Νέα σελίδα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία με κυβερνητική στήριξη

Οι επόμενοι σταθμοί της ελληνικής διπλωματικής αντεπίθεσης και το σήμα...

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Με ιδιαίτερα διευρυμένη συμμετοχή εταιρειών και φορέων του κλάδου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας στο Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν πρόσκλησης του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση άφησε θετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς, όπως επισημάνθηκε, ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε σε αυτό το επίπεδο.

Πηγές που μίλησαν στο Capital.gr εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι πλέον φαίνεται ότι “σπάει ένα ταμπού”: Ενώ μέχρι σήμερα οι συνομιλίες εταιρειών με την πολιτική ηγεσία περιορίζονταν σε διακριτικό επίπεδο, πλέον διεξάγονται ανοιχτά και με διαφάνεια, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η προσωπική συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού στη διαδικασία καταδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να κατανοήσει σε βάθος τις δυνατότητες του κλάδου, σε μια περίοδο που διανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες μέσω του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 28 δισ. ευρώ, καθώς και μέσα από ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως το ReArm Europe.

Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη σωστής αξιοποίησης των διαθέσιμων κονδυλίων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο της αμυντικής παραγωγής, αλλά και της τοπικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν τον κλάδο.

Χαρτογράφηση των δυνατοτήτων

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων απαιτείται ένας σχεδιασμός από την αρχή, με χαρτογράφηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων της εγχώριας βιομηχανίας και ενσωμάτωσή τους από τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων με ξένους οίκους. Όπως σημειώνουν, στόχος είναι όχι μόνο η συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν την εγχώρια αγορά, αλλά και η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών που θα ενισχύσουν τις εξαγωγικές προοπτικές του κλάδου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη της εγχώριας παραγωγής, διαβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες θα έχουν ενεργό ρόλο στα επικείμενα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει ήδη ζητήσει με επιστολή του προς τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ να θεσπιστεί υποχρεωτικό ποσοστό ελληνικής συμμετοχής ύψους 25% σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα προγράμματα. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επρόκειτο για την πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων συναντήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας.

Διευρυμένη συμμετοχή 

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ευρύτητα της συμμετοχής στη συνάντηση. Από την πλευρά της κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, και οι συναρμόδιοι Υπουργοί: Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος.

Από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο Τάσος Ροζολής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και επικεφαλής της ΑΚΜΩΝ, ο Δημήτρης Σκαλαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑ), και ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) και των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Εκπροσωπήθηκαν επίσης εταιρείες όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και σημαντικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΜΕΤΚΑ, ο Όμιλος Σαρακάκη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aeroservices, ο Όμιλος EFA, η Intracom Defense, η Miltech, η Prisma Electronics, η Sotiria Technology και η ELMON, πολλές εκ των οποίων αποτελούν ήδη προμηθευτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ