Μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μην πιστεύει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ εάν οι ΗΠΑ μειώσουν την υποστήριξή τους προς τη συμμαχία, αλλά δυτικοί εμπειρογνώμονες τον πιστεύουν. Η αθόρυβη ρωσική κινητικότητα στα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης ανησυχεί ορισμένους Ευρωπαίους.
Περίπου 100 μίλια ανατολικά των συνόρων του με τη Φινλανδία, στη ρωσική πόλη Πετροζαβόντσκ, στρατιωτικοί μηχανικοί επεκτείνουν στρατιωτικές βάσεις όπου το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο αρχηγείο στρατού για να επιβλέπει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα τα επόμενα χρόνια.
Αυτά τα στρατεύματα, πολλά από οποία υπηρετούν τώρα στην Ουκρανία, προορίζονται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά ενός ρωσικού στρατού που προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που επικαλείται ρεπορτάζ της The Wall Street Journal.
«Το Κρεμλίνο επεκτείνει τις στρατιωτικές στρατολογήσεις, ενισχύει την παραγωγή όπλων και αναβαθμίζει τις σιδηροδρομικές γραμμές στις παραμεθόριες περιοχές» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εντός της Ρωσίας, ωστόσο, χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων ως μέρος της προετοιμασίας του Κρεμλίνου για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.
«Όταν τα στρατεύματα επιστρέψουν [από την Ουκρανία], θα κοιτάζουν πέρα από τα σύνορα μια χώρα που θεωρούν αντίπαλο», δήλωσε ο Ρουσλάν Πούχοφ, διευθυντής της ρωσικής δεξαμενής σκέψης Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών. «Η λογική της τελευταίας δεκαετίας δείχνει ότι αναμένουμε κάποια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ».
Η μεγάλη και γενική εικόνα είναι ότι ο Πούτιν διέταξε την αύξηση του στρατού από ένα εκατ. περίπου πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 1,5 εκατ., ενώ οι αμυντικές δαπάνες ξεπέρασαν το 6% του ΑΕΠ φέτος, από 3,6% πριν από τον πόλεμο.
Τι σημαίνουν όμως επιχειρησιακά αυτοί οι αριθμοί;
Συγκέντρωση δυνάμεων κυρίως στο Λένιγκραντ
Για να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του στη Δύση, αναφέρει το δημοσίευμα, το Κρεμλίνο πέρυσι άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οργανώνει τις δυνάμεις του εντός της χώρας, δημιουργώντας νέες περιοχές που συνδέονται με την άμυνα των μεγαλύτερων πόλεών της, της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Στην στρατιωτική περιοχή της Μόσχας, η Ρωσία έχει ενοποιήσει τις οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές που χρησιμοποιεί ο στρατός της με εκείνες της γειτονικής και ταυτόχρονα συμμαχικής Λευκορωσίας.
Το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης του ανθρώπινου δυναμικού θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Λένινγκραντ, η οποία αντιμετωπίζει την Εσθονία, τη Λετονία και τη Φινλανδία. Οι μικρότερες ταξιαρχίες σχεδόν θα τριπλασιαστούν σε μέγεθος για να γίνουν μεραρχίες των 10.000 στρατευμάτων, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.
«Ανεξάρτητα από το πώς προσπαθούν να καινοτομήσουν σε τακτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, για τους Ρώσους, το μέγεθος μετράει», δήλωσε ο υποστράτηγος Σάμι Νούρμι, αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου της Φινλανδίας. «Πάντα καταλήγει στους αριθμούς».
«Υπάρχουν περίπου 12 σημεία κατά μήκος των ρωσο-φινλανδικών συνόρων όπου μπορείτε να διασχίσετε τα σύνορα με μηχανοκίνητες δυνάμεις», δήλωσε ο ταγματάρχης Γιούχα Κούκολα, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας στο Ελσίνκι. «Αν τους δείτε να κατασκευάζουν νέες σιδηροδρομικές γραμμές ή να ανακαινίζουν παλιές, θα ήταν καλό να αρχίσετε να δίνετε προσοχή».
Για να στεγάσει περισσότερους στρατιώτες, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ανακαινίζει ένα στρατιωτικό νοσοκομείο του 19ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη.
Στην Ουκρανία δεν είδαμε τα καλά ρωσικά όπλα
Ταυτόχρονα η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει ανεβάσει ρυθμούς, επεκτείνοντας τις γραμμές παραγωγής και ανοίγοντας νέες μονάδες, σύμφωνα με Ευρωπαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους, που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Το 2021, πριν από την εισβολή, η Ρωσία κατασκεύασε περίπου 40 από τα κύρια άρματα μάχης της, τα T-90M, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Τώρα παράγει σχεδόν 300 ετησίως. Φινλανδός αξιωματικός δήλωσε ότι τα καινούργια δεν αποστέλλονται στην Ουκρανία, αλλά παραμένουν σε ρωσικό έδαφος για μελλοντική χρήση.
Η Ρωσία προσαρμόζει τα σχέδια επανεξοπλισμού της για να καλύψει τις ανάγκες των νέων στρατευμάτων που θα σταθμεύσουν κατά μήκος των συνόρων της με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη The Wall Street Journal. Αυτές οι μονάδες θα λάβουν μεγάλο μέρος του νέου εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού που αποστέλλεται στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία είναι παλιά και ανακαινισμένα όπλα της σοβιετικής εποχής.
«Πολύ σπάνια παρατηρούνται ή καταστρέφονται καινούργια οχήματα τελευταία», δήλωσε η Ντάρα Μασικότ, ανώτερη συνεργάτιδα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment.
«Μπορεί να μας επιτεθεί σύντομα»
Η παραγωγή πυροβολικού και πυρομαχικών αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 20% φέτος, και η ποιότητα και η παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν αυξηθεί σημαντικά.
«Ο ρωσικός στρατός ανασυγκροτείται και αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές», δήλωσε ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σε επιτροπή της Γερουσίας αυτόν τον μήνα. «Στην πραγματικότητα, ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει υποστεί το κύριο βάρος της μάχης, είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν στην αρχή του πολέμου».
Μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να είναι έτοιμος σε λιγότερο από πέντε χρόνια για να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ, προειδοποιούν δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να δοκιμάσει τη συνοχή της συμμαχίας με μια εισβολή σε ένα μικρό κράτος του ΝΑΤΟ, όπως η Εσθονία, η οποία έχει έναν σημαντικό ρωσικό πληθυσμό.
«Αν ρωτήσετε πόσο σύντομα θα μπορούσε ο ρωσικός στρατός να διεξάγει μια περιορισμένη επιχείρηση εναντίον των χωρών της Βαλτικής, η απάντηση θα μπορούσε να είναι αρκετά σύντομα», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace. Οι αξιωματούχοι των χωρών της Βαλτικής, είπε, «εξετάζουν ένα χρονοδιάγραμμα δύο έως τριών ετών μετά τον πόλεμο. Εάν το σημείο αναφοράς είναι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας, πιθανώς με το ΝΑΤΟ, το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να είναι περισσότερο επτά έως δέκα χρόνια, ανάλογα με το σενάριο».
40.000 στρατιώτες τον μήνα
Η ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζεται από τη The Wall Street Journal, θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητά της να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει εξαντλήσει το σώμα των αξιωματικών της, αλλά παρείχε εμπειρία σε πυρά ακριβείας.
Τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία έχει αυξήσει τη στρατολόγηση λόγω το χρημάτων που δίνει, που σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να ανέλθουν σε περίπου 20.000 δολάρια.
«Αυτές οι εφάπαξ πληρωμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας τες περισσότερες από ό,τι θα κέρδιζαν πολλοί άνθρωποι για έναν ολόκληρο χρόνο διαφορετικά», δήλωσε ο Ιίκα Κορχόνεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναδυόμενων Οικονομιών της Τράπεζας της Φινλανδίας, το οποίο παρακολουθεί τη ρωσική οικονομία.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 30.000 Ρώσοι κατατάσσονται κάθε μήνα, από περίπου 25.000 το περασμένο καλοκαίρι. Ορισμένοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι οι τάξεις αυξάνονται τώρα κατά περίπου 40.000 στρατιώτες το μήνα.
Το επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό έχει επιτρέψει στον στρατό να εναλλάσσει νέα στρατεύματα εντός και εκτός Ουκρανίας και να κατασκευάζει νέες μονάδες που εκπαιδεύονται και στεγάζονται στη Ρωσία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών.
Για να βοηθήσουν στην στρατολόγηση, οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τα επιδόματα για τους βετεράνους και τις οικογένειές τους και έχουν προσκαλέσει τους στρατιώτες να συμμετάσχουν σε δημοτικά συμβούλια και στο ρωσικό κοινοβούλιο.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο στρατός μετατρέπεται σε ένα νέο είδος ελίτ», δήλωσε ο Ντάιβις Πετράιτις, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο Κολλέγιο Άμυνας της Βαλτικής στην Εσθονία. «Δεν θα έχουν πρόβλημα με την στρατολόγηση».
Εάν μια χώρα τον 19ο αιώνα δέχτηκε μια γαλλική εισβολή (Ναπολέοντας), τον 20 αιώνα μια γερμανική (Χίτλερ) και τον 21ο περικυκλώνεται από μια στρατιωτική συμμαχία, τότε γιατί στην αμερικανική εφημερίδα φαίνονται επιθετικές ενέργειες η στήριξη της άμυνάς της;
Πηγή: in.gr