Η Ελλάδα, είναι η τρίτη χώρα που υπέβαλε αίτημα για τη ρήτρα διαφυγής και την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την οροφή δαπανών που προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.
Παρόλα αυτά με βάση τον μηχανισμό που έχει προτείνει η Κομισιόν, η αύξηση των αμυντικών δαπανών, η οποία θα εξαιρείται από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για την τετραετία 2025-2028, έχει ως βάση τις αμυντικές δαπάνες κάθε κράτους-μέλους για το 2021.
Δαπάνες 7,2 δισ. ευρώ για άμυνα
Σε απόλυτα μεγέθη, η χώρα δαπανά περίπου 7,2 δισ. ευρώ ετησίως για την άμυνα, με ποσοστό επί του ΑΕΠ που την τοποθετεί σταθερά στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε.
Το γεγονός βέβαια ότι η χώρα μας το 2021 είχε ήδη αυξημένες αμυντικές δαπάνες «στενεύει» το μαξιλάρι του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης.
Οι εξοπλιστικές δαπάνες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Οπότε εδώ, προκύπτει το πρώτο κρατούμενο της πρόσθεσης του καλαθιού της ΔΕΘ, το οποίο μέσω της ρήτρας για τις αμυντικές δαπάνες γεμίζει με μισό δισ. ευρώ όχι αρκετό καθώς τα κυβερνητικά στελέχη όλο αυτό τον καιρό υπόσχονται ένα παχυλό καλάθι μέτρων στη ΔΕΘ, διανθισμένο με φοροελαφρύνσεις.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής
Όσον αφορά στα υπόλοιπα συστατικά του καλαθιού, ένα κομμάτι αφορά στα έσοδα που θα φέρει στα κρατικά ταμεία η πάταξη της φοροδιαφυγής, στην οποία ποντάρει αρκετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πάταξή της έφερε 2 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία το 2024.
Το σημαντικό όμως τώρα είναι τι θα συμβεί φέτος καθώς τα φετινά νούμερα είναι αυτά που θα δώσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2026. Και τα μέχρι τώρα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο 2025, οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους μόνο ξεπέρασαν τους στόχους του προϋπολογισμού κατά 420 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ επιπλέον θα βρεθεί στο «τσεπάκι» της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις.
Η εξίσωση
Αυτό το ποσό θα προστεθεί στο περιθώριο από τις αμυντικές δαπάνες, για να προκύψει ο «χώρος» του 2026, ο όποιος «βάσει της εξίσωσης» έχει φτάσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, το 2026, η κυβέρνηση κρύβει άλλο έναν άσσο στο μανίκι καθώς έχει ένα περιθώριο αύξησης δαπανών άλλων 500 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει καλυφθεί η οροφή 3,6% στο μεσοπρόθεσμο.
Που σημαίνει πως ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 2 δισ ευρώ ενώ εάν η οικονομία καταγράψει ισχυρές επιδόσεις φέτος δεν πρέπει να ξεχνάμε και την απόκλιση της οροφής δαπανών που «συγχωρεί» το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Βάσει της συμφωνίας μπορεί να υπάρχει μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά.
Άρα αυτό σημαίνει πως μέσω αυτής της απόκλισης προκύπτουν άλλα περίπου 660 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, το πακέτο της ΔΕΘ φθάνει ήδη κοντά στα 3 δισ ευρώ και δεν έχουμε συμπληρώσει ακόμη το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Πηγή: ot.gr