Ο δημοσιονομικός χώρος για το 2026 θα καθορίσει την έκταση…

Η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και ο λόγος που έχουμε δρόμο μπροστά μας είναι γιατί πρέπει να ξέρουμε όσο πηγαίνουμε προς τη ΔΕΘ, ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2026, ο οποίος θα καθορίσει την έκταση των μέτρων αυτών”.

Με αυτήν την επισήμανση τοποθετήθηκε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσον αφορά στη συζήτηση για τα μέτρα της επερχόμενης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

“Η αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν επεξεργάζεται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το διαψεύδω.

Επίσης, ό,τι εξειδικευμένο μέτρο έχει γραφτεί ότι πρόκειται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό για τη ΔΕΘ, είναι καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο, δεν έχει καμία βάση. Η κυβέρνηση δεν έχει καν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συσκέψεις για την εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οπότε, μην τα πιστεύετε αυτά που διαβάζετε, τα εξειδικευμένα. Σίγουρα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός και το έχουμε πει και διάφορα κυβερνητικά στελέχη, στόχος της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η ανακοίνωση όσο το δυνατόν περισσότερων φοροελαφρύνσεων ή φοροαπαλλαγών ή και φοροαπαλλαγών, με έμφαση την ενίσχυση του εισοδήματος, με έμμεσο, μέσω φοροαπαλλαγών ή φοροελαφρύνσεων, αλλά πολύ ουσιαστικό τρόπο, της μεσαίας τάξης, άρα και των ελεύθερων επαγγελματιών. Άρα, ναι, αυτή τη στιγμή σίγουρα μπορώ να σας πω ποια είναι η πρόθεσή μας. Ποιο είναι αυτό το σχέδιο, το οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. “Ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν, αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν συζητηθεί. Άρα ό,τι διαβάζετε είναι θεωρίες αυτών, οι οποίοι τις γράφουν και έχουν δικαίωμα να τις γράφουν, πιθανολογήσεις. Δεν υπάρχει καν, έστω και μία πρώτης τάξεως ή προπαρασκευαστική, εν πάση περιπτώσει, απόφαση”, σχολίασε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για τη νέα δικογραφία για τα Τέμπη. “Μια γενική παρατήρηση και των τελευταίων ημερών και των τελευταίων εβδομάδων: Είδαμε, έτσι, πώς ξαφνικά σταμάτησε η κουβέντα από την αντιπολίτευση για τα ξυλόλια, τη συγκάλυψη και όλα αυτά τα οποία έχτιζαν με πάρα πολύ μεγάλη σπουδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους τελευταίους μήνες, με σκοπό να οργίσουν παραπάνω την κοινωνία, χτίζοντας πάνω σε ένα άνευ προηγουμένου τραγικό δυστύχημα, διάφορες θεωρίες συγκάλυψης. Και πώς ξαφνικά σταμάτησαν να αναπαράγουν αυτές τις θεωρίες. Εμείς το βλέπουμε θετικά, ότι έστω και με καθυστέρηση κάποιων μηνών, η αλήθεια βγήκε στο φως. Τώρα αυτό ως προς αυτό το σκέλος”, τόνισε.

“Συζητείται πολύ τις τελευταίες μέρες το “μοντέλο Τριαντόπουλου”. Το λέω και σήμερα, το είπα και σε χθεσινή μου συνέντευξη, θεωρούμε ως κυβέρνηση και ως κυβερνητική πλειοψηφία, ότι αυτή η λογική που ακολουθήθηκε, μετά και από τη δική του έκφραση βούλησης του κ. Τριαντόπουλου, είναι οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. Για να μην μιλάμε με πάρα πολλούς νομικούς όρους, για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας βλέπει, οι πολίτες. Γιατί πάρα πολύ απλά πρέπει να δίνουμε μια απάντηση στο γιατί ένας πολιτικός, ένας διατελέσας υπουργός ή υφυπουργός να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους πολίτες. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί πρέπει να υπάρχουν πολίτες “δύο ταχυτήτων” σε αυτή τη χώρα. Και στην πραγματικότητα αυτός ο δρόμος που ακολουθήθηκε, δηλαδή ποιο είναι το “μοντέλο Τριαντόπουλου”; Το “μοντέλο Τριαντόπουλου” είναι η παραπομπή στο φυσικό δικαστή, το “μοντέλο Τριαντόπουλου” είναι μια διαδικασία, μια κατάληξη βασικά, όπου κάποιος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αθώος και εμείς πιστεύουμε στην αθωότητά του, θα κριθεί από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Από, εν προκειμένω, πέντε ανώτατους δικαστές και δεν θα περάσει από το φίλτρο των κομμάτων που έχουν τους δικούς τους σκοπούς. Ακόμα και μια κατάθεση μάρτυρα, ακόμα και του Πρωθυπουργού που λέει η αντιπολίτευση, αν την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο, είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει συζήτηση. Ενώ μια πρόταση κατάθεσης μάρτυρα, όπως λένε για τον πρωθυπουργό ή για διάφορους υπουργούς, όταν τίθεται σε μια προανακριτική επιτροπή, είναι, το αν θα καταθέσει ή όχι, θέμα απόφασης των κομμάτων. Τώρα, επί της ουσίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει πρώτα να μελετηθεί η δικογραφία. Εδώ μάλιστα είναι μια ογκωδέστερη, κατά πολύ ογκωδέστερη δικογραφία απ’ την περίπτωση Τριαντόπουλου. Μιλάμε για το σύνολο απ’ ό,τι καταλαβαίνω της δικογραφίας που έχει να κάνει με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη διερεύνηση οποιασδήποτε πτυχής της υπόθεσης.

 “Δεν πρόκειται ποτέ η κυβέρνηση αυτή, η κυβερνητική πλειοψηφία, να σταθεί εμπόδιο. Υπομονή να μελετηθεί η δικογραφία, να δούμε αν και τί περιγράφει, τί ακριβώς δηλαδή αναφέρεται σχετικά με τα πρόσωπα για τα οποία φαίνεται ότι έχει αποσταλεί η δικογραφία. Καλά, για τον κύριο Σπίρτζη, ο κύριος Σπίρτζης έχει παραγραφεί. Οπότε και όλοι αυτοί οι “ηρωισμοί” που έχουν εκφραστεί και από τον ίδιο είναι για να ‘χαμε να λέγαμε. Θα επανέλθουμε όταν θα έχουμε εικόνα της δικογραφίας”, σημείωσε. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ