Πιερ-Εντουάρ Στερίν
Θέλει τη Γαλλία «μεγάλη ξανά»
Μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό στην πατρίδα του, αν και από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γαλλία, ο Πιερ-Εντουάρ Στερίν – ένας αυτοδημιούργητος μεγιστάνας της τεχνολογίας και από το 2012 φορολογικός «αυτοεξόριστος» με έδρα του το Βέλγιο – ήρθε απρόθυμα στο προσκήνιο μετά τις αποκαλύψεις για μια νέα γαλλική «επένδυσή» του: το πολιτικό σχέδιο «Périclès» (ήτοι «Περικλής»). Στόχος του, αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, είναι η ενίσχυση δεξιών πολιτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της «woke παραφροσύνης» και η δημιουργία μιας πολιτικής ελίτ που θα αποκαταστήσει «το μεγαλείο της Γαλλίας». Αντλώντας έμπνευση εν μέρει από τον αμερικανικού τύπου φιλελευθερισμό και θρησκευτικό ακτιβισμό της εποχής Τραμπ 2.0, ο Στερίν έχει υποσχεθεί έως και 150 εκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη του δικού του στόχου. Παρότι ο ίδιος αρνείται την πολιτική ταύτιση με τη λεπενική Εθνική Συσπείρωση, στο σχέδιο «Περικλής» μνημονεύεται «επιχειρησιακή συμβουλευτική δράση», ώστε η γαλλική Ακροδεξιά να επικρατήσει σε 300 αστικές περιοχές στις περιφερειακές εκλογές του 2026 και να επιτευχθεί «επιτυχής άσκηση της εξουσίας το συντομότερο δυνατό».
Νάιτζελ Φάρατζ
Ακροδεξιά επέλαση στη Βρετανία
Επωφελούμενο από τη φθορά των Εργατικών στην εξουσία και των Συντηρητικών στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ επιδιώκει ηχηρές πρωτιές στις τοπικές εκλογές της 1ης Μαΐου στη Βρετανία. Χθεσινή μάλιστα δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι, σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνει το 26% της πρόθεσης ψήφου, τρεις μονάδες μπροστά τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και έξι από τους Συντηρητικούς. Οχι τυχαία, οι τελευταίοι αποτελούν πλέον σημαντική «δεξαμενή» ψήφων για το Reform UK, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του Κόμματος του Brexit και τώρα, καθώς ο Φάρατζ έχει ανέβει στο «όχημα» του τραμπισμού, επιδιώκει να μπει σφήνα στον δικομματισμό. Αν και οι αυριανές κάλπες αφορούν αναμετρήσεις τοπικού χαρακτήρα, θεωρούνται το πρώτο μεγάλο τεστ μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.
Βικτόρια Ρόστσινα
Πεθαίνοντας από βασανιστήρια
Τα ρεπορτάζ της ουκρανής δημοσιογράφου Βικτόρια Ρόστσινα ήταν από τα τελευταία στα υπό ρωσική κατοχή ουκρανικά εδάφη. Αρχισε δημοσιογραφική αποστολή το καλοκαίρι του 2023 με στόχο να φτάσει στη Ζαπορίζια και να μάθει το τι ακριβώς συνέβαινε με τους υπαλλήλους του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη. Τα ίχνη της εξαφανίστηκαν τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς. Συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις ρωσικές Αρχές. Στις 14 του περασμένου Φεβρουαρίου, η σορός της – κατεψυγμένη και σε σήψη – παραδόθηκε στην Ουκρανία, με εμφανή σημάδια βασανισμού. Διεθνής δημοσιογραφική ομάδα από το ZDF, το «Spiegel», τη «Washington Post» και το Forbidden Stories μόλις ολοκλήρωσε έρευνα για το τι ακριβώς της συνέβη. Βάσει μαρτυριών, κατέγραψαν την οδύσσεια της Βικτόρια Ρόστσινα από τη σύλληψη στο Ενερχοντάρ μέχρι την κράτησή της στη Μελιτόπολη και έπειτα στις φυλακές της ρωσικής πόλης Ταγκανρόγκ, 50 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Η ίδια φέρεται ότι είχε μιλήσει σε συγκρατούμενούς της για τα βασανιστήρια που είχε υποστεί. Η οικογένειά της πληροφορήθηκε τον θάνατό της πέρυσι τον Οκτώβριο.
Πηγή: tanea.gr