Η Ελλάδα από αποπαίδι της κρίσης μέσα στις ταχύτερα…

Η Ελλάδα από αποπαίδι της κρίσης μέσα στις ταχύτερα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:45

Στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα των 27 κρατών-μελών της Ένωσης ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε και πάλι στο κλειδί της σταθερότητας για τη χώρα, ταυτίζοντας τη Νέα Δημοκρατία με αυτήν, αλλά και με τις κινήσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

“Έχουμε συγκεντρωθεί σε καιρούς αβεβαιότητας…Η σταθερότητα που προσφέρει το ΕΛΚ είναι σημαντική και το ίδιο ισχύει για τη ΝΔ. Είναι πυλώνας σταθερότητας και παραγωγός ανάπτυξης για την Ελλάδα…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως κεντρική προτεραιότητα την αποκατάσταση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. “Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει εργαστήριο ανάπτυξης. Πρέπει να εφαρμόσουμε πραγματικές αλλαγές…Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ευημερία…Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει μεγάλο μετασχηματισμό. Ήμασταν το αποπαίδι της κρίσης και τώρα είμαστε μία χώρα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομικών. Πάντα με δημοσιονομική σταθερότητα”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. “Οι μεταρρυθμίσεις είναι η δημιουργία χώρου δημοσιονομικού…οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ευημερία…Οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα είναι μάχες τοπικές…Εμείς πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις τοπικά. Να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό τοπικά…”, πρόσθεσε.

Δεύτερο ορόσημο για την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης,  είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. “Η Ελλάδα θα επενδύσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη στον πιο δραστικό μετασχηματισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις…Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία αγορά άμυνας για τη δική μας βιομηχανία…”,  σημείωσε . “Να αδράξουμε την ευκαιρία…Νέες δυνάμεις αναδύονται και αυτό δίνει ευκαιρία η Ευρώπη να εμπλακεί με τον παγκόσμιο νότο…Με συμφωνίες με παίκτες που αναγνωρίζουν την κοινή ευημερία…Η Ινδία, για παράδειγμα…Η Ελλάδα με τη γεωστρατηγική θέση είναι η πύλη της Ινδίας για την Ευρώπη…”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δεσμοί Ευρώπης-ΗΠΑ δε θα σπάσουν.

“Ο μόνος τρόπος να υπάρχει αυτή η σχέση με ίσους όρους είναι να γίνουμε ισχυρότεροι και πιο αυτόνομοι…Οι σχέσεις μας πρέπει να εξελιχθούν…Να τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος…”, τόνισε. 

Συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Βαλένθια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια, συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του, Ulf Kristersson.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα που αφορούν την έκθεση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα αφενός στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες και τις εταιρείες τεχνολογίας και αφετέρου την ανάπτυξη της καινοτομίας. 

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Αυτάρκεια, Ασφάλεια και Δημοκρατία, Henna Virkkunen. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανθρώπινο ταλέντο, έχει επιλεγεί για ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της ΕΕ και διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα περιορίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε ακόμη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, με την οποία συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας και ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ