Η φωτογραφία και η αχτίδα της ελπίδας

Η φωτογραφία και η αχτίδα της ελπίδας

Mέχρι τώρα η Ουάσιγκτον πίεζε το Κίεβο να αποδεχθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έμοιαζε με δώρο στη Μόσχα. Μπορεί μια συνάντηση 15 λεπτών να άλλαξε αυτή τη στάση; Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να ελπίζουν οι Ουκρανοί, που είδαν τη συζήτηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό να διαφοροποιεί τον τόνο των δηλώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η φωτογραφία με τους δύο προέδρους καθισμένους απέναντι ο ένας από τον άλλον σε δύο καρέκλες σε μια άκρη του ναού, όπου έγινε το Σάββατο το προσκύνημα στον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, να συνομιλούν χωρίς μεταφραστές έκανε τον γύρο του κόσμου. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη μια μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 100. «Βλαντίμιρ, ΣΤΟΠ!» έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, σε μια σπάνια επίπληξη προς τον ρώσο πρόεδρο. Και οι Ουκρανοί είδαν μια μικρή αχτίδα ελπίδας ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα προσπαθήσει να αναγκάσει τη χώρα τους να δεχθεί ένα μονόπλευρο ειρηνευτικό σχέδιο.

Στη συνέχεια, η ελπίδα ενισχύθηκε το Σάββατο, όταν Ζελένσκι και Τραμπ τα είπαν στη Ρώμη – οι φωτογραφίες τούς έδειξαν να γέρνουν ο ένας προς τον άλλον μιλώντας ως ίσοι – μια εντελώς διαφορετική σκηνή από την προηγούμενη, σχεδόν καταστροφική, συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο στα τέλη Φεβρουαρίου που έληξε με την απότομη αποχώρηση του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο και το προσωρινό πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας. Μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου ακολούθησε άλλη μια ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εκτοξεύει ο Πούτιν πυραύλους σε περιοχές αμάχων, πόλεις και κωμοπόλεις, τις τελευταίες ημέρες» έγραψε. «Με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, ότι απλώς προσποιείται και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά» πρόσθεσε, υπονοώντας την επιβολή και άλλων κυρώσεων. Ολα αυτά, γράφει η «Washington Post», μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος νίκης για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Ουκρανία σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Το ειρηνευτικό σχέδιο που έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ με τη Ρωσία θα ανάγκαζε το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα πρόσφερε στην Ουκρανία μόνο αόριστες εγγυήσεις ασφαλείας και θα οδηγούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα την, υπό κατοχή, Κριμαία ως ρωσική. Η Ουκρανία απέρριψε αυτή τη συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ είχε χαρακτηρίσει ως την τελική της προσφορά. Οι φωτογραφίες από τη Ρώμη «ήταν εξαιρετικές», δήλωσε στους «New York Times» ο Βολοντίμιρ Ντουμπόβικ, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Οδησσού. Πρόσθεσε ότι ήταν καλό για τον Ζελένσκι που πέρασε λίγο χρόνο μόνος του με τον Τραμπ. «Η ομάδα του Τραμπ έχει πολύ μεγάλη έκθεση στις απόψεις του Κρεμλίνου τελευταία, οπότε το να μπορέσει το Κίεβο να παρουσιάσει την άποψή του απευθείας στον αμερικανό πρόεδρο ήταν χρήσιμο. Ισως ο Τραμπ να κατανοήσει τώρα λίγο καλύτερα τις ανησυχίες της Ουκρανίας».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

«Είναι πολύ νωρίς»

Ουκρανοί αξιωματούχοι αποδέχονται, βέβαια, την πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έχει κρύψει ότι δεν συμπαθεί τον Ζελένσκι, να αλλάξει γνώμη με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλά παρηγορήθηκαν από το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συνομιλία του Σαββάτου «πολύ παραγωγική». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τους όρους οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν δημόσιες. Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα «θα συνεχίσει να στοχεύει τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από τον στρατό της Ουκρανίας, ξένους μαχητές και στρατιωτικούς εκπαιδευτές οι οποίοι αποστέλλονται από την Ευρώπη», τονίζοντας πως το κτίριο κατοικιών που χτυπήθηκε στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα και στον οποίο αναφέρθηκε ο Τραμπ «δεν φιλοξενούσε μόνο αμάχους».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Οι Ουκρανοί έχουν αντιταχθεί στο ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προτείνοντας το δικό τους, το οποίο προβλέπει μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν υποστήριξη. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνάντηση το Σάββατο, ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συνομιλία του με τον Τραμπ, αλλά είπε ότι μίλησαν για μια «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» και μια «αξιόπιστη και διαρκή ειρήνη που θα αποτρέψει το ξέσπασμα ενός ακόμη πολέμου».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Το Κουρσκ

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο και δεν έχει την επιρροή να απαιτήσει μια καλή συμφωνία από τη Ρωσία – μια συναλλακτική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με αυτήν πολλών δυτικών ηγετών. Κάποια από τα πλεονεκτήματα που είχε η Ουκρανία σε κάποιο σημείο φαίνεται να έχουν χαθεί: Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας δήλωσε το Σάββατο ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανακατέλαβαν πλήρως τη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, περισσότερο από οκτώ μήνες αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική εισβολή τους. Πάντως χθες ουκρανοί αξιωματούχοι συνέχισαν να αρνούνται ότι εκδιώχθηκαν εντελώς από το Κουρσκ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πίεση στην Ουκρανία για να καταλήξει σε συμφωνία αυξάνεται, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος έχει τεταμένη σχέση με τον Ζελένσκι, δήλωσε στο BBC ώρες μετά τη μαζική πυραυλική επίθεση την Πέμπτη ότι ίσως είναι καιρός να παραχωρηθούν εδάφη για την ειρήνη, τουλάχιστον προσωρινά. Ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι η χώρα του μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποια εδάφη για μια ειρηνευτική συμφωνία – γη που ελπίζει να ανακτήσει μέσω διπλωματικών μέσων – εφόσον λάβει εγγύηση ασφάλειας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ετσι, λοιπόν, παρά τα θετικά σημάδια από τη συνάντηση των δύο ηγετών το Σάββατο, τα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ τους παρέμειναν. Μετά τη σύντομη συνάντηση, ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο άνδρες θα μιλούσαν ξανά αργότερα το Σάββατο. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε γρήγορα από τη Ρώμη, καθώς είπε σε βοηθούς του ότι ήθελε να επιστρέψει στο θέρετρό του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου υπάρχει και γήπεδο του γκολφ, μέχρι το τέλος της ημέρας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ