Καναδάς: Γιατί κέρδισαν στις εκλογές οι Φιλελεύθεροι του Κάρνεϊ, γιατί έχασαν οι Συντηρητικοί

Καναδάς: Γιατί κέρδισαν στις εκλογές οι Φιλελεύθεροι του Κάρνεϊ, γιατί έχασαν οι Συντηρητικοί

Οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Κάρνεϊ κερδίζουν στις εκλογές του Καναδά, εκμεταλλευόμενοι τις αντιδράσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ και ετοιμάζονται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Το BBC, σε μια πρώτη ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνει λόγο για εκπληκτική πολιτική ανατροπή από ένα κόμμα που πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν ευρέως «νεκρό και θαμμένο».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Δεν είναι ακόμη σαφές αν το κόμμα των Φιλελεύθερων – που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και σχεδόν μια δεκαετία – θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία καθώς τα αποτελέσματα συνεχίζουν να βγαίνουν.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το βρετανικό μέσο αναφέρεται σε τέσσερις παράγοντες που καθόρισαν τις εκλογές, στις οποίες οι Συντηρητικοί είχαν σημαντικά κέρδη, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Τα αποτελέσματα στις εκλογές του Καναδά μέχρι τώρα.

Τα αποτελέσματα στις εκλογές του Καναδά μέχρι τώρα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Οι απειλές του Τραμπ έγιναν το καθοριστικό ζήτημα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απειλές του Αμερικανού προέδρου για δασμούς και τα σχόλια που υπονόμευαν την κυριαρχία του Καναδά έπαιξαν υπερβολικά μεγάλο ρόλο σε αυτές τις εκλογές, καθιστώντας ξαφνικά την ηγεσία και την οικονομική επιβίωση της χώρας τα καθοριστικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ο Μαρκ Κάρνεϊ τις αξιοποίησε προς όφελός του, στρεφόμενος τόσο κατά του Τραμπ όσο και κατά του κύριου αντιπάλου του, του ηγέτη των Συντηρητικών, Πιερ Πουαλιέβρ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων προειδοποίησε ότι ο Καναδάς βρισκόταν σε μια κρίσιμη περίοδο, λέγοντας συχνά στην προεκλογική εκστρατεία ότι ο Τραμπ «θέλει να μας διαλύσει για να μας αποκτήσει η Αμερική».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Ο Πουαλιέβρ αναφερόταν στον Τραμπ πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εστιάζοντας το μήνυμά του σε εγχώρια ζητήματα – το κόστος ζωής, τη στεγαστική κρίση και την εγκληματικότητα – και στοχοποιώντας τους Φιλελεύθερους για τα πεπραγμένα τους σε αυτά τα ζητήματα.

Ο Κάρνεϊ – ο οποίος δήλωσε ότι η παλιά σχέση με τις ΗΠΑ «τελείωσε» – σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια νέα οικονομική σχέση και σχέση ασφαλείας αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο Κέβιν Ο’Λίρι, ένας Καναδός επιχειρηματίας που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ και ο οποίος στο παρελθόν είχε θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών, αναγνώρισε ότι επρόκειτο για μια επιτυχημένη στρατηγική προεκλογικής εκστρατείας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Αυτή τη στιγμή οι Καναδοί είναι πολύ απογοητευμένοι με την Αμερική και ο Κάρνεϊ το χρησιμοποίησε αυτό προς όφελός του», δήλωσε στο BBC λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή των Καναδών από τα δικά του λάθη… Και να πει: ‘Σταματήστε να το κοιτάτε αυτό. Κοιτάξτε νότια των συνόρων και μπορώ να σας σώσω’», πρόσθεσε.

Ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο νεοεισερχόμενου στην πολιτική

Στις αρχές του έτους, ο Κάρνεϊ ήταν ένας πρώην κεντρικός τραπεζίτης χωρίς καμία εμπειρία ως πολιτικός.

Στα μέσα Μαρτίου, ορκίστηκε πρωθυπουργός – ο πρώτος που δεν είχε αναλάβει ποτέ στο παρελθόν δημόσιο αξίωμα μέσω εκλογής – μετά από μια ηχηρή νίκη στην κούρσα για την ηγεσία των Φιλελευθέρων.

Τώρα, στάθηκε απέναντι στο καναδικό εκλογικό σώμα για πρώτη φορά, κέρδισε μια έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων στην περιοχή της Οτάβα και οδήγησε το κόμμα του σε μια απίθανη νίκη.

Ο Κάρνεϊ φλέρταρε εδώ και καιρό με το ενδεχόμενο να μπει στην πολιτική και άδραξε τη στιγμή του, μετά την αιφνίδια παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό τον Ιανουάριο.

Εκμεταλλεύτηκε επίσης πλήρως το νέο πολιτικό τοπίο, στηριζόμενος στην εμπειρία του να βοηθήσει τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπεράσουν προηγούμενες κρίσεις, σε μια εποχή που οι Καναδοί αισθάνονταν ανήσυχοι για το οικονομικό τους μέλλον.

Η ανακοίνωση από τον Τραμπ στα τέλη Μαρτίου των παγκόσμιων δασμών στις ξένες εισαγωγές αυτοκινήτων έδωσε στον Κάρνεϊ την ευκαιρία να διατηρήσει τη θέση του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μπόρεσε να απομακρυνθεί από την προεκλογική εκστρατεία και να φορέσει τον μανδύα του πρωθυπουργού, κανονίζοντας μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο και συναντώντας υπουργούς του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ.

Τα κέρδη των Συντηρητικών δεν αποδείχθηκαν αρκετά

Σε άλλες εκλογές, αυτή θα ήταν μια επιτυχημένη εκλογική αναμέτρηση για τους Συντηρητικούς.

Το 2011, οι Συντηρητικοί κέρδισαν την πλειοψηφία με το 39,6% των ψήφων.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Πιερ Πουαλιέβρ είναι σε τροχιά για να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό τώρα, με 41% σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι θα κερδίσουν 149 έδρες, από 120 έδρες που είχαν όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές τον Μάρτιο.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικά ζητήματα, στοχεύοντας στους ψηφοφόρους που δυσαρεστήθηκαν από αυτό που ο Πουαλιέβρ αποκάλεσε «χαμένη φιλελεύθερη δεκαετία».

Ωστόσο, με την προοδευτική ψήφο να συσπειρώνεται γύρω από τους Φιλελεύθερους, τα ποσοστά αυτά δεν ήταν αρκετά για τώρα.

Αυτή θα είναι μια πικρή ήττα για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι μόλις πριν από λίγους μήνες είχαν μια σαφή πορεία προς τη νίκη και τώρα θα πρέπει να βρουν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά μετά από μια σειρά εκλογικών ήττων, σύμφωνα με το BBC.

Τώρα εναπόκειται στο κόμμα να αποφασίσει αν θέλει να διατηρήσει τον Πιερ Πουαλιέβρ ως ηγέτη του, ο οποίος είναι ο τρίτος που έχει από τότε που οι Φιλελεύθεροι σάρωσαν στις εκλογές του 2015.

Οι Συντηρητικοί βρέθηκαν στη δεύτερη θέση πίσω από τους Φιλελεύθερους του Μαρκ Κάρνεϊ.

Οι Συντηρητικοί βρέθηκαν στη δεύτερη θέση πίσω από τους Φιλελεύθερους του Μαρκ Κάρνεϊ.

Κατάρρευση για τους κεντροαριστερούς Νέους Δημοκράτες

Σε αυτές τις εκλογές, τα μικρότερα πολιτικά κόμματα δέχθηκαν πλήγμα, καθώς οι Καναδοί επέλεξαν να δώσουν την ψήφο τους είτε στους Φιλελεύθερους είτε στους Συντηρητικούς.

Όπως σημειώνει το BBC, ορισμένα από τα μικρότερα κόμματα έχουν χάσει σημαντικό μερίδιο ψήφων – ιδίως το κεντροαριστερό NDP, το οποίο έχει λάβει μόλις το 5% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί σε ολόκληρο τον Καναδά μέχρι στιγμής, έναντι 18% το 2021.

Ο Τζάγκμιτ Σινγκ, ο οποίος είναι ηγέτης του NDP για σχεδόν οκτώ χρόνια, έχασε στη δική του περιφέρεια στη Βρετανική Κολομβία και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί.

«Προφανώς γνωρίζω ότι αυτή η νύχτα είναι μια απογοητευτική νύχτα για τους Νέους Δημοκράτες», είπε, προσθέτοντας: «Θα ηττηθούμε μόνο αν σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε».

Οι Πράσινοι είδαν επίσης το ποσοστό τους να μειώνεται στο μισό, από 2% σε 1%.

Η Σάτσι Κερλ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Angus Reid, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας της κοινής γνώμης, δήλωσε στο BBC ότι η ρητορική του Τραμπ βρίσκεται πίσω από τη στροφή προς τους Φιλελεύθερους.

«Οι απειλές, η συζήτηση περί προσάρτησης, όλα αυτά αποτέλεσαν τεράστιο κίνητρο για τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς», είπε.

Το Bloc Québécois, που είναι υπέρ της εθνικής κυριαρχίας του Καναδά, διατήρησε ποσοστό ψήφων 8%, αν και μένει να δούμε πώς αυτό θα μεταφραστεί σε έδρες.

Το BBC τονίζει ότι ο Καναδάς δεν έχει δικομματικό σύστημα, αν και ιστορικά έχουν σχηματιστεί συντηρητικές ή φιλελεύθερες κυβερνήσεις με διάφορες μορφές.

Στο πολιτικό σύστημα της χώρας, αυτά τα μικρότερα κόμματα εξακολουθούν να διαδραματίζουν ρόλο στο Κοινοβούλιο. Τόσο το NDP όσο και το Bloc αποτέλεσαν κάποια στιγμή την επίσημη αντιπολίτευση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: in

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ