Ο δικαστής θα μπορεί να απορρίψει αγωγή πριν τη συζήτηση στο δικαστήριο

Γ. Φλωρίδης: "Προέχει η φροντίδα των συμπολιτών μας

Του Παναγιώτη Στάθη

Τη δυνατότητα ενός δικαστή, που θα ορίζεται εξ αρχής να μελετά και να συμπληρώνει το φάκελο αγωγών στα πολιτικά δικαστήρια και να απορρίπτει ως αβάσιμη την αγωγή πριν εισαχθεί προς συζήτηση στο ακροατήριο, προβλέπει, ως πιθανότατα τη μεγαλύτερη ανατροπή το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ.Φλωρίδη.

Συγκεκριμένα θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα προκαταρκτικό στάδιο ελέγχου της αγωγής από τον δικαστή, ο οποίος εφόσον διαπιστώσει τυχόν ελλείψεις ή ελαττώματα στον φάκελο της υπόθεσης, εκδίδει διάταξη με την οποία κρίνει την αγωγή απαράδεκτη, αόριστη ή προφανώς νόμω αβάσιμη και τάσσει στον διάδικο συγκεκριμένη προθεσμία προκειμένου να τη διορθώσει ή να τη συμπληρώσει. Εάν αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τότε η διάταξη επικυρώνεται, η δίκη περατώνεται και η υπόθεση διαγράφεται από το πινάκιο. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η κατάργηση της επαναληπτικής συζήτησης, δεδομένου ότι κάθε παράλειψη ή ελάττωμα της αγωγής θα έχει συμπληρωθεί ή διορθωθεί από τον διάδικο πριν από τη συζήτηση, χάρη στη διάταξη του δικαστή.

350 μέρες

Με τις αλλαγές στόχος κατά το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

– οι δίκες να προσδιορίζονται και να διεξάγονται υποχρεωτικά μέσα σε έξι μήνες,

-οι πρωτόδικες αποφάσεις θα εκδίδονται μέσα σε 350 ημέρες (σε λιγότερο, δηλαδή, από έναν χρόνο) και

-η οριστική απόφαση, εάν η υπόθεση οδηγηθεί στο Εφετείο, μέσα σε 650 ημέρες.

Σε αυτό προσθέστε και την υποχρεωτική έκδοση απόφασης εντός 6μήνου σε βασικές υποθέσεις των πολιτικών δικαστηρίων επ΄απειλή πειθαρχικού και με ταυτόχρονη ενημέρωση του προέδρου του Αρείου Πάγου και έχετε μια πρώτη εικόνα της στόχευσης του νέου ΚΠολΔ.

Αυτή τη στιγμή για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης στην Ελλάδα απαιτούνται 1.492 ημέρες.

Ποιες υποθέσεις

Η νέα διαδικασία θα αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων που απασχολούν τα δικαστήρια: κληρονομικά, οικογενειακές υποθέσεις, οικονομικές διαφορές, αποζημιώσεις, διαζύγια, πλειστηριασμούς, διαθήκες κλπ. Ουσιαστικά οι νέες προθεσμίες επιταχύνουν τη διαδικασία της προδικασίας:

-Με την κατάθεση της αγωγής στα δικαστήρια θα προσδιορίζεται αυτομάτως η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης που θα γίνεται αυτομάτως εντός 150-180 ημερών

-Η αγωγή θα πρέπει να επιδοθεί στον αντίδικο αυστηρά εντός 20 ημερών

-αμέσως μετά εκκινεί μία περίοδος 90 ημερών, στην οποία οι δύο πλευρές θα έχουν περιθώριο να καταθέσουν προτάσεις και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που επιθυμούν να εισφέρουν στη δικογραφία.

-Στη συνέχεια, οι αντίδικοι θα έχουν άλλες 15 μέρες για να καταθέσουν προσθήκη/ αντίκρουση των προτάσεων του αντιδίκου

-ακολουθεί μία προθεσμία 10 ημερών, στην οποία η δικογραφία θα χρεώνεται σε συγκεκριμένο δικαστή μια καινοτομία ακόμα που κατατείνει στην προσωπική επιμέλεια για την συμπλήρωση του φακέλου αλλά και απορριψης της αγωγής.

Οι προθεσμίες

Εάν αθροίσουμε αυτές τις έξι προθεσμίες, διαπιστώνουμε ότι ολόκληρο το στάδιο της προδικασίας (που σήμερα διαρκεί απροσδιόριστο χρονικό διάστημα) πλέον θα διαρκεί υποχρεωτικά το πολύ 170 ημέρες.

Παράλληλα  ορίζεται ότι η έκδοση απόφασης για υπόθεση τακτικής διαδικασίας γίνεται εντός 6 μηνών από τη συζήτηση, για υπόθεση εκουσίας εντός 4 μηνών και για υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων εντός 1 μήνα. Σε περίπτωση που ο δικαστής διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να εκδώσει την απόφαση εντός αυτών των προθεσμιών, τότε θεσπίζεται η υποχρέωσή του να ενημερώσει εγγράφως τον προϊστάμενο του δικαστηρίου για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, καθώς και για τους λόγους αυτής. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος οφείλει να διαβιβάσει το εν λόγω έγγραφο στον Άρειο Πάγο, τον αρμόδιο Επιθεωρητή, καθώς και να ενημερώσει τους διαδίκους. Οι νέες διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία στα δευτεροβάθμια δικαστήρια έχουν ως στόχο την έκδοση τελεσίδικης απόφασης σε απώτατο χρόνο δύο ετών από την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά προβλέπεται η κατάθεση του ενδίκου μέσου στη γραμματεία του δικαστηρίου προς το οποίο απευθύνεται, καθώς και ο άμεσος προσδιορισμός δικασίμου απευθείας στο ίδιο δικαστήριο. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ