Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη διεξαγωγή του πρωτοποριακού διεθνούς συμποσίου «Κέα – Κύθνος: Ιστορία και Αρχαιολογία», που πραγματοποιήθηκε το 1994 στα δύο νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την αρχαιολογική τους μελέτη.
Η δημοσίευση των πρακτικών του συνεδρίου (Λ. Γ. Μενδώνη – Αλ. Μαζαράκης Αινιάν, Μελετήματα 27, Αθήνα 1998) αποδείχθηκε καθοριστική, καθότι προσέφερε μια σταθερή επιστημονική βάση για την έρευνα, προστασία και ανάδειξη του πλούσιου μνημειακού αποθέματος της Κέας και της Κύθνου.
Τρεις δεκαετίες μετά, τα αποτελέσματα αυτής της επιστημονικής ώθησης είναι εντυπωσιακά. Στην Κέα και την Κύθνο έχουν ιδρυθεί νέα Αρχαιολογικά Μουσεία (2002 και 2023 αντίστοιχα), ενώ η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας στην Κέα έχει βραβευθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra.
Παράλληλα, η αναστήλωση του Πύργου της Αγίας Μαρίνας προχωρά, ενώ συστηματικές ανασκαφές —χερσαίες και ενάλιες— στην αρχαία πόλη της Κύθνου (Βρυόκαστρο) έχουν φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα, ιδιαίτερα στα ιερά της. Οι επιφανειακές έρευνες και σωστικές ανασκαφές έχουν διευρύνει σημαντικά την ιστορική τοπογραφία των δύο νησιών, ενώ πλήθος δημοσιεύσεων από πανεπιστήμια, ξένες σχολές και ανεξάρτητους μελετητές έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας και αναδιαμορφώσει τον επιστημονικό χάρτη της περιοχής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οργανώνεται το δεύτερο διεθνές συνέδριο με τίτλο «ΚΕΑ – ΚΥΘΝΟΣ ΙΙ: Ιστορία και Αρχαιολογία», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 14 Μαΐου 2025 στην Κύθνο και την Κέα.
Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του ΥΠΠΟ και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, με στόχο να συνεχίσει τη γόνιμη επιστημονική πορεία που χάραξε το πρώτο.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr