Ενας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τις 11 Απριλίου 2024 όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, επισκέφθηκε την Ινδία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, στρατηγού Anil Chauhan. Στο πλαίσιο εκείνης της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πραγματοποιήθηκε και η υπογραφή, για πρώτη φορά, προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ινδίας. Με φόντο ακριβώς αυτή τη στρατιωτική συνεργασία, η ένταση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν παρακολουθείται με προσοχή από την Αθήνα, καθώς το Ισλαμαμπάντ έχει στενότατη στρατιωτική συμμαχία με την Αγκυρα.
Κορβέτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα βρεθεί στο Πακιστάν στις 7 Μαΐου για τη διενέργεια της άσκησης Turgutreis-12, ενώ σύμφωνα με αναφορές τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και A-400 προσγειώθηκαν σε πακιστανικά αεροδρόμια ξεφορτώνοντας πολεμικό υλικό. Πιθανότατα πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά. Τον περασμένο Φεβρουάριο τούρκοι καταδρομείς είχαν ταξιδέψει στο Ισλαμαμπάντ για άσκηση με τους πακιστανούς κομάντος στο πλαίσιο άσκησης με την επονομασία Ataturk-XIII-2025.
Η συμμαχία μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας είναι τόσο στενή που μονάδες των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν πραγματοποιήσει στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Mε την κορβέτα του πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού «PNS Babur», προσκεκλημένη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για να συμμετάσχει σε διμερή άσκηση, να παραβιάζει στα μέσα του περασμένου Ιουνίου τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Δωδεκανήσων, έγινε ακόμα μια φορά πρόδηλο στην Αθήνα ότι η συμμαχία της Τουρκίας με το Πακιστάν έχει γίνει πολύ στενή.
Οπως επίσης έχουν επισημάνει «TA ΝΕΑ», ήταν τον Νοέμβριο του 2019 όταν πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επί δύο διαδοχικές ημέρες, αναγκάζοντας την Αθήνα τότε να προχωρήσει και σε διάβημα διαμαρτυρίας.
Η στρατιωτική σύνδεση Τουρκίας – Πακιστάν δεν περιορίζεται μόνον στις ασκήσεις ακόμη και στο Αιγαίο. Πέρα από την αγορά τουρκικών κορβετών από το πρόγραμμα Milgem, το Πακιστάν έχει αναθέσει στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων του της κλάσης «Khalid».
Ελληνικό πέρασμα
Μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Δελχί, τον περασμένο Σεπτέμβριο ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι την Ινδία προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Tarang Shakti». Προκειμένου δε η Ινδία να στείλει ένα μήνυμα στο Πακιστάν πως θα πρέπει να μην «ξανοίγεται» και πολύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προγραμμάτισε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου το πέρασμα τεσσάρων μαχητικών Rafale της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έφτασαν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Τα μαχητικά της Ινδίας συμμετείχαν στην αμερικανική άσκηση Red Flag και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους συνεκπαιδεύτηκαν με τις πολεμικές αεροπορίες χωρών-κλειδιά για την Ινδία στην περιοχή: την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Αυτή ήταν η πρώτη παρουσία ινδικών μαχητικών στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά όχι και η πρώτη στη χώρα μας, καθώς προ διετίας είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Ηνίοχος» ινδικά μαχητικά Σουχόι, ενώ ινδικό αντιτορπιλικό είχε σταθμεύσει στη Σούδα, όπου συνεκπαιδεύτηκε με ελληνική φρεγάτα.
«Από την ελληνική οπτική γωνία, θα θέλαμε να δούμε την Ινδία παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα, τη Μεσόγειο και να αποδέχεται τον ρόλο μιας σημαντικής δύναμης, όπως είναι» είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, τον περασμένο Φεβρουάριο μιλώντας σε ινδικά ΜΜΕ. Ανώτατη στρατιωτική πηγή που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τη συνεργασία της Αγκυρας με το Ισλαμαμπάντ και την ένταση με την Ινδία με την οποία η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική συνεργασία, επεσήμανε πως στην παρούσα φάση «είναι κλιμακούμενη προς τα άνω σε χρόνο και χώρο η ένταση και η οποία εδράζεται στη γενικότερη τάση και ένταση της Δύσης με την υιοθετούμενη από το Πακιστάν αναθεωρητική αντίληψη του σουνιτικού μουσουλμανισμού με ενεργότατες ιδεολογικές και σε πλείστους λοιπούς τομείς σχέσεις με την Τουρκία, η οποία τους αποδέσμευσε και αποδεσμεύει στρατιωτική δυτική τεχνολογία μέσω της τυποποίησης που λόγω της θέσης της στο ΝΑΤΟ υφαρπάζει και πωλεί σε τρίτους εκτός συμμαχίας». Με λίγα λόγια η Ελλάδα είναι ενοχλημένη και ως μέλος του ΝΑΤΟ που η Τουρκία δίνει σε χώρες μη μέλη της Συμμαχίας στρατιωτικό υλικό και ειδικά τεχνολογία, κάτι που έχει επισημάνει και προς την Ουάσιγκτον.
Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τηλεφώνησε χθες στον ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιγιάν Τζαϊσάνκαρ, μεταφέροντάς του τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την τραγική απώλεια ζωών μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ, και καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, άλλωστε, ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Νέο Δελχί, δίνοντας έμφαση στη σημασία της υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEEC). Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι ο διάδρομος αυτός θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ηπείρων, τονίζοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως της φυσικής και πλησιέστερης πύλης εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη.
Πηγή: tanea.gr