Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα ολικό μπλακ άουτ σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς προετοιμαζόμαστε για ένα ολικό μπλακ άουτ σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτή η ερώτηση έγινε πιο επείγουσα αυτή την εβδομάδα, μετά το ολικό μπλακ άουτ που έπληξε σχεδόν ολόκληρη την Ιβηρική χερσόνησο, αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία και την Πορτογαλία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ως αποτέλεσμα της διακοπής ρεύματος στις δύο χώρες τη Δευτέρα, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψουν από τη δουλειά τους, να κάνουν ανάληψη μετρητών, να αγοράσουν τρόφιμα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βγουν από ανελκυστήρες που είχαν κολλήσει μεταξύ ορόφων.

Και οι δύο χώρες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ανάγκη για προετοιμασία

Αν και το γεγονός αυτό ήταν απροσδόκητο, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προτρέπουν εδώ και καιρό τους πολίτες τους να είναι πιο προετοιμασμένοι για μια σειρά πιθανών κρίσεων: διακοπές ρεύματος, ακραία καιρικά φαινόμενα, πανδημίες ή ακόμη και στρατιωτικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ που εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα, οι πολίτες καλούνται να αποθηκεύσουν τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τουλάχιστον 72 ώρες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια πιθανή μελλοντική κρίση.

Η βρετανική κυβέρνηση, επίσης, ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο μια εκστρατεία με τίτλο «Prepare» (Προετοιμαστείτε) για να ενθαρρύνει τους Βρετανούς να είναι έτοιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συνιστά, μεταξύ άλλων, να εγγραφούν σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, να σχεδιάσουν τη διαδρομή διαφυγής του νοικοκυριού τους και να αποθηκεύσουν είδη πρώτης ανάγκης.

Ρεαλισμός, όχι πανικός: Τι λένε οι ειδικοί

Είναι ώρα να πανικοβληθούμε; Όχι, λέει η Lucy Easthope, ειδικός σε θέματα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης καταστροφών – αλλά είναι σοφό να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι της ευπάθειας μας.

«Σίγουρα, τα πράγματα είναι επί του παρόντος αρκετά ασταθή από γεωπολιτική άποψη, και συμβαίνουν πολλά από κλιματολογική άποψη. Αλλά αν ήσασταν υπεύθυνος σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, αυτοί οι κίνδυνοι υπήρχαν πάντα, απλά υπήρχε μια μικρή ύφεση στην ευαισθητοποίηση του κόσμου».

Η προετοιμασία για μελλοντικές καταστροφές μπορεί ακόμα να φέρει ένα στίγμα – «ακόμα και εγώ φοβάμαι να φαίνομαι λίγο τρελή», παραδέχεται η Easthope – αλλά ενώ «δεν είναι το τέλος του κόσμου», λέει, αξίζει να γνωρίζεις ότι θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις μια ξαφνική καταστροφή.

Έχει ένα ντουλάπι γεμάτο με είδη πρώτης ανάγκης – φακούς, κουτί πρώτων βοηθειών, αποξηραμένα τρόφιμα, ανοιχτήρι κονσερβών – και μια «τσάντα έκτακτης ανάγκης» γεμάτη με είδη καθημερινής ανάγκης, όπως φορτιστή τηλεφώνου, μπαταρία, εσώρουχα, νεσεσέρ και κάποια φάρμακα.

«Οι άνθρωποι συνήθιζαν να μου λένε ότι είναι γελοίο, ότι προκαλώ φόβο», λέει.

Όμως, όλο και περισσότερο, «οι άνθρωποι θέλουν να καταλάβουν αυτό το θέμα, και η γνώση διαλύει μέρος του φόβου».

Το κινητό τηλέφωνο το νούμερο 1 εργαλείο

Ο Ian Freeborn, ένας από τους ιδρυτές του δικτύου Live Off Grid, που συμβουλεύει όσους ζουν αυτοσυντηρούμενη ζωή, λέει: «Αν μπορείς να βεβαιωθείς ότι το τηλέφωνό σου είναι φορτισμένο, έχεις κερδίσει το μισό αγώνα στις μέρες μας», λέει.

«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να έχεις μια μικρή ηλιακή συσκευή που μπορεί να φορτίσει το τηλέφωνό σου ή σίγουρα μια τροφοδοτική μονάδα USB.

«Το κύριο είναι να το διατηρείς φορτισμένο σε κάθε περίπτωση – έτσι θα έχεις ένα εφεδρικό για να συνεχίσεις να λειτουργείς για τουλάχιστον δύο ημέρες». Δεύτερον, λέει, να έχεις πάντα μαζί σου μετρητά.

«Αν οι μηχανές καρτών δεν λειτουργούν, οι άνθρωποι δεν μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό, τα απαραίτητα. Τουλάχιστον, αν έχεις λίγα μετρητά, θα μπορείς να πας στο κατάστημα».

Η Angela Terry, περιβαλλοντολόγος που παρέχει συμβουλές για καθαρές τεχνολογίες και ασφάλεια σε καιρικές και άλλες κρίσεις, συνιστά σε όλους να έχουν ένα «κουτί για διακοπές ρεύματος» που να περιλαμβάνει τρόφιμα για αρκετές ημέρες, φακούς και μπαταρίες, φάρμακα και ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

«Επίσης, βάλτε ένα πακέτο τραπουλόχαρτα ή κάτι άλλο για να διασκεδάσετε. Δεν χρειάζεται να εξαρτόμαστε από τις οθόνες όλη την ώρα».

Και αν δεν έχετε ιδέες για δώρα έκτακτης ανάγκης, λέει, «Ειλικρινά, τα ραδιόφωνα με ηλιακή ενέργεια ή με κουρδιστήρι είναι μια πολύ καλή ιδέα».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ