Η χθεσινή διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ήταν, για τη Χαριλάου Τρικούπη, ταυτόχρονα μια τομή και μια συνέχεια – αφενός λειτούργησε ως αφετηρία επανεκκίνησης, σε μια στιγμή που η συνεχής δημοσκοπική πτώση έχει φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρίτη θέση, και αφετέρου ως υπενθύμιση της προγραμματικής τακτικής που έχει επιλέξει να ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στην κυβέρνηση. Στη βάση δύο δεδομένων: πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ, αφήνοντας πίσω τη «συγκυρία» που ευνοεί κόμματα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας και πως από εδώ και πέρα θα εκπέμψει μια εικόνα ενότητας, μακριά από την εσωστρέφεια της προηγούμενης περιόδου.
Η τοποθέτηση Ανδρουλάκη είχε αιχμές και μηνύματα τόσο εκτός όσο και εντός ΠΑΣΟΚ. Σε σκληρή γλώσσα απέναντι στη ΝΔ και με αιχμή την κανονικοποίηση της διαφθοράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην υπόθεση της Ομάδας Αλήθειας και της BlueSkies, για να περιγράψει «την οικτρή πολιτική παρακαταθήκη του Κυριάκου Μητσοτάκη»: «Τους αφήνουμε με τους γκεμπελικούς τους μηχανισμούς με τους χορηγούς, με τη διαφθορά, με το πελατειακό κράτος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για αυτούς η δημοκρατία και οι θεσμοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα λάφυρο. Γνωρίζουμε ότι για αυτούς η δημοκρατία και οι θεσμοί δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μοχλός εξουσίας στο δικό τους πολιτικό παιχνίδι», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αιχμές για την Πλεύση
Σαφείς, αν και έμμεσες, ήταν οι αιχμές προς την Πλεύση Ελευθερίας – χωρίς να προφέρει το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «κόμμα-κομήτης» ή «μονοπρόσωπος φορέας», πως δεν είναι «κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά δύναμη υπεύθυνης διακυβέρνησης», επιμένοντας στην αξία της ενότητας: «Ο κοινός μας αντίπαλος είναι ένας και βρίσκεται εκτός των τειχών: είναι η διαφθορά, είναι η αναξιοκρατία και είναι οι συντηρητικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης. Εμείς πρέπει να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα!». Υπενθύμισε πως τα πασοκικά στελέχη δεν πρέπει να αναλώνονται σε καβγάδες εκτός στόχου, καθώς κάποιοι «όμως δεν ασχολούνται με αυτά, επιλέγουν να δίνουν χώρο στις κοκορομαχίες και στα πυροτεχνήματα. Γιατί έτσι έμαθαν και γιατί έτσι βολεύονται. Εμείς είμαστε εδώ ενωμένοι και δυνατοί και για να τους ξεβολέψουμε αλλά και για να τους νικήσουμε» – περιέγραψε, δε, το ΠΑΣΟΚ ως «ανοιχτό κόμμα», που δίνει λόγο και ρόλο σε πρόσωπα «πέρα από τα κομματικά όρια» και συζητά με ανθρώπους «στο προσκήνιο».
Πρόταση για τον ΟΣΕ
Η προγραμματική αντιπολίτευση βασισμένη σε «εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις» σημαίνει στην πράξη πως την ημέρα που το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζει το νομοσχέδιο Κυρανάκη και το ΠΑΣΟΚ δίνει στη δημοσιότητα μια δέσμη μέτρων για τον σιδηρόδρομο – που κατατίθεται για δημόσιο διάλογο. Στη λογική των στελεχών που επεξεργάστηκαν την πρόταση, δηλαδή της ομάδας προγράμματος υπό τον Λευτέρη Καρχιμάκη και του Insocial υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη, στόχος είναι «να μην αλλάζει ο σχεδιασμός κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός». Η πρόταση περιλαμβάνει διοικητική αναδιάρθρωση και εποπτεία (μεταξύ άλλων, με συγκρότηση Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου Σιδηροδρομικών Μεταφορών, που θα έχει ρυθμιστικό και συμβουλευτικό ρόλο, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και ρύθμιση των σχέσεων με την Hellenic Train και άλλους ιδιώτες), οργανωτική εξυγίανση με διαφάνεια στις προσλήψεις, έλεγχο και αξιολόγηση του υφιστάμενου προσωπικού, συγκεκριμένη εκπαίδευση και κατάρτιση με μεταπτυχιακά προγράμματα, θεσμοθέτηση επαγγελματικής σχολής και πιστοποίηση και λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας με βάση τις τεχνικές προτεραιότητες – όλα αυτά με βάση έναν ενδεικτικό οδικό χάρτη υλοποίησης για άμεσα μέτρα (μέσα σε ένα έτος), μεσοπρόθεσμα (ορίζοντας τριετίας) και μακροπρόθεσμα (από τρία χρόνια και άνω).
Πηγή: tanea.gr