Να το πω «επανεκκίνηση»; «Επαναθέρμανση»; Η είδηση, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι στο διπλωματικό πεδίο ακολουθούν συναντήσεις και επικοινωνίες για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει και της επόμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία είναι υπό προγραμματισμό, με πιθανότητα να πάρει ημερομηνία εντός Μαΐου. Θα προηγηθούν, όμως, δυο ταξίδια του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία και οι επαφές του με τον Χακάν Φιντάν. Να το πιάσω από την αρχή, από μεθαύριο, Τετάρτη 30 Απριλίου, που ο υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου για να συναντήσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και μέλη της ομογένειας. Εκεί ακούγεται ότι στα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία θα πάρουν τη σχετική ενημέρωση από το Φανάρι.
Ραντεβού στην Αττάλεια
Το δεύτερο ταξίδι στην Τουρκία θα γίνει μερικές ημέρες αργότερα, στις 14-15 Μαΐου, με θέα τη Μεσόγειο, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας που θα φιλοξενήσει την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εκεί, στο περιθώριο της συνόδου, οι Γεραπετρίτης και Φιντάν θεωρείται βέβαιο ότι θα κανονίσουν κι ένα τετ α τετ, όπως είχαν κάνει και στο περιθώριο της προηγούμενης συνόδου της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, άλλωστε, διπλωματικές πηγές λένε ότι εντός των επόμενων ημερών οι δυο υπουργοί θα τα πουν και τηλεφωνικά. Αρα είναι πιθανό να έχουμε σύντομα κάποια νεότερα.
Για το νεανικό κοινό
Χωρίς μακροσκελή γραπτή κυριακάτικη ανάρτηση μας άφησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας αντ’ αυτού να ανεβάσει ένα βίντεο στο TikTok, για τη μόνιμη παροχή της επιστροφής ενός ενοικίου κάθε χρόνο σε νοικοκυριά που νοικιάζουν κύρια κατοικία και/ή φοιτητική στέγη. Η εξήγηση για την επιλογή Μέσου είναι, βεβαίως, προφανής, καθώς ο Πρωθυπουργός θέλησε να επιχειρηματολογήσει για τις πρόσφατες εξαγγελίες του στο πιο νεανικό κοινό, που πλήττεται σημαντικά από τη στεγαστική κρίση. Αλλά και στους φοιτητές ιδιαιτέρως μιας και τα ενοίκιά τους είναι, συχνά, τεράστιο βάρος για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους.
«Στρατός των πολιτών»
Πόσοι από εσάς τους κυρίους έχετε κληθεί να μετεκπαιδευτείτε ως έφεδροι; Πέρυσι δεν πήγαν ούτε 15.000. Το υπάρχον μοντέλο δεν δουλεύει άρα πρέπει να αλλάξει, αποφάσισαν στο «Πεντάγωνο» τα επιτελεία και ο Νίκος Δένδιας και κάπως έτσι μας προέκυψε η πρωτοβουλία για ένα νέο «Στρατό των Πολιτών» με την αναδιοργάνωση του θεσμού της εφεδρείας. Το σχέδιο εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030» και στόχος του είναι, ως το τέλος της δεκαετίας, να έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυρήνας 150.000 ενεργών εφέδρων, οι οποίοι – σε περίπτωση ανάγκης – θα μπορούν να συνδράμουν στην προσπάθεια όλων όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις και, φυσικά, το μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς επιχειρησιακές ανάγκες για την αποτροπή πιθανής απειλής. Με την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου εφεδρείας και μετεκπαίδευσης θα προβλέπεται τουλάχιστον ένας κύκλος μετεκπαίδευσης, διαρκείας 3 έως 6 ημερών, ανά 3 έως 5 χρόνια, για κάθε έφεδρο. Συνολικά, ο κάθε έφεδρος οπλίτης θα μπορεί να πραγματοποιήσει έως και 80 ημέρες μετεκπαίδευσης μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί θα συμπληρώνουν τουλάχιστον 150 ημέρες μετεκπαίδευσης.
Πρωτιά Πιερρακάκη στον Λευκό Οίκο
«Πιο καλά και από το αναμενόμενο». Αυτή είναι η κυβερνητική αποτίμηση του ταξιδιού του Κυριάκου Πιερρακάκη στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Εκτός από την εμφάνισή του στο Ταμείο και τους επαίνους που άκουσε από τα στελέχη του, ο υπουργός Οικονομικών έκανε σειρά πολιτικών συναντήσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με κορυφαία αυτή με τον αμερικανό ομόλογό του, Σκοτ Μπέσεντ, τον οποίο πολλοί θέλησαν να δουν, αλλά ελάχιστοι το έχουν καταφέρει (ρεπορτάζ στη σελίδα 19). Και είχε και μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρωτιά ο Πιερρακάκης στην Ουάσιγκτον, μιας κι έγινε ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης που μπήκε ως καλεσμένος στον Λευκό Οίκο. Ο λόγος ήταν η συνάντησή του με τον Μάικλ Κράτσιος, τον ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Υπηρεσίας Επιστηµονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής των ΗΠΑ και στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ. Εξ όσων καταλαβαίνω, βέβαια, δεν μίλησαν τόσο για επιστήμη όσο για οικονομία και επενδύσεις, που ήταν και το επαγγελματικό πεδίο του Κράτσιος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα ελληνικά πράγματα, την οικονομική πρόοδο της χώρας και τις αμερικανικές επενδύσεις.
Πηγή: tanea.gr