Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα κηρύχθηκαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, λόγω της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων νερού.
Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στόχος είναι η επιτάχυνση διαδικασιών για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω λειψυδρίας, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά εμπόδια για αναγκαία έργα και παρεμβάσεις.
Η λειψυδρία προκαλεί ανησυχία για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ η απουσία αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω ξηρασίας προσθέτει περαιτέρω πίεση στην τοπική κοινωνία.
Μαστίζει το νησί η λειψυδρία
Η λειψυδρία μαστίζει την Λέσβο και μετά από αίτημα που κατέθεσαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Λέσβος κυρήχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ stonisi.gr, και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης σε συνέντευξή του η Επιχείρηση ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στους δύο δήμους, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε όλο το νησί. «Ξεκινήσαμε αναλύοντας τα επίπεδα βροχόπτωσης – από τις 22 ίντσες πέρυσι, που ήταν θεωρητικά η χειρότερη χρονιά, φέτος βρισκόμαστε μόλις στις 16 – και παρουσιάσαμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως το Πλωμάρι, ο Πολιχνίτος και η Μυτιλήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αποδοχή του αιτήματος από τους δύο δήμους οδήγησε στην άμεση απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο γενικευμένης λειψυδρίας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο λόγος που έγινε αυτή η ενέργεια, εξηγεί ο Παναγιώτης Βάλεσης είναι για να προχωρήσουν ορισμένα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις χωρίς να χρειάζεται να τηρηθούν οι γραφειοκρατικοί χρόνοι και οι περίπλοκες διαδικασίες.
Ένα από τα σημαντικά έργα που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα είναι η κατασκευή ταχυδιυλιστηρίου στην Ερεσό – ένα αίτημα πολλών ετών. Με τη συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την υποστήριξη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Στρατή Κυρατζή και του διευθυντή προγραμματισμού Φώτη Κρητικόπουλου εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ για τις πρώτες εργασίες. Αν το έργο αυτό γίνει υπό κανονικές συνθήκες θα ολοκληρωθεί το χειμώνα. Όμως με την επίσπευση των εργασιών υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος έλλειψης νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ερεσού που έχει τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.
Παράλληλα, προγραμματίζονται και άλλα έργα που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς η ΔΕΥΑΛ τονίζει ότι απαιτείται σοβαρή και συστηματική προσέγγιση. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση μηχανισμών εξοικονόμησης νερού σε δημοτικές ντουζιέρες, σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις, καθώς και η σήμανση γεωτρήσεων ή βανών που δεν παρέχουν πόσιμο νερό, ώστε να χρησιμοποιούνται από την πυροσβεστική και τους αγρότες. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην ενημέρωση των πολιτών, καθώς και των παραγωγών που χρησιμοποιούν νερό σε μπαξέδες. Παράλληλα θα γίνουν και συναντήσεις με τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού ώστε και αυτοί με την σειρά τους να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους και τους επισκέπτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, μιλώντας στο «Ν», σημείωσε ότι το έγγραφο εστάλη άμεσα από τον ίδιο, μόλις ενημερώθηκε για την έκταση του προβλήματος από τη ΔΕΥΑΛ. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα ενόψει της τουριστικής περιόδου», δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη άμεσης εκκίνησης έργων ύδρευσης που θα καλύψουν ολόκληρο το νησί. «Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει όχι μόνο για την έγκριση, αλλά και για τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων ενεργειών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού στη Λέσβο», υπογράμμισε.
Πηγή: in.gr