Σε νέα στρατηγική αιφνιδιασμού, είτε με μίνι «θετικές» εξαγγελίες είτε με παροχές που θα μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαφορά για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, προστρέχει το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας τις τελευταίες εβδομάδες να ανακτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων. Η οικονομική πολιτική ξαναμπήκε στην κυβερνητική βιτρίνα ως εκείνη που, όπως έχουν μετρήσει στο Μαξίμου, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό κλίμα, ενώ επιχειρείται ταυτόχρονα να τονωθεί το «κοινωνικό» πρόσημο. Αυτό δείχνουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις που ξάφνιασαν ακόμα και υπουργούς για ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και οι «διευκολύνσεις» που αναμένονται με το βλέμμα σε πολυπληθείς κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες: στους ελεύθερους επαγγελματίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (με το αναμενόμενο πρόγραμμα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων).
Το μοντέλο της κυβερνητικής καθημερινότητας αλλάζει με συγκεκριμένο τρόπο και για συγκεκριμένους λόγους, ύστερα από μήνες αδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη να καθορίσει τη δημόσια συζήτηση, λόγω εγκλωβισμού της κυβέρνησης σε ένα πολλαπλώς πιεστικό περιβάλλον – έως και σε απολογητική θέση για ζητήματα όπως τα Τέμπη και, τελευταία, η Ομάδα Αλήθειας για την οποία η αντιπολίτευση ζητάει παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Γιατί φτάσαμε στις παροχές
Ο τρόπος φαίνεται από το πρόσφατο διάγγελμα για το ένα δισ. προς ενοικιαστές, χαμηλοσυνταξιούχους, ανθρώπους με αναπηρία και δημόσιες επενδύσεις: «Καμία συζήτηση με κανέναν» ήταν η οδηγία Μητσοτάκη στα μοναδικά στελέχη (Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Μιχάλης Αργυρού) που γνώριζαν πριν από το Πάσχα ότι προετοιμάζεται ένα προ ΔΕΘ μίνι πακέτο παροχών. Οι λόγοι που, στην προσπάθεια του Μαξίμου να ξαναμιλήσει σε ακροατήρια τα οποία προσώρας δείχνουν να μην ακούν την κυβέρνηση, υιοθετείται μοντέλο αιφνιδιασμού σε επικοινωνιακό επίπεδο και παροχών νέου τύπου σε πρακτικό επίπεδο είναι οι εξής:
- Ο πρώτος και κυριότερος είναι, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι διαδοχικές αναλύσεις μετρήσεων στο Μαξίμου, που έχουν επιβεβαιώσει την προβληματική εικόνα της ΝΔ σε κρίσιμα κοινά, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι παραγωγικές ηλικίες, ενόσω οι νεότεροι κρατούν ακόμα μεγαλύτερη τη δημοσκοπική τρύπα, μεγεθύνοντας άρα αθροιστικά τις απώλειες.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει έπειτα από το πρόσφατο εσωκομματικό στραπάτσο με τις Ενοπλες Δυνάμεις (την εισοδηματική ενίσχυση που ανακοινώθηκε) και τα Σώματα Ασφαλείας (την ενίσχυση που παραπέμφθηκε στη ΔΕΘ) να σέρνονται η παραφιλολογία και πολύ περισσότερο τα πιεστικά αιτήματα από εκλογικά κοινά που ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ, διότι είναι ορατός ο κίνδυνος διάψευσης των προσδοκιών.
- Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την αντιπολίτευση. Αυτό που θα ήθελε το Μαξίμου είναι, δίνοντας «μικρές» απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας μεγάλων ακροατηρίων, να βραχυκυκλώνει τους πολιτικούς αντιπάλους του και χωρίς να δίνει ευκαιρία προετοιμασίας να τους οδηγεί σε «βιαστικές» αντιδράσεις. «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό μέτωπο στην κριτική τους» για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, λένε οι κυβερνώντες, δείχνοντας ότι στόχος τους είναι να σηκώσουν τα περί «στείρας αντιπολίτευσης».
Πηγή: tanea.gr