Η ατζέντα και οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ

Παράταση έως τις 15 Ιουνίου στη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε μία χρονική συγκυρία νέων γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων στον ορίζοντα των Βρυξελλών και των 27 κρατών-μελών της Ένωσης, το δικό του ειδικό βάρος αποκτά το…ραντεβού ηγετών, ευρωβουλευτών και στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Βαλένθια. Το συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που σηκώνει σήμερα την αυλαία του στην τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ισπανίας έχει ως σημείο αναφοράς την εκλογή της επόμενης ηγεσίας του ΕΛΚ, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις συζητήσεις επάνω σε ζητήματα πρώτης γραμμής για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Η ατζέντα και οι συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, που φτάνει στην Βαλένθια νωρίς το μεσημέρι, προετοιμάζεται για έναν κύκλο σημαντικών επαφών, στο περιθώριο του διήμερου συνεδρίου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, προτάσσοντας τις θέσεις της χώρας μας επάνω σε μία κομβική θεματολογία, με επίκεντρο:

-Τις ευρωπαϊκές προκλήσεις.

-Τη συλλογική ασφάλεια και την κοινή άμυνα.

-Την ανταγωνιστικότητα.

-Την προστασία των δημοκρατικών θεσμών.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πετέρι Όρπο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, διεκδικεί μία από τις θέσεις αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού λαμβάνουν χώρα σε ένα momentum κατά το οποίο η ευρωπαϊκή οικογένεια φιλοδοξεί, μετά και την παρουσίαση του προγράμματος ReArm, να προχωρήσει στην υλοποίηση τη στρατηγικής της για την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της αμυντικής βιομηχανίας της. Κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη στην Ισπανία υπενθυμίζουν ότι η χώρα μας έχει πρωταγωνιστήσει στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου της Ένωσης. Ειδικά στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως η ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρωθυπουργού, αλλά και η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Κωστή Χατζηδάκη, αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση που έχει η Νέα Δημοκρατία στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Και κατ’ επέκταση τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ειδικά σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, εντός του οποίου διαμορφώνονται πολιτικές που θα επηρεάσουν βαθύτατα το μέλλον των Βρυξελλών.

“Γαλάζιοι” παράγοντες, που βρίσκονται στην Βαλένθια για τις εργασίες του συνεδρίου, στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Φρίντριχ Μερτς (είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο) είναι υπέρμαχος μίας πιο ρωμαλέας πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης. Παράλληλα, οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν συμμετάσχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Βορρά-Νότου τον περασμένο Δεκέμβριο. Όταν και είχαν τεθεί επί τάπητος  στόχοι και πολιτικές ως προς τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο και να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ