Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, σε όλο τον κόσμο κάθε γυναίκα πρέπει να γεννά κατά μέσο όρο 2,7 παιδιά για να αποτραπεί η εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους.
Αυτό είναι ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας από αυτό που θεωρούνταν απαραίτητο στο παρελθόν για να αποφευχθεί με βεβαιότητα η μακροπρόθεσμη εξαφάνιση, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η νέα έρευνα
Μέχρι τώρα, το ποσοστό των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα θεωρούνταν το επίπεδο αναπλήρωσης που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τις τυχαίες διαφορές στον αριθμό των παιδιών που έχουν οι άνθρωποι, καθώς και τα ποσοστά θνησιμότητας, την αναλογία των φύλων και την πιθανότητα ορισμένοι ενήλικες να μην αποκτήσουν ποτέ παιδιά.
Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο Shizuoka της Ιαπωνίας, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εξετάσουν πώς αυτή η μεταβλητότητα μπορεί να επηρεάσει την επιβίωση των πληθυσμών σε πολλές γενιές.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, λόγω των τυχαίων διακυμάνσεων στον αριθμό των γεννήσεων, απαιτείται ποσοστό γονιμότητας τουλάχιστον 2,7 παιδιά ανά γυναίκα για να αποφευχθεί αξιόπιστα η τελική εξαφάνιση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μικρούς πληθυσμούς, όπου τυχαίες διακυμάνσεις μπορούν να εξαλείψουν ολόκληρες οικογενειακές γενεές, ανέφεραν.
Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός;
Η Diane Cuaresma, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη το απρόβλεπτο των ποσοστών γονιμότητας και θνησιμότητας, καθώς και την αναλογία των φύλων, απαιτείται ένα ποσοστό γονιμότητας υψηλότερο από το τυπικό επίπεδο αντικατάστασης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πληθυσμού μας».
Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πραγματική βιωσιμότητα του πληθυσμού – καθώς και η βιωσιμότητα των γλωσσών, των πολιτιστικών παραδόσεων και των διαφορετικών οικογενειακών γενεών – απαιτεί επανεξέταση των συμβατικών στόχων γονιμότητας.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, η ομάδα ανέφερε: «Η κρίση υποπληθυσμού αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των ανεπτυγμένων χωρών.
Το ζήτημα της υπογεννητικότητας
Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας παγκοσμίως – ο αριθμός των παιδιών ανά γυναίκα – έχει μειωθεί από 5,3 το 1960 σε 2,3 το 2023».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Δημοκρατία της Κορέας έχει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο, μόλις 0,87.
Αρκετές χώρες εξακολουθούν να έχουν ποσοστό γονιμότητας πάνω από 5, όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι, εάν τα ποσοστά γονιμότητας συνεχίσουν να μειώνονται σε όλο τον κόσμο, οι χώρες ενδέχεται να βρεθούν με πολύ λίγους νέους ανθρώπους για να εργαστούν, να πληρώσουν φόρους και να φροντίσουν τους ηλικιωμένους.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο πληθυσμός της Κίνας μειώνεται, φτάνοντας τα 1,408 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2024, δηλαδή μείωση 1,39 εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας βρίσκονται σε παρόμοια θέση, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ, που έχουν δει τα ποσοστά γεννήσεων να πέφτουν κατακόρυφα.
Οι λόγοι σε πολλές περιπτώσεις είναι παρόμοιοι, με το αυξανόμενο κόστος να αναγκάζει τους νέους να αναβάλλουν ή να αποκλείουν το γάμο και τα παιδιά, ενώ επιδιώκουν ανώτερη εκπαίδευση και καριέρα.
Τι λέει ο πολύτεκνος δισεκατομμυριούχος;
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος της Tesla, Έλον Μασκ, έχει μιλήσει εκτενώς για τις απόψεις του σχετικά με τον πληθυσμό.
Το 2017 δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Γης «επιταχύνεται προς την κατάρρευση, αλλά λίγοι φαίνεται να το παρατηρούν ή να νοιάζονται».
Ο Μασκ είχε προηγουμένως αστειευτεί ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στην κρίση υποπληθυσμού», αναφερόμενος στο γεγονός ότι φέρεται να έχει 14 παιδιά από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες.
Στο παρελθόν έχει δηλώσει: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναβιώσουν την ιδέα της απόκτησης παιδιών ως κοινωνικό καθήκον, διαφορετικά ο πολιτισμός θα πεθάνει».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έγραψε στο X: «Η δημογραφική κατάρρευση είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα».
Πηγή: tanea.gr