Δυτικό ξέσπασμα για την ανοχή στον Ερντογάν

Δυτικό ξέσπασμα για την ανοχή στον Ερντογάν

Η παρατεταμένη σιωπή της Δύσης για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου, αρχίζει να προκαλεί δυτικές επικρίσεις και αντιδράσεις. Το χθεσινό δημοσίευμα των «New York Times» με τίτλο «Ο λαός της Τουρκίας αντιστέκεται στην απολυταρχία – αξίζει κάτι περισσότερο από τη σιωπή» είναι ενδεικτικό της δυσφορίας για την αδράνεια των ηγετών στις δυτικές κυβερνήσεις. Ξεκινώντας με την παραδοχή πως «οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό πρόθυμες να γίνουν φίλες με δυσάρεστες ξένες κυβερνήσεις» στη βάση ενός συλλογισμού που λέει πως «σε έναν επικίνδυνο κόσμο οι δημοκρατίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποξενώνουν κάθε μη δημοκρατία», η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως «οποιαδήποτε συμμαχία με ένα αυταρχικό καθεστώς απαιτεί τουλάχιστον μια προσεκτική στάθμιση συμβιβασμών», για να θέσει τελικά το δίλημμα που αναφέρεται στον Ερντογάν και σταθμίζει το «πόσο πολύτιμη είναι η εν λόγω σχέση για τα αμερικανικά συμφέροντα» και «πόσο απεχθής η συμπεριφορά του καθεστώτος», εννοώντας την τουρκική κυβέρνηση.

Αναγνωρίζοντας την κομβική γεωπολιτική θέση της, οι «ΝΥΤ» σημειώνουν πως «η Τουρκία ολισθαίνει προς την απολυταρχία την τελευταία δεκαετία», εξειδικεύοντάς το ως εξής: «O Ερντογάν άλλαξε το Σύνταγμά της για να επεκτείνει την εξουσία του, έθεσε τα δικαστήρια υπό τον έλεγχό του, χειραγώγησε εκλογές, εκκαθάρισε καθηγητές, έκλεισε οργανισμούς ΜΜΕ και συνέλαβε δημοσιογράφους και διαδηλωτές. (…) Τον περασμένο μήνα, ανέβασε την επίθεση στη δημοκρατία σε νέο επίπεδο. Καθώς η δυσαρέσκεια για την κυβέρνησή του αυξανόταν, συνέλαβε τον πιθανό αντίπαλό του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, τον δημοφιλή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με σχεδόν 100 συνεργάτες του, με αμφίβολες κατηγορίες. Οι συλλήψεις έβαλαν την Τουρκία στο μονοπάτι που έχει ακολουθήσει η Ρωσία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπου ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης χρησιμοποιεί τις εξουσίες του αξιώματός του για να τη μετατρέψει σε απολυταρχία». Κάνοντας λόγο για «αδύναμη αντίδραση από τον υπόλοιπο κόσμο», το δημοσίευμα επισημαίνει πως «οι δημοκρατίες του κόσμου» μπορούν «να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και να πιέσουν τον Ερντογάν».

«Διεφθαρμένος»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η πρώιμη προσέγγιση του Ερντογάν, με την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα, οδήγησε, μεταξύ άλλων, Μπους και Μπάιντεν «να καλλιεργήσουν σχέσεις μαζί του». Στην πορεία των ετών όμως, όπως τονίζουν οι «ΝΥΤ», ο τούρκος πρόεδρος έγινε «πιο διεφθαρμένος και περισσότερο επικεντρωμένος στην εδραίωση της εξουσίας» και «κατέστρεψε κάθε θεσμικό μηχανισμό ελέγχου και ισορροπίας», με τη σύλληψη του Ιμάμογλου να εκλαμβάνεται ως «ένδειξη» ότι ο Ερντογάν «φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Τουρκίας επ’ αόριστον». Για τους «ΝΥΤ», η «στροφή της Τουρκίας προς τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό» θα έπρεπε να ανησυχεί και τον Τραμπ και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, οι οποίοι «έχουν μοχλούς να επηρεάσουν τον Ερντογάν» και «να κάνουν τη ζωή του λιγότερο άνετη». Μιλώντας, τέλος, για τους εκατοντάδες χιλιάδες τούρκους διαδηλωτές, το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας πως «η γενναιότητά τους αξίζει κάτι περισσότερο από την παγκόσμια σιωπή». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε πρόσφατο δημοσίευμα του «Economist» με τίτλο «Η απρόθυμη επανεκκίνηση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία», όπου ο Ερντογάν περιγράφεται ως «επίδοξος σωτήρας της Ευρώπης» και η Ευρώπη, (ανησυχώντας για τη Ρωσία) ως ομιλούσα σχεδόν άπταιστα «ερντογανικά».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Νέος κυκλος για τα ΜΟΕ

Από την πλευρά της η Ελλάδα, που εξαρχής έκανε λόγο για «καμία απολύτως παραχώρηση στο κράτος δικαίου και τις πολιτικές ελευθερίες» όσον αφορά τη φυλάκιση Ιμάμογλου, σήμερα, και χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα η ημερομηνία διεξαγωγής του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα (το οποία είχε προσωρινά «παγώσει» μετά την 19η Μαρτίου), υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη την τουρκική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο του νέου κύκλου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και στον νέο κύκλο των ΜΟΕ ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, αντιστοίχως, ενώ θα συμμετέχουν και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεχίζοντας τις, κατά βάση τεχνικού επιπέδου, συζητήσεις από την προηγούμενη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, τον περασμένο Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ