Η «αφύπνιση» της Ευρώπης – Τι διδάγματα πρέπει να αντλήσουμε από το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία

Η «αφύπνιση» της Ευρώπης - Τι διδάγματα πρέπει να αντλήσουμε από το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία

Το μπλακ άουτ στην Ισπανία, την Πορτογαλία και σε τμήματα της Γαλλίας χαρακτηρίστηκε ως «κάλεσμα αφύπνισης» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επενδύσουν περισσότερο στα ενεργειακά δίκτυα.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανακάλυψη της αιτίας του μαζικού ενεργειακού μπλακ άουτ, που ξεκίνησε την Δευτέρα και οδήγησε σε ακινησία τα τρένα και την κυκλοφορία, ενώ δεν λειτούργησαν τα μηχανήματα των τραπεζών και τα κινητά τηλέφωνα, με τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις να αναφέρουν τα φωτοβολταϊκά ως πιθανότερη αιτία και να αποκλείουν την κυβερνοεπίθεση

«Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές, να υπενθυμίσουν σε όλους και στην ευρύτερη κοινωνία ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι η ζωογόνος δύναμη μιας καλά λειτουργούσας σύγχρονης κοινωνίας», δήλωσε στο Euronews Next ο Kristian Ruby, γενικός γραμματέας της Eurelectric, μιας ομοσπονδίας που εκπροσωπεί την ηλεκτρική βιομηχανία της Ευρώπης.

Ο διαχειριστής του δικτύου της Πορτογαλίας, την Δευτέρα, κατηγόρησε αρχικά ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο», που προκάλεσε «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές υψηλής τάσης στην Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου Red Electrica δήλωσε αργά την ίδια ημέρα πως υπήρξε «ισχυρή ταλάντωση στη ροή ισχύος, η οποία προκάλεσε πολύ σημαντική απώλεια παραγωγής».

Ο κόσμος πρέπει να προσθέσει ή να αντικαταστήσει 80 εκατ. χλμ. δικτύων ως το 2040

Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό, «βρισκόμαστε στη μέση του πιο φιλόδοξου, συναρπαστικού και αναγκαίου μετασχηματισμού του ενεργειακού μας συστήματος και συγκεκριμένα του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην παγκόσμια ιστορία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Kristian Ruby.

«Ένα πιο διασυνδεδεμένο σύστημα με περισσότερα δίκτυα αποτελεί σίγουρα βασικό στοιχείο για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον»

Η Ευρώπη αναπτύσσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα δίκτυα, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αλλά ο Ruby δήλωσε ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα «δεν γίνονται με τον απαιτούμενο ρυθμό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει» για να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα.

«Πρέπει βασικά να αναπτύξουμε την υποδομή του δικτύου του συστήματός μας, με τον ίδιο ρυθμό που αναπτύσσουμε την πλευρά της παραγωγής», επισήμανε.

Ο κόσμος πρέπει να προσθέσει ή να αντικαταστήσει 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύων έως το 2040 – όσα είναι όλα τα δίκτυα παγκοσμίως σήμερα – για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για το κλίμα και να υποστηριχθεί η ενεργειακή ασφάλεια, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του για το 2023.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι ηγέτες στην πράσινη ενέργεια με αφθονία ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Πέρυσι, η Ισπανία κατέγραψε ότι το 56% του συνόλου της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανανεώσιμη.

Γιατί τα δίκτυα χρειάζονται ισορροπία

Όμως τα δίκτυα, τα οποία στέλνουν την ηλεκτρική ενέργεια από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, πρέπει να αναβαθμίσουν τα συστήματα διανομής τους, για να διασφαλίσουν μια ισορροπία.

Η εξισορρόπηση ενός δικτύου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς δεν πρέπει να έχει υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή παραγωγή – διαφορετικά, θα κλείσει αυτόματα, αν η συχνότητα δεν είναι στο συνηθισμένο εύρος της, κάτι που συχνά αποτελεί την αιτία για τις διακοπές ρεύματος.

Η συχνότητα αυτή αντιστοιχεί στην ταχύτητα περιστροφής του εξοπλισμού παραγωγής, όπως οι αεριοστρόβιλοι και οι πυρηνικοί στρόβιλοι.

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στον απόηχο του συμβάντος της Δευτέρας σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι αν θα πρέπει να υπάρχουν διασυνδέσεις στο δίκτυο, οι οποίες συνδέουν μεγάλες περιοχές και χώρες.

Ο γενικός γραμματέας της Eurelectric υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες διασυνδέσεις, διότι αυτό ασκεί λιγότερη πίεση στο συνολικό σύστημα και επιτρέπει σε άλλες περιοχές ή χώρες να διαφοροποιούν τη χρήση διαφορετικών τύπων ενέργειας από μέρη που δεν έχουν παρόμοια καιρικά πρότυπα.

Διασύνδεση των δικτύων ή όχι;

«Ένα πιο διασυνδεδεμένο σύστημα με περισσότερα δίκτυα είναι σίγουρα ένα βασικό στοιχείο για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον», εξήγησε.

Ωστόσο, στο παρελθόν, οι διασυνδέσεις ήταν οι ίδιες η αιτία για μεγάλες διακοπές ρεύματος. Το 2005, μια γερμανική υπερφόρτωση ρεύματος προκάλεσε διακοπές ρεύματος μέχρι την Πορτογαλία.

«Καθώς τα εθνικά δίκτυα και οι βασικές υπηρεσίες διασυνδέονται όλο και περισσότερο και ελέγχονται ψηφιακά, ο κίνδυνος ένα μεμονωμένο συμβάν να προκαλέσει εκτεταμένες αλυσιδωτές επιπτώσεις αυξάνεται σημαντικά», προειδοποίησε ο Tony Hasek, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Goldilock, μιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας που ειδικεύεται στην προστασία κρίσιμων υποδομών.

Αλλά δεν φταίει μόνο η εξισορρόπηση του δικτύου. Υπάρχει αυξημένη πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο λόγω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της έλλειψης επενδύσεων στα δίκτυα, αλλά και λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε επιθέσεις στις υποδομές.

«Είτε αυτό το περιστατικό αποδειχθεί τελικά ότι πρόκειται για κυβερνοεπίθεση είτε όχι, υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές προστασίας», ανέφερε μιλώντας στο Euronews Next.

«Σε ένα περιβάλλον, όπου ακόμη και μικρές βλάβες μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες, οι οργανισμοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απομονώσουν και να περιορίσουν τις απειλές γρήγορα, πριν αυτές εξαπλωθούν σε διασυνδεδεμένα συστήματα», όπως είπε.

Καθώς το ρεύμα επέστρεψε στην Ισπανία και την Πορτογαλία, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη έχει «ένα αρκετά καλό σύστημα ενέργειας», δήλωσε ο Ruby, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ήπειρος έχει επενδύσει περισσότερα στα δίκτυά της από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, έχει ένα πιο αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα.

«Τώρα είναι η ώρα, ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξη των μελλοντικών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα υποστηρίξουμε το σύστημα και να διασφαλίσουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να ρέει αξιόπιστα στους πελάτες».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ