Στις 7 Μαΐου ξεκινά τις μυστικές εργασίες του το Κονκλάβιο

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Είναι ένα από τα θαύματα του κόσμου που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, ωστόσο η Καπέλα Σιστίνα έκλεισε από χθες για το κοινό και με την ανακοίνωση της έναρξης του Κονκλάβιου στις 7 Μαΐου προετοιμάζεται να υποδεχθεί τους 135 καρδινάλιους από όλο τον κόσμο, που μέσα από μια μυστική διαδικασία θα αποφασίσουν για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας εκλέγοντας τον 267ο Πάπα. Υπό τη σκέπη των εντυπωσιακών νωπογραφιών του Μιχαήλ Αγγελου οι εκλέκτορες θα επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό που άφησε ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις γύρω από το όραμά του για μια πιο ανοιχτή, συμπεριληπτική Εκκλησία. Θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι και πλήρως απομονωμένοι από τον έξω κόσμο μεταξύ του παρεκκλησίου και των καταλυμάτων τους στον ξενώνα της Σάντα Μάρτα – εκεί όπου έζησε ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια της παπικής θητείας του – μέχρι την εκλογή του νέου ποντίφικα. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το Κονκλάβιο του 2025 ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο, λόγω των διαφορετικών απόψεων των καρδινάλιων που διορίστηκαν από τον ίδιο τον Φραγκίσκο αλλά και του γεγονότος ότι πολλοί είναι νέοι και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τα… νούμερα της εκλογικής Συνόδου

Οχτώ στους δέκα από αυτούς που έχουν δικαίωμα ψήφου στο κονκλάβιο διορίστηκαν από τον Φραγκίσκο, ενώ 20 έγιναν καρδινάλιοι μόλις τον Δεκέμβριο. Ο Φραγκίσκος είχε δώσει έμφαση στην επιλογή καρδιναλίων από μέρη που αποκλείονταν στο παρελθόν, όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή ή και η Ρουάντα. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, πολλοί δεν είχαν συναντηθεί μεταξύ τους. Ο καρδινάλιος Γκουαλτιέρο Μπασέτι, πρώην επικεφαλής της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, δήλωσε στην «Corriere della Sera» αισιόδοξος ότι το Κονκλάβιο θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες μέρες, περιγράφοντας «καλή ατμόσφαιρα» μεταξύ των καρδιναλίων και «ένα δυνατό αίσθημα συνοχής».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Συνολικά μέσω των εκλεκτόρων εκπροσωπούνται 71 χώρες σε σχέση με μόλις 48 το 2013, όταν εκλέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος. Οι Ιταλοί αποτελούν τη μεγαλύτερη «εθνική ομάδα» με 17 καρδινάλιους, ακολουθούμενοι από 10 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 7 από τη Βραζιλία.

Το Κονκλάβιο, από τα λατινικά cum clave (με κλειδί), χρονολογείται από την παρατεταμένη εκλογή του Πάπα Σελεστίνου IV το 1241, όταν οι καρδινάλιοι κλείστηκαν σε ένα ερειπωμένο παλάτι. Μια εκλογική σύνοδος του 13ου αιώνα διήρκεσε δύο χρόνια, εννέα μήνες και δύο ημέρες. Η μέση διάρκεια των τελευταίων 10 συνόδων ήταν τρεις ημέρες. Η τελευταία σύνοδος, η οποία εξέλεξε τον Φραγκίσκο το 2013, διήρκεσε μόλις δύο ημέρες και περιελάμβανε πέντε ψηφοφορίες.

Τα πιο συχνά επιλεγμένα παπικά ονόματα είναι Ιωάννης (23 φορές), Γρηγόριος (16), Βενέδικτος (16), Κλήμης (14), Ινοκέντιος (13), Λέων (13) και Πίος (12). Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος που διάλεξε αυτό το όνομα, προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία

Εκτός από την πρώτη ημέρα που πραγματοποιείται μόνο μία ψηφοφορία, οι καρδινάλιοι διεξάγουν δύο συνεδρίες ψηφοφορίας καθημερινά, μέχρι να εκλεγεί ένας υποψήφιος με πλειοψηφία δύο τρίτων συν έναν. Ολοι οι συμμετέχοντες ορκίζονται να τηρήσουν μυστικότητα σχετικά με την ψηφοφορία.

Οι καρδινάλιοι ρίχνουν τις ψήφους τους σε χαρτιά που είναι τυπωμένα με τις λατινικές λέξεις «Eligo in Summum Pontificem» («Επιλέγω ως Ανώτατο Ποντίφικα»). Οι ψήφοι συλλέγονται και καίγονται στο τέλος των πρωινών και απογευματινών συνεδριάσεων, γύρω στις 12 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα, με τον καπνό να βγαίνει από μια αυτοσχέδια καμινάδα πάνω από την Καπέλα Σιστίνα, λευκός ή μαύρος ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι αποτέλεσμα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ