Γιατί δεν πρέπει να εκπλήσσει το απροκάλυπτο «κυβερνώ τον κόσμο» του Τραμπ

Γιατί δεν πρέπει να εκπλήσσει το απροκάλυπτο «κυβερνώ τον κόσμο» του Τραμπ

Μπορεί το περιοδικό The Atlantic να είχε αποκαλύψει το περίφημο σκάνδαλο SignalGateδιαρροή σχεδίων για επίθεση των ΗΠΑ στους Χούθι- αλλά είναι αυτό που απέσπασε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την απροκάλυπτη δήλωση ότι «κυβερνώ τη χώρα και τις ΗΠΑ». Μας θυμίζει όμως κάτι;

Μιλώντας τηλεφωνικά στο αμερικανικό περιοδικό, στα τέλη Μαρτίου, ο Τραμπ είπε μεταξύ άλλων πως «την πρώτη φορά, είχα δύο πράγματα να κάνω, να κυβερνήσω τη χώρα και να επιβιώσω, με όλους αυτούς τους διεφθαρμένους τύπους».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στη δεύτερη θητεία του πρέπει να κυβερνήσει τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Ο Τραμπ είπε ότι στη δεύτερη θητεία του περνά πολύ καλά. «Διασκεδάζω πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τι κάνω», είπε. «Ξέρετε, αυτό που κάνω είναι τόσο σοβαρά πράγματα».

Πριν όμως ρίξουμε μια ματιά στις δηλώσεις του, σημειώνεται ότι η δήλωση του Τραμπ δεν θα πρέπει να παραξενεύει, καθώς και άλλοι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν εκφράσει λίγο πολύ παρόμοιες θέσεις που αντικατοπτρίζουν την ιδέα της αμερικανικής εξαιρετικότητας (American exceptionalism), όπως ισχέει εδώ και 200 χρόνια.

Προηγούμενες δηλώσεις Προέδρων

Ο Χάρι Τρούμαν (Harry Truman) είναι αναλάβει με το περίφημο Δόγμα του το 1947 να έχουν οι ΗΠΑ ενεργό ρόλο στο να «προστατεύσουν τον ελεύθερο κόσμο» από τον κομμουνισμό. Ο Τζον Κένεντι στην ορκωμοσία του το 1961 δήλωσε ότι «θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα, θα σηκώσουμε οποιοδήποτε βάρος, θα στηρίξουμε οποιονδήποτε φίλο, θα αντιταχθούμε σε οποιονδήποτε εχθρό για να διασφαλίσουμε την επιβίωση και την επιτυχία της ελευθερίας».

Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν –όπως και ο Κένεντι- επιστράτευε το βιβλικό «shining city upon a hill», δηλαδή το «φωτεινό παράδειγμα για τον κόσμο» για να δείξει την παγκόσμια αποστολή των ΗΠΑ

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μίλησε συχνά για «τον άξονα του κακού» και για την ανάγκη των ΗΠΑ να «προστατεύσουν τον κόσμο από την τρομοκρατία». Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, -που εξαπέλυσε την επίθεση- Μπιν Λάντεν ήταν στην πραγματικότητα δημιούργημα των Αμερικανικών υπηρεσιών.

«Η ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία είναι ήδη ξεκάθαρη: να απαντήσουμε σε αυτές τις επιθέσεις και να απαλλάξουμε τον κόσμο από το κακό» είχε πει ο Μπους στο Κογκρέσο.

Δεδομένου του ταμπεραμέντου του σημερινού Ρεπουμπλικανού προέδρου λοιπόν, η δήλωσή του εντάσσεται στο “business U.S usual”

«Οι νομικές διώξεις με έκαναν δυνατό»

Σχετικά με τις νομικές περιπέτειες του Τραμπ μετά το 2021, το περιοδικό σημειώνει τι κανείς στην αμερικανική ιστορία δεν είχε μια πολιτική ανάσταση τόσο αξιοσημείωτη όσο του Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς αν πίστευε ότι οι ποινικές διώξεις τον είχαν κάνει πιο δυνατό απάντησε «Σοκαριστικά, ναι».

«Κανονικά, θα σε εκτόπιζαν. Δεν θα ζούσες ούτε την επόμενη μέρα. Ξέρεις, θα ανακοίνωνες την παραίτησή σου και θα επέστρεφες και θα «πολεμούσες για το όνομά σου», όπως λένε όλοι – ξέρεις, «πολεμάς για το όνομά σου, γύρνα πίσω στην οικογένειά σου»».

«Ναι, με έκανε πιο δυνατό, με έκανε πολύ πιο δυνατό».

Μιλώντας για τους προηγούμενους προέδρους, είπε ότι του αρέσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν όσον αφορά το στυλ. «Αλλά δεν ήταν καλός στο εμπόριο – απαίσιος στο εμπόριο», απάντησε ο Τραμπ.

Θαυμάζω τον Ρίγκαν

Όταν το περιοδικό του επεσήμανε ότι ο Ρίγκαν ήταν επίσης πολύ πιο φιλόξενος με τους μετανάστες εκείνος απάντησε. «Λοιπόν, ο πιο σκληρός στη μετανάστευση ήταν ο Αϊζενχάουερ, πιστέψτε το ή όχι», είπε ο Τραμπ. «Ήταν σκληρός και απλά δεν ήθελε να έρχονται παράνομα άνθρωποι, όπως, ξέρετε, εγώ. Λοιπόν, είμαι εξαιρετικός στο εμπόριο».

Σχετικά με τη φήμη ότι εξετάζει τη νομική ρήτρα απαγόρευσης της επενακλογής του για το 2028,  είπε ότι δεν το είχε κάνει. Για αυτή τη δημοκρατική ρήτρα στο αμερικανικό σύστημα είπε πως «Αατό θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή, έτσι δεν είναι;» συλλογίστηκε γελώντας. «Λοιπόν, ίσως απλώς προσπαθώ να το καταστρέψω». Σημείωσε, δύο φορές, ότι οι υποστηρικτές του φωνάζουν τακτικά να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, αλλά κατέληξε: «Δεν είναι κάτι που θέλω να κάνω. Και νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει».

Η δεύτερη συνέντευξη

Σε δεύτερη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ο Τραμπ –αυτή τη φορά στο Οβάλ Γραφείο-, λίγες μέρες πιο μετά, επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της δικής του προεδρίας.

Υπάρχουν «δύο είδη ανθρώπων», μας είπε: αυτοί που θέλουν να επικεντρωθεί απλώς στο να κάνει τη χώρα σπουδαία και αυτοί που θέλουν να κάνει τη χώρα σπουδαία, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει αντίποινα εναντίον των υποτιθέμενων διωκτών του.

«Είμαι στην πρώτη ομάδα, πιστέψτε το ή όχι», είπε. (Αυτό ήταν πράγματι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, παρεμβαίναμε.) «Αλλά πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στην κυβέρνηση δεν είναι. Νιώθουν ότι μου φέρθηκαν πραγματικά άσχημα».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ