Υπάρχει λόγος πραγματικής ανησυχίας αν η ζυγαριά δείξει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό;

Υπάρχει λόγος πραγματικής ανησυχίας αν η ζυγαριά δείξει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό;

Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει και ο καιρός ανοίγει, υπάρχουν αρκετές σκέψεις που βασανίζουν το μυαλό πολλών από εμάς. Σίγουρα ένας βασικός προβληματισμός κινείται γύρω από το ζήτημα της εμφάνισης, του σώματος και των κιλών. Ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου πολλές γυναίκες κυνηγούν τα «ιδανικά» κιλά, το αδύνατο σώμα, εστιάζοντας στο εξωτερικό κομμάτι και όχι στην πραγματική ουσία, που είναι το σώμα να είναι υγιές και λειτουργικό.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα κιλά που αναγράφονται στη ζυγαριά δεν είναι αυτά που θέλουμε να δούμε, αλλά ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 3 ή 5 κιλά; Πρέπει να αποτελεί αυτό λόγο ανησυχίας;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ρητορική ερώτηση, καθώς τα λίγα παραπανίσια κιλά, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να αποτελούν λόγο για να αισθάνεται κανείς άσχημα ή μειονεκτικά για το σώμα του και την εμφάνισή του. Στη συνέχεια, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν καθημερινά τον οργανισμό και το σώμα μας, με αποτέλεσμα τα κιλά που αναγράφονται στη ζυγαριά να είναι άλλοτε περισσότερο αυξημένα από το αναμενόμενο και το επιθυμητό και άλλες φορές μειωμένα.

Ας δούμε τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των αναγραφόμενων κιλών. Για αρχή, η κατάποση νερού, το φαγητό πολύ αργά το βράδυ και η κατανάλωση επιπλέον υδατανθράκων (τους οποίους το σώμα αποθηκεύει στο νερό), μπορούν άμεσα να επηρεάσουν το σώμα και το φαινομενικό βάρος. Το ίδιο άμεσα μπορεί να επηρεάσει και η ύπαρξη της εμμήνου ρύσης. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν ισοδυναμεί με επιπλέον σωματικό λίπος.

freepik.com

Ο πιο βασικός παράγοντας ωστόσο, είναι η ευαισθησία σε ορισμένες τροφές. Το πιο πιθανό, είναι πως τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι αγνοούμε την ύπαρξη αυτής μας της ευαισθησίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε την κατανάλωση των τροφών αυτών. Έτσι, καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα πυροδοτεί αντιδράσεις στα τρόφιμα αυτά, το σώμα συγκρατεί νερό. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατανάλωση ψωμιού το βράδυ από γυναίκες με ευαισθησία στη γλουτένη. Το αποτέλεσμα είναι πάντα να παρουσιάζουν πρήξιμο την επόμενη ημέρα.

Στην πραγματικότητα, το να ανησυχείτε για την αύξηση του αριθμού των αναγραφόμενων κιλών στη ζυγαριά, μπορεί να είναι χειρότερο για την υγεία σας από την αληθινή αύξηση των κιλών. Μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε περιορισμούς στα τρόφιμα, σε υιοθέτηση ακραίων διατροφικών συνήθειών και σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση. Και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του βάρους και της σωματικής υγείας. Διότι είναι πολύ πιθανό ένα σώμα πολύ αδύνατο και καλλίγραμμο να μην είναι υγιές και εξίσου πιθανό ένα σώμα με παραπάνω κιλά να είναι υγιές και πλήρως λειτουργικό.

Μία καλή συμβουλή, είναι να μένετε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη ζυγαριά γίνεται, ειδικά εάν γνωρίζετε ότι το αποτέλεσμα θα σας επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα λίγα παραπάνω κιλά που μπορεί να δείτε σε αυτή δεν σημαίνουν το τέλος του κόσμου και πως, τις περισσότερες φορές ο αριθμός δεν είναι αντιπροσωπευτικός και αληθινός, εφόσον επηρεάζεται από πλήθος εξωτερικών παραγόντων που καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Υπάρχει λόγος πραγματικής ανησυχίας αν η ζυγαριά δείξει βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό; appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ