Αυτές είναι οι 22 χώρες όπου οι άνθρωποι ευημερούν περισσότερο

Αυτές είναι οι 22 χώρες όπου οι άνθρωποι ευημερούν περισσότερο

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έκαναν έρευνα σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από 22 χώρες σχετικά με την υγεία, την ευτυχία, το νόημα της ζωής, τον χαρακτήρα, τις σχέσεις, την οικονομική ασφάλεια και την πνευματική ευημερία τους.

Συνολικά, αυτές οι επτά μεταβλητές ορίστηκαν ως «άνθιση» από τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Ινδονησία ευημερούν περισσότερο, ακολουθούμενοι από το Ισραήλ, τις Φιλιππίνες και το Μεξικό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 12η θέση στη λίστα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την απογοητευτική 20η θέση από τις 22, σύμφωνα με το daily mail.

Είναι όλες ‘ανεπτυγμένες’ χώρες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υπογραμμίζουν το παλιό ρητό ότι τα χρήματα δεν είναι τα πάντα.

«Η ευημερία είναι πολυδιάστατη και διαφορετικές χώρες ευημερούν με διαφορετικούς τρόπους», έγραψε η ομάδα στην μελέτη της.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Ενώ πολλές ανεπτυγμένες χώρες αναφέρουν συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ασφάλειας και αξιολόγησης της ζωής, οι ίδιες χώρες δεν ευημερούν με άλλους τρόπους, αναφέροντας συχνά χαμηλότερο νόημα, κοινωνικότητα και ποιότητα σχέσεων».

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν επιχειρήσει να κατανοήσουν ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, με τη Φινλανδία να καταλαμβάνει συνήθως την πρώτη θέση.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, έχουν γίνει λίγες έρευνες για το πώς ευημερούν οι άνθρωποι.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Η νέα μελέτη

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Nature Mental Health, η ομάδα, με επικεφαλής τον Tyler VanderWeele, εξήγησε: «Η μελέτη έχει ως στόχο να διευρύνει τις γνώσεις μας σχετικά με την κατανομή και τους καθοριστικούς παράγοντες της ευημερίας σε όλο τον κόσμο».

Η ομάδα ενέταξε 203.000 άτομα σε 22 χώρες και στις έξι κατοικημένες ηπείρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 64% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σχετικά με επτά μεταβλητές, καθώς και δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή και η εργασιακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η υγεία, η θρησκεία και το προσωπικό ιστορικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ινδονησία κατέλαβε την πρώτη θέση, με βαθμολογία ευημερίας 8,3.

Ακολούθησαν το Ισραήλ (7,87), οι Φιλιππίνες (7,71), το Μεξικό (7,64) και η Πολωνία (7,55).

Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 12η θέση στη λίστα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο (αρχείο εικόνας) κατέλαβε την απογοητευτική 20η θέση μεταξύ 22 χωρών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });
Πηγή: Daily Mail

Πηγή: Daily Mail

Πώς μετράται η «ευημερία»;

Η μελέτη εξέτασε 7 βασικές μεταβλητές για να μετρήσει την «άνθηση»:

  • Υγεία
  • Ευτυχία
  • Νόημα
  • Χαρακτήρας
  • Σχέσεις
  • Οικονομική ασφάλεια
  • Πνευματική ευημερία

Αν και η Ινδονησία δεν είναι η πλουσιότερη χώρα, κατέλαβε υψηλή θέση σε δείκτες που αφορούν τις σχέσεις και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, τα οποία προάγουν τις κοινωνικές σχέσεις και την κοινότητα.

Ποια χώρα ευημερεί λιγότερο

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Ιαπωνία βρέθηκε να είναι η χώρα όπου οι άνθρωποι ευημερούν λιγότερο, με μια απογοητευτική βαθμολογία 5,89.

Ακολούθησαν η Τουρκία (6,32), το Ηνωμένο Βασίλειο (6,79), η Ινδία (6,87) και η Ισπανία (6,9).

Η Ιαπωνία είναι πλουσιότερη και οι κάτοικοί της ζουν περισσότερο, ωστόσο οι ερωτηθέντες εκεί ήταν οι λιγότερο πιθανό να απαντήσουν «ναι» σε μια ερώτηση σχετικά με το αν έχουν έναν στενό φίλο.

Ο Brendan Case, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Human Flourishing Program και συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε:

«Δεν είμαστε εδώ για να πούμε ότι αυτά τα αποτελέσματα πλούτος, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν έχουν μεγάλη σημασία, ή ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η δημοκρατία, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η οικονομική ανάπτυξη, δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία.

Αλλά είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε ότι η μελέτη Global Flourishing Study θέτει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές αντισταθμίσεις που συνεπάγεται αυτή η διαδικασία».

Το ζήτημα της ηλικίας

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν επίσης μια σχέση μεταξύ ηλικίας και ευημερίας, με τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν υψηλότερες βαθμολογίες από τους νεότερους ερωτηθέντες.

«Κατά μέσο όρο, όταν συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα των 22 χωρών, η ευημερία παραμένει ουσιαστικά σταθερή με την ηλικία από τα 18 έως τα 49 έτη και στη συνέχεια αυξάνεται με την ηλικία», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, που εστίαζαν κυρίως στην ικανοποίηση/αξιολόγηση της ζωής και είχαν υποδείξει ένα πιο δραματικό σχήμα U με την ηλικία».

Τι μας λέει η έρευνα;

Τα ευρήματα θέτουν σημαντικά ερωτήματα για τη μελλοντική πρόοδο της κοινωνίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Επενδύουμε αρκετά στο μέλλον, δεδομένης της αξιοσημείωτης διαφοράς στην ευημερία μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, με τις νεότερες να έχουν συχνά τις χειρότερες επιδόσεις;», αναρωτήθηκαν.

«Μπορούμε να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη με τρόπους που δεν υπονομεύουν το νόημα, τον σκοπό, τις σχέσεις και τον χαρακτήρα, δεδομένου ότι πολλές οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες δεν τα πάνε τόσο καλά σε αυτούς τους τομείς;

Με την οικονομική ανάπτυξη και την εκκοσμίκευση, μήπως έχουμε παραμελήσει, ή ακόμη και καταστείλει, ισχυρούς πνευματικούς δρόμους προς την ευημερία;

Αν η κοινωνία θέλει τελικά να ευημερήσει, πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτά τα ζητήματα της ηλικίας, της ανάπτυξης και της πνευματικής δυναμικής».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ