Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για…

Η Ελλάδα καταθέτει αίτημα στην Κομισιόν για ενεργοποίηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:34

Η Ελλάδα αιτήθηκε την Τρίτη την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, την ρήτρα διαφυγής δηλαδή, από τις περαιτέρω δαπάνες των επομένων ετών, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΘΟ αναφέρει:

“Ο Yπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης υπέβαλε σήμερα αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, η οποία προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επιδίωξη είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής”.

“Αυτό που πρέπει να περάσει ως μήνυμα και στον κόσμο και θέλω και εγώ προσωπικά να το τονίσω, είναι το ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλους δημοσιονομικούς κανόνες εδώ και καιρό. Εμείς τι είχαμε μάθει; Ότι έπρεπε να έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έπρεπε να τα έχουμε και τώρα; Εννοείται ότι συνεχίζει να ισχύει, αλλά δεν μπορείς αυτό το πλεόνασμα να το διαχειριστείς. Εννοείται ότι συνεχίζει αυτό να ισχύει, αλλά δεν μπορείς αυτό το πλεόνασμα να το διαχειριστείς με όρους του να το ξοδέψεις κάθε χρόνο, Γιατί; Τι συμφωνούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη; Συμφωνούν πλέον κάθε χρόνο δαπάνες. Δηλαδή εμείς σαν χώρα συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ξοδεύουμε, ας πούμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορείς να αποκλείνεις από αυτό για του χρόνου; Μπορείς υπό προϋποθέσεις, μια φυσική καταστροφή εξαιρείται. Ένα ειδικό μέτρο πολιτικής που λαμβάνεις εξαιρείται. Εδώ είναι και η παράμετρος σε σχέση με το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Έπιασαν τα μέτρα για την φοροδιαφυγή, είχαμε παραπάνω χώρο από αυτά και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη πράξη”.

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο για στρατιωτικές δαπάνες ο κ. Πιερρακάκης απάντησε: “Εμείς έτσι και αλλιώς τα καταβάλλαμε για τις στρατιωτικές δαπάνες. Άρα, αν εξαιρέσεις τις στρατιωτικές δαπάνες από τα έξοδα, σου δίνουν προφανώς πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο εν συνόλω για να μπορέσεις να κάνεις την αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση που θέλεις”.

“Μπορείς να έχεις το δικό σου χώρο γενικά στα δημοσιονομικά και στα μακροοικονομικά σαν χώρα και εμείς σαν χώρα έχουμε τις δικές μας αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες. Εμείς σκοπεύαμε αυτές τις δαπάνες να τις καταβάλλουμε έτσι κι αλλιώς. Η διαφορά της Ελλάδος στο τραπέζι για τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ποια είναι; Λένε οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουμε δαπάνες σε σχέση με το έτος 2021, για παράδειγμα, όπου ήταν χαμηλά, παντού. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση. Χώρες όπως η Ελλάδα, χώρες όπως η Πολωνία ήταν εξαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς όμως είχαμε ήδη υψηλές αμυντικές δαπάνες. Άρα εμάς πάνε να μας καλύψουν έναν χώρο τον οποίον εμείς σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι κι αλλιώς θα καταβάλλαμε. Συνεπώς μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να κάνουμε και προτεραιοποίηση άλλων πραγμάτων που για μας είναι πολύ ζωτικά και ουσιαστικά”.

Ο κ. Πιερρακάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τυχόν μέτρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. “Αυτό που μπορώ όμως να σας πω είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Μείωση βαρών στη μεσαία τάξη, μείωση φόρων στη μεσαία τάξη. Αυτός ήταν ο τίτλος και αυτά είναι πράγματα που θα τα δούμε με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια όσο πλησιάζουμε στη ΔΕΘ”.
Η Ελλάδα είναι σε άλλο σημείο από ότι βρισκόταν παλιά

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ καλό κλίμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. “Η σχέση Ελλάδας – Αμερικής είναι μια σχέση γεωστρατηγική με μεγάλη ιστορία και με πολύ μεγάλο μέλλον” τόνισε.

“Αυτό το οποίο είπα στη συνάντηση αυτή ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ηττημένους. Εμείς θέλουμε να είμαστε σε ένα περιβάλλον, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, μηδενικών δασμών ιδανικά, αφαίρεσης εμποδίων. Άλλωστε πρέπει και εμείς ως Ευρωπαίοι να αφαιρέσουμε εμπόδια τα οποία έχουμε μεταξύ μας. Η έκθεση Ντράγκι, η έκθεση Λέττα, αυτό το οποίο δείχνουν και που το συζητάμε και στο Ecofin και στο Eurogroup, τι είναι; Ότι έχουμε ήδη εμπόδια ανάμεσα πχ στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ιταλία. Πρέπει να αφαιρέσουμε κι αυτά τα εμπόδια. Μείωση της γραφειοκρατίας, αφαίρεση εμπορικών εμποδίων. Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Οτιδήποτε άλλο θα το συζητήσουμε στην πορεία” σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια “αυτό που θα σας πω είναι ότι ήταν πολύ συμβολικό και πολύ συγκινητικό, 15 χρόνια μετά το Καστελόριζο, ερχόταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είχε τον τίτλο “Ιστορίες Επιτυχίας”. Κανείς μας δεν ξεχνάει το τι προηγήθηκε και τις δυσκολίες που υπήρξαν στη χώρα μας διαχρονικά και τα λόγια τα οποία έχουν ακουστεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα στελέχη του τα δύσκολα χρόνια. Τώρα είναι τελείως διαφορετικά τα λόγια. Νομίζω όμως ότι μετά από πάρα πολλές προσπάθειες, μετά από τρία μνημόνια, μετά από πακέτα διάσωσης, μια τεράστια διαδρομή πλέον με ιδρώτα και κόπο από τον ελληνικό λαό, η Ελλάδα είναι σε άλλο σημείο από ότι βρισκόταν παλιά. Αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Μας αντιμετωπίζουν αλλιώς το δωμάτιο, παραπάνω και από το μέγεθός μας πλέον, λόγω αυτής της τεράστιας προσπάθειας του ελληνικού λαού. Είναι κάτι που θα διαφυλαχθεί και είναι κάτι πάνω στο οποίο θα χτίσουμε, ειδικά σε δύσκολους καιρούς”.

Για τους δασμούς ο υπουργός είπε: “Ο στόχος είναι αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό πλαίσιο να δούμε πως αυτό όλο μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι. Δεν έχουμε δηλαδή φτάσει ακόμη σε ένα σημείο που οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτύχει για να χρειάζεται κανείς να μπει σε τέτοιου τύπου μικρές λεπτομέρειες. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Διεκδικούμε όμως ακόμη το κάτι καλύτερο συνολικά για την Ευρώπη”.

Η απάντηση της Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπαλάς Ουζβάρι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που κατέθεσε αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. “Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα μόλις ενεργοποίησε το εθνικό σύστημα διαφυγής. Θα εξετάσουμε αυτό το αίτημα κατά τη διάρκεια του Μαΐου και στη συνέχεια τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στις αρχές Ιουνίου”.

Η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις χώρες, μετά τη Γερμανία και τη Λετονία που έχουν καταθέσει αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, όπως περιλαμβάνεται στο σχέδιο ReARM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ουζβάρι ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις από την ελληνική πλευρά του δημοσιονομικού χώρου που κερδίζει η Ελλάδα, με τον ίδιο να δηλώνει πως “αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε θεσπίσει κάποιους κανόνες και λέμε ότι τα μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν δαπανώντας επιπλέον 1,5%”.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αιτήματα των χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας θα εξεταστούν σύμφωνα με τις διατάξεις και οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα στον Ιούνιο. Παράλληλα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των χωρών που θα καταθέσουν αίτημα να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η τελευταία ημέρα του Απριλίου.

Η 13η σύνταξη δεν είναι πάνω στο τραπέζι

Ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι η 13η σύνταξη δεν είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση ακούει τους συνταξιούχους.

“Έχουμε ήδη αναφέρει πολλές φορές και εγώ προσωπικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ότι η 13η σύνταξη με τους όρους με τους οποίους το έχουμε περιγράψει, δεν είναι πάνω στο τραπέζι. Ακούμε τους συνταξιούχους, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες που έχουν. Έχουν αυξηθεί οι συντάξεις σε ένα βαθμό τα τελευταία χρόνια, άνω του 10% την τελευταία τριετία. Οφείλουμε να στηρίξουμε παραπάνω στοχευμένα. Αυτό κάναμε με τα 250 ευρώ, τα οποία ανακοινώθηκαν για το 60% περίπου των συνταξιούχων.

Από κει και πέρα όμως, επειδή υπάρχει μια μεγάλη φιλολογία για 13η – 14η σύνταξη, 13ο – 14ο μισθό στο Δημόσιο, είχαμε πει, είχα αναφέρει κι εγώ ότι όλα αυτά αθροιστικά είναι κοντά 8 δισεκατομμύρια και δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Αν τα βάλει κανείς κάτω όλα και αν υπήρχαν δεν θα έπρεπε να διοχετευθούν εκεί. Γιατί; Διότι πρέπει, οφείλει μια κυβέρνηση, οφείλει μία πολιτεία, οφείλει ένα Υπουργείο Οικονομικών να προτεραιοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας με εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους ταυτόχρονα”.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση παίρνει 11,5 δισεκατομμύρια και επιστρέφετε 1, τόνισε: “Δεν έχει καταλάβει η αντιπολίτευση πως δουλεύει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σαν να μιλάνε με άλλους κανόνες της Φυσικής. Έχουμε πλέον ένα άλλο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε. Τα χρήματα τα οποία δίνουμε το 1.1 δισεκατομμύριο είναι ο δημοσιονομικός χώρος με βάση το 2024 που μπορούσαμε φέτος να έρθουμε και να παρέμβουμε στην κοινωνία και στην οικονομία. Δεν μπορούμε αυτό να το υπερβούμε κατά 1 ευρώ. Αν το υπερβούμε κατά 1 ευρώ μπαίνουμε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και οφείλει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Άρα η αντιπολίτευση, αν έχει αυτή την άποψη, αφού καταλάβει πώς δουλεύει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, πρέπει να έρθει και να πει τι; Αν θέλουν παραπάνω μέτρα πρέπει να μας πουν ποιόν θα φορολογήσουν, πότε και πώς. Από πού θα τα πάρουν. Αν δεν το πουν, οτιδήποτε άλλο είναι, ξέρετε, δωρεάν διάλογος”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ