Η ομάδα του CLEO, με επικεφαλής τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες τη Σερβία, όπου είχε επαφές με τις αρμόδιες Αρχές
Να αξιοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχε με το Πρόγραμμα GRIPP-SNF για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής στην Ελλάδα, προκειμένου να σχεδιάσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Σερβίας για τη Μικροβιακή Αντοχή (AMR), αποφάσισε η σερβική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων (ECDC).
Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του CLEO, με επικεφαλής τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες τη Σερβία, όπου είχε επαφές με τις αρμόδιες Αρχές της χώρας και συγκεκριμένα με εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων.
Στόχος αυτής της πρώτης επίσκεψης ήταν ο συντονισμός της δουλειάς που πρέπει να γίνει και ειδικότερα:
- η περιγραφή των διαδικασιών και των παραδοτέων της συμβουλευτικής υπηρεσίας για την υποστήριξη σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την AMR,
- η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης,
- ο καθορισμός των στόχων,
- ο εντοπισμός διαθέσιμων εθνικών δεδομένων και
- η περιγραφή των χρονοδιαγραμμάτων.
Για τον σκοπό αυτόν δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας, με τη συμμετοχή υπεύθυνων εμπειρογνωμόνων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
«Το έργο που αναλαμβάνουμε είναι ταυτόχρονα πρόκληση και δικαίωση. Πρόκληση γιατί καλούμαστε να πετύχουμε και στη Σερβία τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πετύχαμε με το Πρόγραμμα GRIPP-SNF στην Ελλάδα, αλλά και δικαίωση γιατί η επιτυχία του GRIPP έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και σε άλλες χώρες. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτήν την πρόκληση, ταυτόχρονα όμως είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με την επέκταση του GRIPP σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έχουμε στα χέρια μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας», δήλωσε ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου Pennsylvania και Επιστημονικός Διευθυντής του CLEO.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα GRIPP-SNF, που υλοποιείται από το 2021 σε 10 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αύξηση από 20% έως και 50% των ποσοστών συμμόρφωσης με την υγιεινή των χεριών, καθώς και σε εντυπωσιακή μείωση κατά 50%-80% των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με κεντρικό φλεβικό καθετήρα (CLABSI). Παράλληλα, έχει συμβάλει στο να αρχίσει να αλλάζει η κουλτούρα των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα πρόσφατης, ανεξάρτητης αξιολόγησης από κορυφαίους διεθνείς επιστήμονες, οι οποίοι εκτίμησαν ότι πολλά αμερικανικά νοσοκομεία χρειάστηκαν 20 χρόνια για να πετύχουν τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων που πέτυχε το GRIPP- SNF μέσα σε 3 χρόνια.
Αυτήν την κατεύθυνση θέλει να ακολουθήσει και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Σερβίας για την AMR, το οποίοι θα καλύπτει δραστηριότητες στους τομείς της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος. Το Σχέδιο θα βασίζεται στην προσέγγιση «Ενιαία Υγεία» (One Health), σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για την AMR, που εγκρίθηκε στην 68η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, τον Μάιο του 2015.
Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης έχει πέντε γενικούς στρατηγικούς στόχους:
1. Επικοινωνία, εκπαίδευση και κατάρτιση
2. Επιτήρηση και έρευνα
3. Μέτρα υγιεινής, απολύμανσης και πρόληψης λοιμώξεων
4. Βελτιστοποίηση της χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων
5. Επενδύσεις σε νέα φάρμακα, διαγνωστικά εργαλεία, εμβόλια και άλλες παρεμβάσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Άδωνις Γεωργιάδης: «Σύντομα θα λαμβάνουμε sms για την εθελοντική δωρεά οργάνων»
Καινοτόμες θεραπείες: Γιατί καθυστερεί και άλλο η πρόσβαση για τους Έλληνες ασθενείς
Σε ποια χώρα ζητείται απαγόρευση των οθονών για τα παιδιά κάτω των 6 ετών
Πηγή: ygeiamou.gr