Περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια καθολικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν την εκλογή του νέου Πάπα.
Η όλη διαδικασία, που είναι ταυτόχρονα μυστηριώδης και θεατρική, προσελκύει τεράστια πλήθη και παγκόσμια προσοχή.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κανείς έξω από την Καπέλα Σιξτίνα, δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, μέχρι που λευκός καπνός από μια καμινάδα σηματοδοτεί ότι υπάρχει αποτέλεσμα.
Οι ψηφοφόροι, όλοι καρδινάλιοι και νεότεροι από 80 ετών -την ημέρα που πεθαίνει ο πάπας- απομονώνονται στο παρεκκλήσι του 15ου αιώνα, το οποίο φιλοξένησε το πρώτο κονκλάβιο το 1492.
Κάτω από μερικά από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο, τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου στην οροφή και τον τοίχο της Αγίας Τράπεζας, θα επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, ακολουθώντας ένα τελετουργικό που έχει εκλεπτυσθεί επί αιώνες.
Το κονκλάβιο θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Βατικανό.
Όταν οι καρδινάλιοι που ψηφίζουν φτάσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων για έναν υποψήφιο, ο επόμενος πάπας επικυρώνεται. Τα σύγχρονα κονκλάβια τείνουν να διαρκούν μόλις λίγες ημέρες, αλλά στο παρελθόν μπορούσαν να διαρκέσουν χρόνια.
Να πώς επιλέγεται ένας νέος Πάπας
Οι 135 καρδινάλιοι που ψηφίζουν από όλο τον κόσμο καλούνται στο Βατικανό.
Στην αίθουσα ακροάσεων Παύλου VI, οι υποψήφιοι μιλούν, ενώ άλλοι καρδινάλιοι προσπαθούν να επηρεάσουν το κλίμα για να προωθήσουν την επιλογή τους. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ (1963-1978) περιόρισε τον αριθμό των εκλεκτών καρδιναλίων σε 120, αλλά οι περισσότεροι διάδοχοί του, συμπεριλαμβανομένου του Φραγκίσκου, έχουν υπερβεί αυτό το όριο
Οι καρδινάλιοι ταξιδεύουν από και προς την Καπέλα Σιξτίνα κάθε μέρα από τον ξενώνα Santa Marta όπου διαμένουν. Κάθε κονκλάβιο από το 1878 πραγματοποιείται στην Καπέλα Σιξτίνα.
Οι καρδινάλιοι μπορούν να βγαίνουν και να ξαναμπαίνουν στο παρεκκλήσι για λόγους ασθένειας ή για διαλείμματα για την τουαλέτα. Ένας καρδινάλιος που εγκαταλείπει τη διαδικασία για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορεί να επανέλθει στο κονκλάβιο.
Για το κονκλάβιο κατασκευάζονται ένα προσωρινό δάπεδο και τραπέζια και τεχνικοί σαρώνουν το παρεκκλήσι για συσκευές παρακολούθησης πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.
Όταν οι καρδινάλιοι εισέρχονται, οι ίδιοι και όλο το προσωπικό δίνουν όρκο να τηρήσουν αυστηρή μυστικότητα σχετικά με την εκλογή.
Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν εκτός του κονκλαβίου.
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οποιασδήποτε μορφής μέσα ενημέρωσης και αναπτύσσονται παρεμβολείς ασύρματων σημάτων.
Η πόρτα κλείνει.
Οι καρδινάλιοι γράφουν σε χαρτί το όνομα του υποψηφίου της προτίμησής τους.
Κατά σειρά αρχαιότητας, οι καρδινάλιοι τοποθετούν τα ψηφοδέλτιά τους μέσα σε αυτά τα σιδρένια κουτιά.
Τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται και διαβάζονται δυνατά.
Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων, τα ψηφοδέλτια καίγονται με άχυρο και χημικά πρόσθετα, δημιουργώντας μαύρο καπνό που αναδύεται από μια καμινάδα που έχει στηθεί σε μια γωνία του παρεκκλησίου και σηματοδοτεί ότι δεν έχει επιλεγεί ο πάπας.
Πραγματοποιούνται έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα. Εάν υπάρξει αδιέξοδο μετά από 33 ή 34 ψηφοφορίες, οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι έρχονται αντιμέτωποι σε δεύτερο γύρο.
Μόλις επιτευχθεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων, έχει εκλεγεί νέος πάπας. Τα ψηφοδέλτια καίγονται με ξηρό άχυρο και χημικά πρόσθετα για να αναδύεται λευκός καπνός από την καμινάδα του παρεκκλησίου.
Ο επιλεγμένος καρδινάλιος ερωτάται αν αποδέχεται και ποιο όνομα θα χρησιμοποιήσει ως πάπας.
Αφού φορέσει το λευκό παπικό ράσο, ο ανώτερος καρδινάλιος διάκονος ανακοινώνει από τον κεντρικό εξώστη του Αγίου Πέτρου στο πλήθος που βρίσκεται έξω: «Habemus Papam»-«Έχουμε πάπα!».
Ο Πάπας απευθύνεται στο πλήθος και δίνει την ευλογία «Urbi et Orbi», που σημαίνει «στην πόλη (της Ρώμης) και στον κόσμο». Η βασιλεία του στην Καθολική Εκκλησία έχει αρχίσει.
Με πληροφορίες από την Wall Street Journal
Πηγή: tanea.gr