Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και υπό την πίεση των μεγάλων συγκεντρώσεων πολιτών στις πλατείες των πόλεων της χώρας, η κυβέρνηση εμφάνισε χθες σχέδιο νόμου-εξπρές «για την αναβάθμιση της ασφάλειας του σιδηροδρόμου».
Πρόκειται για σχέδιο κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα που ουσιαστικά επαναφέρει σε ισχύ μέτρα, έστω και βελτιωμένα, που είχαν καταργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως η ανασύσταση του Ενιαίου Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας των τρένων και η επαναφορά της ειδικότητας των προϊσταμένων των αμαξοστοιχιών κ.λπ., εστιάζοντας περισσότερο στη λειτουργία του «νέου ΟΣΕ».
Στο πλαίσιο αυτό, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη νομοθετημένη από τον περασμένο Δεκέμβριο σύσταση της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος, ανακοινώθηκε πως στη νέα επιχείρηση δεν θα υπάρχει πλέον μονιμότητα και ότι οι εργαζόμενοι που θα τη στελεχώσουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα πρέπει προηγουμένως να αξιολογηθούν θετικά. «Οσοι δεν επιτύχουν στην αξιολόγηση, θα απολυθούν» τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Επενδύσεις από τη Hellenic Train
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «δ3ραστική αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και ποιότητας των τρένων στη χώρα» και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν είναι μια διαδικασία που ξεκινά τώρα, είναι μια διαδικασία που επιταχύνεται χάρη και στην υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, τις οποίες κατέστρεψε η κακοκαιρία Daniel, λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης 717 τον Σεπτέμβριο 2023».
Λίγο αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους ιταλούς μετόχους της Hellenic Train, για την επένδυσή τους σε καινούργια τρένα και την τροποποίηση της σύμβασης που διέπει τις επιδοτήσεις των άγονων δρομολογίων. Πάντως, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για χρηματοδότηση από τους Ιταλούς των νέων τρένων, αυτή είναι ήδη καταγεγραμμένη σε σχετικό μνημόνιο που είχε εξασφαλίσει ο πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.
Τρεις άμεσες αλλαγές
Τα κυριότερα μέτρα άμεσης εφαρμογής που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αφορούν:
n Την ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοίκησης και στο σύνολο των σταθμαρχείων, «ώστε να εντοπίζει και να προλαβαίνει εγκαίρως δυνητικούς κινδύνους».
n Τη χρήση ενός νέου τεχνολογικού εργαλείου ακριβούς γεωεντοπισμού των τρένων από το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, που θα λειτουργήσει σε 3 μήνες από σήμερα. Πρόκειται για το σύστημα HEPOS το οποίο μπαίνει υποχρεωτικά σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Πάντως, το σύστημα αυτό δεν θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των τρένων. «Θα διευκολύνει να βλέπουμε με ακρίβεια λίγων εκατοστών πού βρίσκονται τα τρένα, με πόση ταχύτητα κινούνται και αν παραβιάζεται ο κανονισμός κίνησης σε πραγματικό χρόνο» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Το HEPOS θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω του railway.gov.gr, ενώ παράλληλα, με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS, «θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον δικλίδα ασφαλείας».
n Την αλλαγή-αυστηροποίηση των μέτρων για το προσωπικό του ΟΣΕ. Το νέο δόγμα είναι αξιολόγηση παντού, ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις, κέντρο εκπαίδευσης με σύγχρονους προσομοιωτές και ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων. «Οσοι είναι αντικειμενικά σωστοί στη δουλειά τους δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Οσοι όμως είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι δεν έχουν θέση στον νέο ΟΣΕ» είπε ο Κυρανάκης.
Η αποκατάσταση των ζημιών
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπογράφηκαν οι συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίες αφορούν έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι θεομηνίες «Daniel» και «Elias», τον Σεπτέμβριο του 2023. Πρόκειται για συνολικά τέσσερις εργολαβίες συνολικού ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, που αφορούν:
n Αποκατάσταση της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από την έξοδο του ΣΣ Δομοκού έως την είσοδο του ΣΣ Κραννώνα με προϋπολογισμό 173.600.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η ΜΕΤΚΑ.
n Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας, σε εντοπισμένα τμήματα της γραμμής, με προϋπολογισμό 57.660.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η AVAX.
n Αποκατάσταση της μονής σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου, με προϋπολογισμό 181.660.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η ΑΚΤΩΡ.
n Αποκατάσταση των συστημάτων σηματοδότησης, ETCS L1, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης στο τμήμα της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής από τον ΣΣ Παλαιοφαρσάλου έως τον ΣΣ Κραννώνα, με προϋπολογισμό 37.200.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η ALSTOM.
Πηγή: tanea.gr