Δεκάδες οι νεκροί στο μεγάλοεμπορικό λιμάνι του Ιράν

Δεκάδες οι νεκροί στο μεγάλοεμπορικό λιμάνι του Ιράν

Tους 40 έχουν φθάσει οι νεκροί από την ισχυρότατη έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς, το μεγαλύτερο λιμάνι του Ιράν, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.200, καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονταν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η έκρηξη του Σαββάτου σημειώθηκε στην περιοχή Σαχίντ Ρατζέ του λιμανιού, που είναι ο μεγαλύτερος κόμβος εμπορευματοκιβωτίων του Ιράν, θρυμματίζοντας παράθυρα για αρκετά χιλιόμετρα στη γύρω περιοχή, σκίζοντας μεταλλικές λωρίδες από εμπορευματοκιβώτια και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε εμπορεύματα που βρίσκονται στο εσωτερικό των κοντέινερ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό συνέβη καθώς η αντιπροσωπεία του Ιράν βρισκόταν στο Ομάν για έναν τρίτο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα με αμερικανούς αξιωματούχους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ. Οι συνομιλίες που δεν γίνονται απευθείας αλλά διά μεσολαβητών του Ομάν διήρκεσαν έξι ώρες.  Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράκτσι δήλωσε «πολύ συγκρατημένα αισιόδοξος», ενώ οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον σημείωσαν πως «έγινε περαιτέρω πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας». Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου. Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time» την Παρασκευή, δήλωσε ότι πιστεύει πως μια συμφωνία με το Ιράν είναι εφικτή. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θεωρούν την προοπτική να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα επείγουσα απειλή. Ιρανοί αξιωματούχοι, με τη σειρά τους, επιθυμούν να άρουν το αυστηρό καθεστώς κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα τους και έχει πλήξει έντονα την οικονομία της.

Στο Μπαντάρ Αμπάς χθες πυρκαγιές συνέχιζαν να ξεσπούν σε διάφορα μέρη της πληγείσας περιοχής, με ελικόπτερα και πυροσβέστες να συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσής τους. Υπάρχουν υποψίες ότι χημικά στο λιμάνι προκάλεσαν την έκρηξη, αλλά η ακριβής αιτία δεν είναι ακόμη σαφής και εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Αμυνας διέψευσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η έκρηξη μπορεί να σχετίζεται με την κακή διαχείριση στερεών καυσίμων που χρησιμοποιούνται για πυραύλους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλέστηκε τη βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey, η οποία ανέφερε ότι τον Μάρτιο το λιμάνι είχε παραλάβει υπερχλωρικό νάτριο, το οποίο χρησιμοποιείται για την προώθηση βαλλιστικών πυραύλων και του οποίου ο κακός χειρισμός θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην έκρηξη. Η εφημερίδα «Financial Times» ανέφερε τον Ιανουάριο την αποστολή από την Κίνα φορτίων τα οποία μεταφέρθηκαν από δύο ιρανικά πλοία και περιείχαν αρκετό από το συστατικό για την προώθηση έως και 260 πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, βοηθώντας την Τεχεράνη να αναπληρώσει τα αποθέματά της μετά τις πυραυλικές επιθέσεις από το Ισραήλ, το 2024.

Σύννεφα μαύρου καπνού υψώνονταν πάνω από το λιμάνι και χθες, ενώ κομμάτια μετάλλου και συντρίμμια ήταν διάσπαρτα σε όλο το σημείο της έκρηξης. Εκπρόσωπος του οργανισμού διαχείρισης κρίσεων της χώρας απέδωσε την έκρηξη στην κακή αποθήκευση χημικών ουσιών σε δοχεία, προσθέτοντας ότι προηγούμενες προειδοποιήσεις είχαν επισημάνει πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Η αμέλεια έχει συχνά θεωρηθεί υπεύθυνη σε μια σειρά από θανατηφόρα περιστατικά που έχουν πλήξει τις ιρανικές ενεργειακές και βιομηχανικές υποδομές τα τελευταία χρόνια.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Επρεπε πραγματικά να κρατήσουμε το εμπορευματοκιβώτιο εδώ για τρεις-τέσσερις μήνες; Επρεπε να φθάσουμε να έχουμε μέχρι και 120.000-140.000 εμπορευματοκιβώτια αποθηκευμένα σε αυτό το μέρος;» αναρωτήθηκε μπροστά στις κάμερες ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, μετά την άφιξή του στο Μπαντάρ Αμπάς χθες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Πάντως, κάποιοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν και άλλα ενδεχόμενα πέραν της απώλειας. Το 2020 η ίδια εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων στο Σαχίντ Ρατζέ είχε δεχθεί μια περίπλοκη κυβερνοεπίθεση η οποία προκάλεσε παρεμβολές στην εφοδιαστική αλυσίδα του λιμανιού, την οποία η «Washington Post» ανέφερε ότι διέπραξε το Ισραήλ σε αντίποινα για ιρανική κυβερνοεπίθεση. Η ισραηλινή κυβερνοεπίθεση ήταν μεταξύ μιας σειράς περιστατικών που έχουν επηρεάσει τις κρίσιμες υποδομές του Ιράν τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ