Πριν από πέντε χρόνια, όταν η πανδημία έπληξε βαριά την παγκόσμια οικονομία, ελήφθησαν μέτρα για να κρατηθεί όρθια και να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Σήμερα οι οικονομολόγοι αγωνίζονται να αξιολογήσουν η ζημιά που προκαλούν οι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές.
Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει ακόμη κλονιστεί, όμως έρχονται προβλήματα, τονίζει ο Economist.
Ακόμη και πριν από την εφαρμογή πολλών από τους δασμούς, στις 9 Απριλίου, δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ήταν ήδη ανήσυχοι. Σύμφωνα με έρευνα του υποκαταστήματος της Federal Reserve του Ντάλας, η παραγωγή των κατασκευαστών έπεσε σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο.
Αλλά τέτοια στατιστικά στοιχεία μπορεί να παραπλανήσουν. Οι Αμερικανοί αφήνουν τις πολιτικές τους απόψεις να χρωματίσουν το πώς πιστεύουν ότι πάει η οικονομία. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν, δήλωναν συχνά πως η εμπιστοσύνη τους προς τον ίδιο ήταν χαμηλή, ενώ συνέχιζαν να ξοδεύουν, καθιστώντας τις αναγνώσεις λιγότερο προβλέψιμες.
Από την άλλη πλευρά, τα «σκληρά» δεδομένα, όπως οι εκτιμήσεις για τους μισθούς και το ΑΕΠ, περιγράφουν έναν κόσμο που πλέον δεν υπάρχει. Οι αριθμοί για τις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε μια εποχή που οι απειλές για τους δασμούς του Τραμπ παρέμεναν ασαφείς.

Τα μέτρα Τραμπ έχουν παγώσει σχέδια επενδύσεων και προσλήψεων
Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στοχεύουν στην αποφυγή και των δυο παγίδων, παρέχοντας έγκαιρη εικόνα της δραστηριότητας σε ολόκληρη την οικονομία. Πολλοί δείκτες της εποχής της Covid δεν είναι σχετικοί ή πλέον δεν δημοσιεύονται.
Ευτυχώς, ωστόσο, το παγκόσμιο εμπόριο παρακολουθείται διεξοδικά. Τα πλοία ξεκινούν εβδομάδες πριν από την άφιξή τους, μεταδίδοντας τη θέση τους σε δορυφόρους και παρέχοντας μια λίστα με όσα περιέχουν.
Ορισμένα στοιχεία μπορεί να υποδηλώνουν περιορισμένο αντίκτυπο από τον έως τώρα εμπορικό πόλεμο.
Την εβδομάδα που τελείωσε στις 25 Απριλίου, δέκα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που μετέφεραν 555.000 τόνους εμπορευμάτων, έφτασαν στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς – τις προτιμώμενες πύλες εισόδου των ΗΠΑ για εμπορεύματα από την Κίνα.
Είναι περίπου το ίδιο με πριν από έναν χρόνο. Αλλά η πλεύση μεταξύ της Κίνας και της δυτικής ακτής των ΗΠΑ διαρκεί από δύο εβδομάδες έως 40 ημέρες. Πολλά φορτηγά πλοία που φτάνουν τώρα ξεκίνησαν πριν από την έναρξη των δασμών.
Άλλοι δείκτες φαίνονται πιο τρομακτικοί. Οι κρατήσεις για νέα ταξίδια μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 45% από έτος σε έτος την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τη Vizion, μια εταιρεία δεδομένων.


Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την ασταθή τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ έχει ακινητοποιήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες
Ο αριθμός των κενών δρομολογίων, όταν ένα πλοίο παραλείπει ένα λιμάνι ή ένας μεταφορέας χρησιμοποιεί λιγότερα πλοία σε μια διαδρομή για να εξομαλύνει τη διαδικασία, έχει αυξηθεί στο 40% όλων των προγραμματισμένων ταξιδιών. Τα στοιχεία τιμολόγησης υποδηλώνουν ότι οι εμπορικές ροές αναδιαρθρώνονται.
Το κόστος της ιστιοπλοΐας μεταξύ Σαγκάης και Λος Άντζελες μειώθηκε κατά περίπου 1.000 δολάρια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Freightos, μια εταιρεία logistics, καθώς οι εταιρείες έχουν καταφύγει στο front-running -εισάγοντας περισσότερα από το συνηθισμένο για να ξεπεράσουν την προθεσμία εφαρμογής- για να αποφύγουν τους δασμούς.
Η τιμή για τη μεταφορά εμπορευμάτων από το Βιετνάμ στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά παρόμοιο ποσό, υποδηλώνοντας ότι οι εισαγωγείς αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές.
Θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς τους συναγερμούς να είναι ψευδείς; Τα δεδομένα αποστολής είναι εποχιακά και ασταθή: η πτώση κατά 30% από έτος σε έτος στις προγραμματισμένες κρατήσεις στο Λος Άντζελες, για παράδειγμα, είναι εντός της κανονικής διακύμανσης από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Τα μικρότερα λιμάνια, όπως το Σιάτλ, βλέπουν μόνο ένα φορτηγό πλοίο να φτάνει την ημέρα κατά μέσο όρο. Το να υπάρχουν ημέρες που δεν θα θεαθεί ούτε ένα πλοίο να φτάνει εκεί, δεν είναι είναι κάτι το ασυνήθιστο.
Ούτε οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι δείκτες υψηλής συχνότητας σηματοδοτούν ότι η οικονομία έχει ήδη σταματήσει. Οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα τον Απρίλιο με τον ίδιο μήνα του 2024, σύμφωνα με την τράπεζα Barclays.
Αλλά μάλλον έρχεται… πόνος, επισημαίνει ο Economist. Θα μπορούσε να πάρει κάμποσο χρόνο στις εμπορικές κρίσεις να διεισδύσουν βαθύτερα στην οικονομία: ορισμένες εταιρείες θα έχουν δημιουργήσει αποθέματα προτού τεθούν σε ισχύ οι δασμοί.


Τα πλοία που δεν κατάφεραν να αναχωρήσουν εγκαίρως θα φτάσουν με καθυστέρηση ή δεν θα φτάσουν καθόλου
Η ζήτηση για τελωνειακές αποθήκες, που επιτρέπουν την αποθήκευση αγαθών κοντά σε λιμάνια και την πληρωμή τελωνειακών δασμών μόνο μετά από την απελευθέρωσή τους, έχει αυξηθεί.
Πολλές εταιρείες επιλέγουν να μην αυξήσουν τις τιμές -κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να κάνουν αν θέλουν να μεριμνήσουν για τα αποθέματά τους- επειδή δεσμεύονται από προϋπάρχοντα συμβόλαια ή θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους στην περίπτωση που ο Τραμπ υποχωρήσει.
Πολύ σύντομα, μπορεί να αναγκαστούν να το πράξουν.
Η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την ασταθή τιμολογιακή πολιτική του Τραμπ έχει ακινητοποιήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες, λέει ο Peter Sand της Xeneta, μιας εταιρείας συμβούλων logistics, ακόμη και μετά από μια δεκαετία κατά την οποία αναγκάστηκαν να πλοηγηθούν σε «ταραγμένα νερά» λόγω της πανδημίας, του μπλόκου στη διώρυγα του Σουέζ και των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το εμπόριο και την ευρύτερη οικονομία, ακόμη και αν οι ΗΠΑ ακυρώσουν τα πιο τιμωρητικά μέτρα τους. Τα πλοία που δεν κατάφεραν να αναχωρήσουν εγκαίρως, θα φτάσουν με καθυστέρηση ή δεν θα φτάσουν καθόλου. Τα αποθέματα θα εξαντληθούν.
Πολλές επιχειρήσεις θα έχουν παγώσει σχέδια επενδύσεων και προσλήψεων, τα οποία μπορεί να αργήσουν να επανεκκινήσουν. Οι ΗΠΑ ακόμη δεν υποφέρουν από μια εμπορική καταιγίδα. Αλλά οι οιωνοί για τη ναυτιλία δεν είναι καλοί, καταλήγει ο Economist.
Πηγή: in.gr