Στη Βουλή δικογραφία για κακούργημα σε βάρος Κ. Καραμανλή και Χρ….

Του Παναγιώτη Στάθη

Τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη (έχουν ήδη παραγραφεί) και Κώστα Αχ. Καραμανλή της ΝΔ, ζητεί με έγγραφό του προς τον Άρειο Πάγο που θα καταλήξει δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή, ο ανακριτής της υπόθεσης των Τεμπών, Σωτ. Μπακαϊμης.

Η εξέλιξη αυτή βάζει νέα δεδομένα στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης, καθώς ο δρόμος πλέον είναι είτε να συσταθεί προανακριτική για να ερευνήσει και να εξειδικεύσει τυχόν αδικήματα, είτε να επιλεγεί, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου να πάει η υπόθεση απευθείας στη Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η δικαιοσύνη, πάνω από 2 χρόνια από τη στιγμή της τραγωδίας με τους 57 νεκρούς, οδηγεί και πολιτικά πρόσωπα ενώπιον των συνταγματικών διαδικασιών, ώστε να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες.

Ο ανακριτής

Ο ανακριτής μετά από 2 καταθέσεις ανώτατων στελεχών του Υπουργείου Μεταφορών, προσέκρουσε σε τυχόν ποινικές ευθύνες δυο υπουργών και συνεπώς έπραξε αυτό που επιτάσσει η συνταγματική πρόβλεψη: Κατέβασε τα μολύβια της ανάκρισης, συγκέντρωσε ολόκληρη την ογκωδέστατη δικογραφία σε ηλεκτρονική- ψηφιακή  μορφή και την έστειλε στον Άρειο Πάγο ώστε δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να καταλήξει στη Βουλή “για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων”.

Η εξέλιξη αυτή, με ερευνώμενο αδίκημα κακουργηματικής μορφής, αφορά στους πρώην υπουργούς κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2016 έως και 28/2/2023 (ημέρα του δυστυχήματος), δηλαδή τον Χρήστο Σπίρτζη του ΣΥΡΙΖΑ , για τον οποίο όμως το αδίκημα είναι ήδη παραγεγραμμένο και Κώστα Αχ. Καραμανλή της ΝΔ.

Δυο καταθέσεις

Χρειάστηκαν δυο απολογίες γενικών διευθυντών του Υπουργείου Μεταφορών, που κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το αδίκημα της “της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με θανατηφόρο αποτέλεσμα, λόγω της μη τήρησης της υποχρέωσης εποπτείας”. Τα στελέχη αυτά ερωτήθηκαν για την ευθύνη εποπτείας και προσκόμισαν ΦΕΚ και υπουργικές αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει “τεκμηριωμένα” πως την τελική ευθύνη εποπτείας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων έχει ο εκάστοτε υπουργός και όχι ο γενικός διευθυντής. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις προβλέψεις ασφαλείας που είχαν ληφθεί (π.χ όριο ταχύτητας, αριθμός σταθμαρχών κλπ) με δεδομένο ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στα τρένα.

“Σημείο μηδέν”

Αυτό ήταν και το “σημείο μηδέν” της έρευνας για τις τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αφού ο ανακριτής Σωτ. Μπακαϊμης, δεν είχε δικαίωμα με βάσει το άρθρο 86 του Συντάγματος να κάνει καμία περαιτέρω ενέργεια. Αμέσως συγκέντρωσε τη δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή την απέστειλε στον Άρειο Πάγο, χωρίς αξιολόγηση ή πορισματική αναφορά (αμελλητί) ώστε από εκεί να καταλήξει στη Βουλή δια του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ