Τι δείχνει έρευνα του ΑΠΘ για την ιβουπροφαίνη

Τι δείχνει έρευνα του ΑΠΘ για την ιβουπροφαίνη

Τι δείχνουν νέες μελέτες του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη λήψη ιβουπροφαίνης ειδικά από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

*Γράφει ο Δημήτρης Κούβελας, Ειδικός Γενικής Ιατρικής, Κλινικός Φαρμακολόγος και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Για πολλά χρόνια, η ιβουπροφαίνη αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη – ειδικά από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Νέα δεδομένα, όμως, από έρευνες του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έρχονται να ανατρέψουν την εικόνα αυτή. Οι μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται υπό δημοσίευση σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά δείχνουν ότι, όταν λαμβάνεται σωστά, η ιβουπροφαίνη δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αιμορραγίας ή υποτροπής σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn.

Τι έδειξαν οι νέες μελέτες

Μετα-ανάλυση σε πάνω από 45.000 άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έδειξε ότι η ιβουπροφαίνη δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Επίσης δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η ιβουπροφαίνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο γαστρικού έλκους, γαστρορραγίας ή διάτρησης, όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα και σε χαμηλές, σχετικά, δόσεις.

Τι σημαίνουν τα νέα δεδομένα

Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι ή πάσχετε από χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η χρήση ιβουπροφαίνης δεν φαίνεται να είναι απαγορευτική όπως πιστευόταν στο παρελθον. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η ιατρική καθοδήγηση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και χρησιμοποιείτε τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση, για σύντομο χρονικό διάστημα

Τι πρέπει να αποφεύγεται

  • Η μακροχρόνια και χωρίς επίβλεψη χρήση παυσίπονων.
  • Η ταυτόχρονη λήψη διαφορετικών τύπων αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη μαζί) χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

Τα παυσίπονα/αντιφλεγμονώδη/αντιπυρετικά φάρμακα έχουν θέση στην καθημερινότητά μας – όταν χρησιμοποιούνται υπεύθυνα, με σεβασμό στον οργανισμό και με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης

Πέντε τύποι πόνου που σχετίζονται με την ηλικία – Tips ανακούφισης από τον γιατρό

Βλάβες στα νεφρά: Ποιο παυσίπονο πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν αντιυπερτασικά

Υπερβολικό άγχος: Πότε φταίει ο θυρεοειδής – Το παυσίπονο που δίνει λύση

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ