων που πωλούνται εκτός ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Ωστόσο, η μεταφορά των γραμμών παραγωγής στην Ινδία θα απαιτήσει χρόνο και σημαντικές επενδύσεις, με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Shanti Kelemen, επικεφαλής επενδύσεων στην M&G Wealth, δήλωσε στο BBC: «Θα εξακολουθούν να υπάρχουν δασμοί που επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού [για την Apple] και ένα κόστος για τη μετακίνησή τους και την κατασκευή νέων εργοστασίων.
«Η Apple έχει δηλώσει ότι θέλει να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια».
H μετοχή της Apple είχε καταρρεύσει αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει «αμοιβαίους δασμούς» σε προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο να πείσει τις εταιρείες να παράγουν περισσότερα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του αντιμετώπισε σημαντική πίεση για να μετριάσει τα σχέδιά της. Λίγο μετά την έναρξη ισχύος των δασμών, ανακοίνωσε ότι ορισμένα ηλεκτρονικά είδη, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων και υπολογιστών, θα εξαιρούνταν.
Η αβεβαιότητα επικρατεί στην Apple
Προς το παρόν, η εμπορική αναταραχή έχει αφήσει τις πωλήσεις της Apple αλώβητες.
Η εταιρεία δήλωσε ότι τα έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στα 95,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Amazon, ένας άλλος τεχνολογικός γίγαντας του οποίου τα αποτελέσματα παρακολουθούνταν στενά για την εκδήλωση ζημιών από τους δασμούς, ανακοίνωσε επίσης ότι οι πωλήσεις της διατηρούνται, σημειώνοντας αύξηση 8% σε ετήσια βάση στην επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Βόρειας Αμερικής στο τελευταίο τρίμηνο.
Προέβλεψε παρόμοια ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.
“Προφανώς κανείς μας δεν γνωρίζει ακριβώς πού θα επιβληθούν οι δασμοί ή πότε”, δήλωσε ο επικεφαλής της Amazon, Άντι Τζάσι, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εταιρεία έχει αναδυθεί από περιόδους αναταραχής – όπως η πανδημία – πιο δυνατή από πριν.
“Συχνά είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες συνθήκες καλύτερα από άλλους”, είπε. “Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά”.
Η μετατόπιση της αλυσίδας εφοδιασμού iPhone στην Ινδία ήταν “εντυπωσιακή” σύμφωνα με τον Πάτρικ Μούρχεντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Moor Insights & Strategy.
“Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή από αυτό που είπε [ο Κουκ] πριν από λίγα χρόνια, όταν είπε ότι μόνο η Κίνα μπορεί να κατασκευάσει iPhone”, είπε ο κ. Μούρχεντ.
«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος που πρέπει να επιδείξει η Apple εδώ, αλλά είναι μια αρκετά καλή αρχή», είπε.
Πηγή: ot.gr